Здравната инспекция в Пазарджик се включва в отбелязването на Световната седмица на кърменето с поредица от инициативи

Пазарджик. Здравната инспекция в Пазарджик се включва в отбелязването на Световната седмица на кърменето, която тази година ще премине под мотото „Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно“, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Пресцентъра на РЗИ-Пазарджик. Инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, съвместно с Благовеста Костова – акушерка,  представител на управителния съвет на Алианса на българските акушерки, със съдействието на здравния медиатор Анче Кривонозова и Фондация „Бъдеще – Ракитово“, ще проведат информационна среща с бременни, кърмачки, настоящи и бъдещи майки в град Ракитово. Събитието ще се проведе в Центъра за работа с деца и родители на фондация „Бъдеще – Ракитово“ на 02.08.2019 г. от 11.00 ч.  Специалистите са подготвили презентации за ползите от кърменето, здравно-информационни материали и малки изненади за участниците. На 5 август от 14 ч. във фоайето на Акушеро-гинекологично отделение в МБАЛ Пазарджик, акушерка  Костова ще изнесе презентация на тема: „Кърменето стъпка по стъпка“, служители на РЗИ Пазарджик ще предоставят промотивни материали на тема: „Препоръки за здравословно хранене преди и по време на бременност и при кърмене“.

През цялата седмица в РЗИ Пазарджик желаещи жени, настоящи и бъдещи майки и кърмачки могат да получат информационни материали за ползите от естественото хранене на бебето, и препоръки за здравословно хранене преди и по време на бременност и при кърмене.

Специалистите от РЗИ Пазарджик припомнят – майчиното мляко е отлична храна за новороденото, която му осигурява нормален растеж и развитие. Кърмата съдържа над 100 съставки, които не могат да бъдат синтезирани в лабораторни условия. Тя е богата на ензими, хормони и растежни фактори, които допринасят за естественото развитие на детския организъм. Съставът й се променя спрямо изискванията и потребностите на бебето. Кърменето дава възможност за тесен и системен контакт между майката и детето, отразява се благоприятно върху физическото и нервнопсихическото развитие на детето.