Здравка Чимева, туроператор: Коледно-новогодишната ваканция няма да струва повече от миналогодишната

Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки от Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин. 

Фокус: Започнаха ли вече резервациите за коледно – новогодишните празници? Какво предпочитат благоевградчани – екскурзии в България или в чужбина, еднодневни или пък пакети?

Здравка Чимева: Вече има ранни записвания, за които има и намаления. Доста от пътуванията, които са предвидени за празниците, дори са със запълнени бройки. Това не е нещо, което е необичайно, защото съвсем нормално е в края на ноември да се наблюдава по-голяма активност от страна на хората. В момента има доста добри оферти за коледно – новогодишните празници, които се предлагат от съседните ни страни като Сърбия, Македония и Албания. Що се касае до Гърция, то там нещата са малко по „тежки“, но ми прави впечатление, че доста колеги започнаха да организират почивки за празниците и там. В Благоевградска област хората предпочитат еднодневни пътувания до град Драма, които да се правят в този период, затова и ние предлагаме точно този тип услуга. Там преди няколко години се появи една много хубава инициатива „Градът на мечтите“ или „Градът на Дядо Коледа“, която се радва на много голям интерес. Поради тази причина ние правим еднодневни екскурзии до там всяка събота. Разходката до там е много приятна, особено за децата, защото се наблюдава една празнична обстановка с много закачки и сцени. Това са направили нашите съседи за Коледа и Нова година. За съжаление, офертите за празниците, които се предлагат в Сърбия, Албания, Македония са по-ниски от това, което се предлага като услуга на нашият пазар. Затова повече от българите, които искат да почиват някъде за тези празници се ориентират към съседните ни държави. Естествено предлагат се и по-екзотични маршрути, в зависимост от желанието и възможностите на хората, които искат да пътуват.

Фокус: Тази година по-скъпо или по-евтино ще ни излез почивката за празниците в чужбина?

Здравка Чимева: Не бих казала, че ще е по-скъпо, в сравнение с 2018 година. Въпреки, че няма да има промяна на цените, то качеството на туристическата услуга, особено в Албания, значително се е повишило. Например инфраструктурата много бързо се е развила, има особено красиви хотели, които са с по-висока категория и са по-скъпи, но пък за сметка на това удоволствието да си там е голямо. В Албания има хубаво и чисто море, чисти огромни плажни ивици. Освен това пътищата се правят както трябва. Моите адмирации към хората, които работят за развитието на туризма в Албания. Не бих казала, че цените в чужбина са по-високи.

Фокус: А в България?

Здравка Чимева: За съжаление при нас цените са високи, сравнено с това, което се предлага в съседните ни страни. Затова си мисля, че трябва да се помисли за създаването на политики за субсидиране на туристическия бранш, за да може и ние да развиваме туризма си, а не да изпращаме туристите ни в чужбина.

Ливия НИНОВА