Здравка Димитрова, РИМ – Благоевград: Всяко едно организирано занимание в Лятната детска музейна школа си заслужава да бъде посетено

Снимка: РИМ - Благоевград.

Здравка Димитрова, отдел Връзки с обществеността към Регионален исторически музей Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Госпожо Димитрова, какво трябва да знаем за Лятната детска музейна школа?

Здравка Димитрова: Откриваме за седемнадесета поредна година Лятната детска музейна школа. Школата вече е позната за гражданите и гостите на града. Самите занимания ще се провеждат всеки работен ден от 5 до 27 юни в работните дни с начален час 10.30 часа.

Фокус: За деца на каква възраст е подходяща школата?

Здравка Димитрова: Програмата е подготвена от нашите колеги специалисти и е съобразена с учебния план и възрастовата група. Заниманията са подходящи за деца от 6 до 13 годишна възраст. Разбира се като лятна школа наблягаме не само на обучението, но и на забавлението.

Фокус: Каква ще бъде продължителността на заниманията?

Здравка Димитрова: Продължителността ще бъде около час и половина, но времето зависи от конкретното занимание и интереса на децата. Различни събития са подготвени в програмата на Лятната детска музейна школа. Всяко едно от заниманията си заслужава да бъде посетено.

Фокус: Какви задачи ще бъдат дадени да изпълняват децата?

Здравка Димитрова: По време на лятната школа децата ще имат възможност да се превърнат в млади археолози, да научат за грънчарството, българските революционери и да разберат как са търгували хората преди да ги има парите. Децата ще научат за птиците и за личности като Любен Каравелов и Кузман Шапкарев.

Фокус: Как могат децата да вземат участие в Лятната детска школа?

Здравка Димитрова: Децата могат да дойдат на място в Регионалния исторически музей в Благоевград или да се обадят на телефона на музея, където да заявят своето желание за участие. Особено, когато става въпрос за по-големи групи – децата задължително трябва да бъдат записани. Причината е да може ние да бъдем подготвени за тях. Екипът на музея е подготвил изненади за участниците в игрите, които са под формата на лакомства и игри.

Фокус: В какви занимания ще могат да се включат децата до 27 юни?

Здравка Димитрова: Програмата на Лятната детска музейна школа има за цел да съчетае полезното и забавно прекарване на първите ваканционни дни на децата. Те могат да вземат участие в школата всеки делничен ден от 10.30 часа до 27 юни. Ще бъдат представени интересни, занимателни и забавни игри в областите: природа, археология, етнография и история. На 5 юни е откриването на Лятната детска музейна школа. На 6 юни темата, която ще бъде разгледана е „Аз съм млад археолог“, на 7 юни „Грънчарството – духът на традицията“, на 8 юни „Оръжието на българските революционери“. От 11 до 14 юни съответно темите, които ще бъдат разгледани са:  „Българската история в картини“, „Нощни и дневни грабливи птици“, „Тракийски митове“ и „Текстове от българската история“. От 17 до 21 юни ще бъдат представени уроците: „Птиците около нас“, „Любен Каравелов в българската памет“, „Европа – „Старият“ континент“, „Възрожденецът Кузман Шапкарев“ и „Защо е важно да събираме отпадъците разделно““. От 24 до 26 юни темите ще бъдат по следния ред: „Възрожденската къща“, „История на парите“ и „Познаваме ли страните от Балканския полуостров“. Закриването на Лятната детска музейна школа ще бъде на 27 юни.

Денис НИКИФОРОВ