Златина Карова, МОН: Работата с българската научна диаспора и младите учени са приоритетни за 2017 година

Работата с българската научна диаспора и възвръщането на доверието на младите учени в родната наука са сред основните приоритети на МОН за 2017 година. Това каза в предаването „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Златина Карова, която ръководи Дирекция „Наука“ във ведомството. Човешкият ресурс е и сред основните проблеми на българската наука, подчерта Карова.
„Също много държим 2017-а да бъде първата година, в която България ще направи своя независима оценка на научните резултати и ще обвърже с тях и финансирането за наука. Искаме всички средства, които се дават за наука, да бъдат обвързани с реална оценка и мониторинг – за какво се дават, къде се харчат, каква е ефективността и ползата за обществото от развиването на наука у нас“, коментира Златина Карова.
Тя добави, че предстоящото председателство на Съвета на ЕС е важно за развитието на науката, защото то ще бъде сред сериозно застъпените теми. Ключова през 2017-а ще бъде и междинната оценка на европейската програма „Хоризонт 2020“, чрез която България ще работи за по-добро проектно заплащане на българските учени, затвърждаване на добрите международни партньорства и повече иновации, каза още Карова.