Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки: В Благоевградски регион една от най-предпочитаните дестинации за почивка за Деня на влюбените е Сандански

Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин, относно резервациите за почивка за Свети Валентин и Трети март

 

Фокус: Г-жо Чимева, Свети Валентин наближава и колкото и да е отричан от някои този празник, вече влюбените и семействата по всяка вероятност обмислят как да прекарат празника по най-хубавия и най-вече най-романтичен начин. Започнаха ли вече резервациите при Вас за празника?

Здравка Чимева: Съвсем естествено и нормално е младите да търсят нови поводи и нов начин на изживяване на най-красивото нещо в живота на един човек – любовта. Естествено, че започнаха записванията. Имаме индивидуални резервации, говорим за влюбени двойки и приятелски групи и компании, а има и записвания за пътувания в чужбина. Знаете, че Венеция, Рим и Париж са градовете, които свързваме с най-красивите изживявания, младите хора вече се ориентираха и се правят резервации за тези пътувания.

Фокус: Българските хотелиери правят ли нещо по-специално, за да се опитат да привлекат по-голям поток от туристи? Включва ли се нещо по-различно в цената на почивката, специално за влюбените?

Здравка Чимева: За съжаление ние като туроператори не сме получили някаква по-специална оферта. Твърде е възможно да се прави нещо такова, защото все пак на пазара няма продукт, който да се търси и да не се предлага, така че е съвсем нормално по повод този празник, да има някакви закачки и екстри, така че с нещо да се подчертае и да се отбележи този празник. Обикновено има чаши, на които е написано името на гостите, бутилка вино или някакви сладки във формата на сърца, все е имало някакви комплименти от страна на хотела.

Фокус: Какви са цените на почивките в България и в чужбина – по-различни ли са сега, отколкото през останалите почивни дни?

Здравка Чимева: Не бих казала, че са по-различни, защото едно пътуване до Атина със самолет е около 500 лв. с 2 нощувки, Рим е около 1200 лв. с 4 нощувки, в Париж е около 1350 лв. с 4 нощувки или 1450 лв. за 5 нощувки. Нашите хотелиери по принцип в зависимост от категорията на хотела и от пакета, който предлагат, цената е от 100 лв. на двойка до 200-300-400 лв. за нощувка.

Фокус: Кои са най-романтичните дестинации според Вас за празника и какво бихте препоръчали на влюбените?

Здравка Чимева: За България най-романтичното място е там, където за първи път са се срещнали или са се влюбили. По принцип в нашия регион е много търсен Сандански. Банско е малко по-суров, но има добра хотелска база, така че и там ходят доста млади хора по повод този празник. Добринище сега е много популярен курорт, а също и село Баня, община Разлог. По морето също има доста красиви и романтични места, но сега още е прекалено рано. За чужбина препоръчвам Венеция. Те знаят как да правят реклама и дори през зимата имаше един много красив любовен филм. Няма как да пропусна града на любовта – Париж, както и Рим, но по принцип има безкрайно много места, където влюбените биха могли да отидат и в България, и в чужбина. Но пак казвам, най-романтичното място е там, където са се запознали, където са се целунали за първи път, където са осъзнали, че са влюбени.

Фокус: Има ли опасност да се получи това, което се получи и на 8-ми декември, имам предвид това, че Сандански остана празен, а Банско беше препълнен с туристи?

Здравка Чимева: Съвсем нормална е тази ситуация, защото това вече зависи от хотелиерите и от това какви цени предлагат, както и как излизат на пазара. За съжаление повечето хотелиери започнаха сами да предлагат на пазара услугите в хотела си, което не е много правилно, защото дават много ниски цени и по този начин изолират туроператорите, а знаете, че навсякъде в света туроператорът е посредникът между клиента и хотела. В желанието си да имат повече туристи хотелиерите свалят цената или пък дават директни on-line резервации, така че по този начин за съжаление ефектът е обратен – намалява се резултатът и търсенето в определени дестинации.

Фокус: Тази година трети март се пада в петък и по този начин се сливат 3 почивни дни – петък, събота и неделя. Правят ли се вече резервации за тогава или още е рано?

Здравка Чимева: По принцип има случаи, в които организирани групи от България пътуват в чужбина и там отбелязват празника заедно с българската общност в съответното населено място. Има вече записвания за пътувания, но като цяло до момента нямам информация от хотелиерите за по-голямо търсене за настаняване.

Фокус: Удачно ли е на най-патриотичния ни празник ние да празнуваме в чужбина?

Здравка Чимева: Понякога това се прави, за да се подкрепи българската общност на определено място. По този начин се показва, че България има висок дух. На мен ми се е случвало, когато сме били в чужбина точно на националния ни празник, винаги сме го отбелязвали с химна, знамена и т.н. и по този начин хората, които са около нас, стават съпричастни с нашите празници, така че има ефект според мен, и то добър.

Фокус: По принцип какви са Вашите наблюдения през годините – специално на този празник къде предпочитат да празнуват хората – в България или в чужбина?

Здравка Чимева: По принцип в България, защото все пак това е нашия национален празник, тук има много красиви и силни тържества и е съвсем нормално, когато имаш празник да си си у дома.

Натали СТЕФАНОВА