„Зимни четения в библиотеката” започнаха в Габрово  

Габрово. В Габрово бе дадено началото на третите поред „Зимни четения в библиотеката“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“. В арт-залата за събития при Детски отдел на библиотеката се проведе литературното четене, посветено на 260-годишнината от рождението на поета-класик на Шотландия и Англия Робърт Бърнс (25 януари 1759 година).

Библиотекарят Анелия Мутафчиева разказа за бурния и много кратък житейски път на Робърт Бърнс. Той умира едва на 37 години, но оставя след себе си непреходни творби – над 500 песни и поеми, които звучат и до днес на различни езици из различните краища на света. Присъстващите прочетоха обичаните „Девойката, която ми постла легло”, „Финдли”, „В цъфналата ръж”, „Старата любов” и др. По време на литературното четене ученици-доброволци от Национална Априловска гимназия, представиха стихове на Бърнс и на руски език. В четенето участваха библиотекари, доброволци, гости.

„Зимните четения” продължиха с представянето на „Червените мишки„ – сборник от 42 приказни истории, създадени от габровката Мирела Костадинова, автор на публицистично-есеистичните „Спомен за камбани” и „Справедливостта на невестулката” и съставител на „Гозбите на старите българи” и сборника „Приказник” Тя разказа на гостите как е стигнала до идеята за написването на новата си творба „Червените мишки”, кои случки и събития от нейното ежедневие са в основата на процеса по написване на книгата.

Мирела Костадинова сподели и текстовете на две от своите приказки –  в тях герои са животни от любимите български народни приказки, но притежаващи човешки черти, чието поведение носи в себе си поука за най-малките, учи на любов, толерантност, честност и доброта. Това е посланието на книгата „Червените мишки” към децата, техните родители и към всеки, който обича да чете и вярва в силата на словото.

Надежда КРЪСТЕВА