Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки: Трябва да бъде изграден втори лифт в Банско ако искаме да развиваме зимен туризъм у нас

снимка: pixabay.com

Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки от Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин във връзка със зимен сезон 2017/ 2018 година.

Фокус: Г-жо Чимева, какъв зимен сезон очаквате Вие и Вашите колеги от Област Благоевград?

Здравка Чимева: Знаете, че в Благоевградска област има няколко доста предпочитани зимни курорта. Това са Банско, Добринище и хижа Гоце Делчев. За наша радост в региона имаме и Сандански, където има минерална вода. Поради всички тези обстоятелства, очакваме да имаме добър сезон. Още повече, че има доста почивни дни. Искам да подчертая обаче, че е доста трудно да се направи статистика по отношение на това колко туристи са били при нас и колко се очаква да дойдат през сезона. Това се дължи на факта, че няма единна система, която да отчита настанявания, изхранвания, транспорт. Заради това не може да се направи точен отчет нито на туристите, които са почивали, нито на хората, които са идвали в региона, нито на приходите, които имаме от туризъм.

Фокус: Напоследък доста актуална е темата дали трябва да има втори лифт в Банско. Какво е Вашето мнение като специалист?

Здравка Чимева: Лично аз бих казала, че трябва да има втори лифт в Банско, защото ситуацията, която наблюдаваме в момента, с големите опашки, е абсолютно мъчение за туристите. Не е нормално да отидеш на ски и да чакаш 1-2 часа, за да се качиш на лифта, за да можеш да се спуснеш за 30 минути. Не знам каква точно е причината процесът с изграждането на втората кабинка в курорта да се стопира непрестанно, но ако еколозите ги смущава това, че ще се наруши природата, то нека видят какво е в Алпите. Аз лично съм била в Дахщайн, където има ужасно много писти. Може би по-важното от екологична гледна точка е да се грижим за чистота на планината – да няма боклуци, да има добър достъп и прочие. Наистина има хиляди неща, които могат да се направят, за да се съхрани природата. Моето мнение е, че вторият кабинков лифт няма да навреди на природата. Още повече, че ако искаме да развиваме зимен туризъм у нас и по-специално в Банско, то трябва да се абстрахираме от интересите на големи и малки инвеститори, еколозите, сините, червените и така нататък. Крайно необходимо е да създадем добри условия за развитието на този вид туризъм. Иначе жалко за всичко, което е направено в Банско и Разлог като хотелска база. Не знам дали Ви е направило впечатление, но заради всички тези проблеми около лифта се наблюдават много „призрачни сгради“.

Фокус: Споменахте, че имате наблюдения и над зимни курорти извън България. Как там са решили проблема? Предполагам, че и те също си пазят природата, но въпреки това се развиват в посока усъвършенстване на инфраструктурата?

Здравка Чимева: При нас проблемът е, че ние сме „модерни“ и твърде крайни. Като се каже, че трябва да се пази природата и нещата се разбират някак странно. Моите наблюдения са, че всъщност ние не си пазим природата, дори напротив. Вижте колко много боклуци има навсякъде. Ние просто нямаме култура на чистото. Вижте например в Благоевград колко димящи кофи за боклук има, тъй като някоя е решил, че там трябва да изхвърли остатъците от печката, с която се отоплява. Погледнете реките в какво състояние са. Това са нещата, които трябва да ни вълнуват по отношение пазенето на околната среда, а не, че ще се изрежат няколко дървета. Аз не съм специалист в тази област, но не мисля, че трябва да се допуска за сметка на една просека да се спира развитието на туризма. Вижте например колко незаконни сечища има. В тези случаи къде са еколозите? Къде са защитниците на природата? Мисля, че трябва най-сетне проблемът да се реши глобално. Природата е около нас, на всяка крачка, природата е нашият въздух, природата, това сме ние. Задължително е да я пазим и да се отговорни спрямо нея, а не само да вдигаме шум.

Ливия НИНОВА