Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки: Няма увеличение в цените на офертите за Коледа и Нова година в сравнение с предишни години

снимка: pixabay.com

Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки от Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-жо Чимева, в навечерието на зимния туристически сезон сме. Какви са първо офертите на туроператорите за сезона? Кои са най-масовите дестинации, които предпочитат туристите?

Здравка Чимева: По принцип в туризма основното е традицията, плюс естествено нови места за посещение и нови дестинации, но като цяло всички колеги предлагат най-екзотичните и най-близките дестинации най-напред. Говорим за Гърция, Македония, Турция за коледни и новогодишни пътувания, свързани с пищни празненства. Заслужава си да се посетят и Виена, Прага, Будапеща, даже и Румъния. В Македония Коледа е една седмица по-късно, отколкото при нас, но за сметка на това пък там Нова година е с много екстри и много емоции. В Турция има много красиви неща и колегите, които приемат нашите туристи там са се постарали наистина да направят много изненади и много екзотични пътувания по Босфора. В общи линии всяка една от тези дестинации си заслужава да бъде посетена за Коледа и Нова година.

Фокус: Какви са приблизително цените за празниците? Има ли повишение или понижение в сравнение с предишните години?

Здравка Чимева: За информация на нашите клиенти, мога категорично да заявя, че няма увеличение на цените. Например да прекараш Коледа в Гърция в тризвезден хотел с празнична вечеря е от порядъка на 240-350 лв. за 2 или три нощувки. Виена е някъде около 750 лв., но говорим за 4 нощувки, пътуване със самолет и разбира се – екскурзовод на български език. В Албания офертите са с 3 нощувки на полупансион без традиционната празнична вечеря за около 280-300 лева. Като цяло нямаме увеличение на цените, просто трябва да се има предвид, че цената зависи от категорията на хотела и това, което е включено в офертата.

Фокус: Засилва ли се вече интересът на туристите към Турция, с оглед ниския курс на лирата?

Здравка Чимева: По принцип в Турция винаги е било по-евтино, отколкото при нас – говорим за хранителните и промишлените стоки. Нормално е да има интерес към Турция, още повече че тя доста време беше нежелана дестинация, заради атентатите, които ставаха там и заради военното положение. Не бих казала, че чак до такава степен влияе ниският курс на лирата, защото паралелно с това се увеличават цените. Нашите туристи трябва да знаят, че цените в Турция винаги са били по-ниски от нашите цени.

Фокус: Започнаха ли вече записванията за Коледа и Нова година?

Здравка Чимева: Не само че започнаха, но има и групи, които вече са затворени, защото местата в тях са попълнени максимално. Говорим за Македония, за Албания, за Турция, за Прага, за Будапеща, за Виена и т.н. Има още свободни места, но като цяло вече има и затворени групи.

Фокус: А как стоят нещата в България с празнуването на празниците?

Здравка Чимева: Тук има един такъв момент, в който българите смятат, че когато са си у дома, е много по-лесно. Има доста интересни предложения за честване на Коледа и Нова година и аз лично бих посъветвала всички, които искат да пътуват и които не са посетили някое интересно място или кътче в България, да го направят, защото нашата страна е уникална и има толкова много неща, които трябва да се видят и да се изживеят, особено за такива празници като Коледа и Нова година. Нека първо да посетим България, а след това да ходим в чужбина. Трябва да се направи едно сравнение между това, което предлагат чуждите дестинации и това, което предлага България. Аз бих препоръчала да се посещава и България за Коледа и Нова година.

Фокус: Има ли голяма разлика в цените за празниците между България и съседните ни страни, например Македония?

Здравка Чимева: По принцип не би трябвало да има голяма разлика, защото всички колеги от другите държави искат предварително плащане в твърда валута – в случая евро, така че няма много голяма разлика, но пак подчертавам, че всичко зависи от категорията на хотела.

Фокус: Какви са Вашите впечатления – българите къде предпочитат да прекарат Коледа и Нова година?

Здравка Чимева: Коледа по принцип е семеен празник и повечето хора си остават вкъщи, защото все пак тогава се събира цялата фамилия и има определени традиции. Заслужава си на този празник всички да бъдем около трапезата и бъдника. За нас българите е важно на Нова година да сме някъде на близо, защото все пак всичко е свързано с пътуване, затова повечето записвания са за Македония, Гърция, Албания, Турция, Румъния. Все пак има и доста екзотични оферти за остров Пукет и за Бали, но това са малко по-скъпи дестинации и няма толкова много записвания за тях. Основното, което бих препоръчала, са прекрасни оферти за 4-5 звездни хотели тук в България. В момента хита на пазара са Дубай и Абу Даби, които естествено са по-скъпи. Хубавото днес е, че няма ограничения в пътуванията, а всичко е до въпрос на лични предпочитания.

Фокус: На къде се насочват повече българските туристи – към чужбина или към България?

Здравка Чимева: Когато говорим за България, не бих могла да дам такава информация, защото  няма статистика за това, а повечето туристи си правят индивидуални резервации. Доколкото разговарям с колегите-хотелиери имат доста записвания за Коледа и Нова година. Като цяло българинът пътува и в страната, и в чужбина.

Натали СТЕФАНОВА