Звезделина Лютфи: Основната цел на „Медикал Караджъ“ е да дадем информиран избор на пациентите, които се нуждаят от лечение в чужбина

Звезделина Лютфи, управител на Здравния информационен център „Медикал Караджъ“, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: За най-големия информационен център за лечение в Турция „Медикал Караджъ“ разговаряме с неговият управител Звезделина Лютфи. Г-жо Лютфи,

„Медикал Караджъ“ е част от туроператора „Караджъ Турс Интернешънъл“. Как възникна идеята за създаването му?

Звезделина Лютфи: Всъщност още през 2010 г. съпругът ми, който е управител на „Караджъ Турс Интернешънъл“ решава да направи такъв проект за провеждане на консултации и провеждане на операции основно за естетични процедури. Аз лично се занимавам към 2013 г. с тази, така да кажем мисия, защото за мен моята работа е много лична, а тогава всъщност видях всички възможности на лечението в чужбина, не само в Турция, като цяло. И реших да разширя така наречената дъщерна фирма „Медикал Караджъ“ и да я превърнем в Здравен информационен център „Медикал Караджъ“.

Водещ: А каква е мисията на „Медикал Караджъ“?

Звезделина Лютфи: Основната наша цел е да дадем информиран избор на пациентите, които имат нужда от лечение в чужбина, независимо от тяхното заболяване. Когато пациентът стигне до момент, в който реши да се лекува в чужбина, той започва да се лута, не знаейки към коя държава или към кой специално професор да се обърне. Ние имаме много голяма база данни, много голям опит вече зад гърба си и съответно за всяко заболяване знаем кога и къде най-адекватно ще се реагира за пациента. Тоест, нашата основна мисия е пациентът да има информиран избор, да знае къде отива, да има нашата подкрепа, да бъде спокоен по пътя на лечението си, и пак казвам независимо от здравословния проблем, това е основната ни мисия.

Водещ: С колко и какви болници работи ръководеният от вас информационен център?

Звезделина Лютфи: Точен брой на болниците е много трудно да бъде посочен, най-вероятно са повече от 300, защото някои от нашите болници имат 30-40 болници, така да се каже, те са вериги от болници и имайки предвид, че комуникираме със страшно много държави, са наистина огромен брой. Така че, общо взето е много трудно да се отговори на този въпрос.

Водещ: Пациенти с какви заболявания се обръщат към вас за съдействие?

Звезделина Лютфи: С всякакви заболявания – с редки заболявания, с онкологични заболявания, в последните години бих казала, че ин витро процедурите са изключително търсени, като направление. За съжаление, все по-голям е броят на пациентите, които имат репродуктивни проблеми, това е голяма част от пациентите, които пътуват в чужбина в търсене на разрешение на проблема си. И още: неврохирургия, детска ортопедия, ортопедия за възрастни – изключително много направления, неврология дори, експериментални програми, свързани с нелечими все още заболявания. Тоест, голям е обхватът от медицински направления.

Водещ: „Медикал Караджъ“ има ли представителство в Истанбул, което да работи на място с пациентите?

Звезделина Лютфи: Специално за Истанбул – да,  имаме офис-централен, който може по всяко време да реагира за нашите пациенти от каквато и нужда да имат те. Така че могат да разчитат и на тази подкрепа от наша страна.

Водещ: Организирате безплатни консултации с водещи турски специалисти. В какво се състоят самите консултации?

Звезделина Лютфи: Организираме, да всеки месец  каним турски специалисти и не само турски, опитваме се по такъв начин да предоставим информация на пациентите относно новите лечения, които се предлагат по света, малко по-различна гледна точка относно техните заболявания. Консултациите се състоят в разглеждане на медицинската документация и образна диагностика, физикални прегледи не се извършват на територията на България от чуждите лекари, но разговаряйки със специалистите, предоставяйки актуална информация и коректно медицинско минало спрямо заболяването, пациентите могат да получат абсолютно актуална информация относно новостите в медицината за тяхното заболяване. Това е основната цел на този тип консултации.

Водещ: Кои специалисти сте привлекли досега? Кои очаквате в най-скоро време? Как може хората да разберат за тях?

Звезделина Лютфи: Специалисти сме привлекли от всякакъв вид направления от едни от най-реномираните болници на Балканите, повечето от които имат златният сертификат – JSA сертификат. Страшно много са, мога да посоча основно неврохирургия, детска ортопедия – това е изключително търсено направление в България, при дечицата с увреждания имаме изключителни специалисти и невероятни успехи постигнати в оперативни интервенции, рехабилитационни програми. Какво очакваме в най-скоро време – в момента имаме предстоящи консултации с професор с 40-годишен опит, който ще гостува идните дни в София, в инвитро сферата – репродуктивната медицина и оперативните интервенции. Също така очакваме, както споменах и преди малко, детски ортопед, който е изключително тясно специализиран при деца с увреждания, неврохирургия. Изключително много специалисти каним непрекъснато, за да може пациентите да имат достъп до повече информация.

Водещ: А как хората могат да разберат за тези консултации?

Звезделина Лютфи: Хората могат по всяко време да се информират от нашата страница, там се публикува винаги актуална информация за предстоящите консултации, и в нашата фейсбук страница. Разбира се, правим и публикации в различни медии, така че много лесно могат да получат достъп до информацията, както и на посочените телефони в нашия сайт.

Цоня Събчева