Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки: Безкрайно много са туристически агенти и туроператори в България

Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин. 

Фокус: Г-жо, Чимева как бихте коментирали това, че Министерството заличи 71 дружества от Националния туристически регистър?

Здравка Чимева: Имайки предвид какъв е пазарът в България, моето лично мнение е, че сме безкрайно много туристически агенти и туроператори. Моята информация за големите туроператори за Русия е, че са около 36. При нас, като се види, че някой се занимава с нещо и започва всеки да се занимава с това. Това за съжаление безкрайно много влошава качеството на туристическия продукт, защото всички се стремят да спечелят туристи не за сметка на качеството на добрата услуга, а за сметка на ниската цена. Ако това е причината за ликвидиране на тези фирми ги приветствам. Съществува и друг момент и той е, че обикновено това се прави заради неплатена задължителна застраховка на туроператора. Тук съществува деликатен момент, че доста често, дори преди години при министър Крушкова се случи такава ситуация от чиновническа грешка не бяха отразили, че тази застраховка е платена и доста фирми останаха без лиценз на туроператор, включително и ние. По тази причина трябваше да се водят дела и освен, че беше много неприятно, се губеше и време.  Има граници и гранични пунктове, като така може да се провери кой пътува с редовни документи, какви са ученическите автобуси, които пътуват, както и пътуванията за плаж или екскурзии. Важно е нещата да бъдат точни и прецизни, но бъдат еднакви към всички.

Фокус: Колко са туроператорите в областта?

Здравка Чимева: Много са туроператорите, но колко са действащи не бих могла да Ви кажа. Предполагам, че са повече от 100, но нямаме точна статистика.

Фокус: С туроператори или с туристически агенции, предпочита да пътува българина? Или сам си организира пътуването си?

Здравка Чимева: В момента съществува тенденция, че младите хора сами си организират пътуването. Най-често се събират до десет човека, като ползват нискотарифните авиолинии, правят си резервация директно в съответната туристическа дестинация и сами си организират цялата екскурзия. Въпреки това се е случвало често да ми се обаждат за съдействие, защото не е все едно да отидеш с човек, на когото това му е работата и може да направи едно обслужване, а сам да се ориентираш в непознатите места. Въпреки това и двата случая носят своите емоции. Разликата при туроператорите и турагентите е в това, че туроператорът е агенцията, която създава туристическия пакет, докато турагентът го продава.

Фокус: Кои са най-желаните дестинации за почивка?

Здравка Чимева:  В нашият регион е Бяло море, защото е възможно най-близко. Хората харесват и почивка в Турция, като там качеството на туристическата услуга е много добра. Доста хора пътуват за Дубай. Това е нова дестинация, която е много атрактивна. Заслужава да се види докъде може да достигне гения на човешката мисъл. Прави ми впечатление, че младежите започнаха все по-често да посещават нашите туристически обекти, което е изключително радостно. Трябва да живеем с надеждата, че опознавайки родината – ще я обикнем повече.

Фокус: Наблюдава ли се ръст в цените?

Здравка Чимева: В последните години нямаме ръст на цените, защото с огромната конкуренцията е нисък ценовият праг. Екскурзията за еднодневен плаж това лято струваше 23 лв. В Гърция нощувката на човек е 10-12 евро в студия без храна. Има и по 20-30 евро в зависимост от категорията на хотела. В България също в зависимост от категорията на хотела могат да се намерят настанявания за 20-30 лева. Всичко е много относително, в зависимост от това какъв туристически продукт се продава.

Фокус: Може ли да се каже, че се наблюдава ръст на българите, които пътуват?

Здравка Чимева: За мен е изключително радостно това, че се наблюдава ръст на българите, които пътуват в страната ни. Мога да кажа, че не е важно колко българи са пътували в чужбина, а по-важно е колко туристи пристигат в България. За мен основно е да имаме туристи, защото в България могат да се видят уникални неща, които ги няма другаде в света. На толкова малко пространство са се събрали толкова много забележителности. Необходимо е да има политика на Министерството на туризма и да се промени стратегията за  привличане на чуждестранни туристи.

Фокус: Може ли да се каже, че се наблюдава ръст на чуждестранни туристи?

Здравка Чимева: За България се отчита, че има доста приходи от туризма, но не съм достатъчно убедена. Причината е, че в един момент се преплитат сумите, които са изпратени от българите, които работят в чужбина и туристите, които минават. Няма точна статистика дали това са бизнес пътувания или почивки в страната. Аз лично не бих могла да кажа точна цифра. Би трябвало да има увеличение на туристите, защото при едно обслужване хората наистина искат да се връщат в страната ни. Пазарът ни е разпокъсан и нямаме достатъчно силни представителства в чужбина. Необходимо е да има повече хора, които да продават нашият туристически продукт.

Фокус: Какви са правата и какви са задълженията на туристите?

Здравка Чимева: На туристите задълженията са толкова, колкото и правата, защото туроператорът и турагентът е длъжен обстойно да обясни на туриста какво ще получи, като услуга за цената, която плаща. Туристите не трябва да казват, че може да има хубаво и евтино. Може да има евтино и семпло, но всеки туристически продукт има вложени компоненти, за които се плаща. След, като туроператорът е обещал дадена услуга е длъжен да я спази. Задълженията и правата на туроператора и туриста са еднопосочни. Всички са заинтересовани нещата да се включат добре. Правата на туристите са да изискват, това което е описано в договора. Туристите имат задължения да са точни, когато се изпълнява програмата, да спазват реда, да са си платили навреме вноските и да са направени навреме застраховките.

Денис НИКИФОРОВ