Златка Божилова, художник-приложник от Варна: Предизвикателството към мен самата е винаги да правя картини вдъхновени от морето

Златка Божилова, художник-приложник от Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна по повод откриването на авторската й изложба „Море, нарисувай ми картина…“

Фокус: Г-жо Божилова, на 17 юли във Варна предстои откриването на авторската Ви изложба „Море, нарисувай ми картина…“. Разкажете ни за нея?

Златка Божилова: Аз много бих се радвала и както винаги преди всяка моя изложба се вълнувам. Много се радвам да споделя с вас това, което правя и това всъщност ми дава стимул да продължа по нататък. Показвам моите картини, които правя вече от няколко години и това е седмата ми поредна изложба. Като преподавател съм работила, но изведнъж се появи това желание у мен да ги правя тези картини и след като се пенсионирах започнах да правя. Първата ми изложба беше 2015 г. и тогава в Арт салон Варна направих тази изложба, като преди това посещавах студия по иконопис, изобразително изкуство, фото и видео. Има хора, които ме подкрепиха и които ми вдъхнаха вяра, че мога да правя тези картини. Аз съм художник-приложник, защото в моите картини съчетавам три изкуства – изобразително, живопис и пластика. Опорната точка в моята работа е любовта ми към необятната и красива природа. Тези мидички, които природата е нарисувала, са оцветени по един много интерес начин и са толкова различни по форма, по размери. Да ви кажа с голямо желание си ги редя като пъзел все едно. Подреждам ги върху платното и така както моята фантазия, моето усещане за красота ми подсказва, така си ги подреждам.

Фокус: Как се стигна до този нестандартен тип изкуство?

Златка Божилова: Да ви кажа понякога е нужна една малка искричка, която да запали човека и да запали желанието му да прави нещо. Бях в едно студио по изобразително изкуство и няма да повярвате – правиха вазички, които от стиропор ги облепяха с мидички. И на мен така изведнъж хрумна ми идея като се върна вкъщи да пробвам дали няма да мога да направя вазичка с цветенца. Но на платно, върху картина. И така започнахме, правих една-две картинки с клонки, с мидички и се получиха красиви, хубаво. Имаше хора, на които ги показвах, оцениха ги, казаха ми ако направиш повече може и ще направим една изложба. И нямате си на представа с каква скорост започнах да правя картините. За някъде около 5-6 месеца бях направила около 40 платна, което беше нещо невероятно. Но това е вътрешното желание да правиш, да виждаш красотата в нещо в природата. Аз не знам, тези мидички ме омагьосаха. Това мога да кажа.

Фокус: Колко платна ще бъдат показани в изложбата и имате ли любими от тях?

Златка Божилова: Да, акцентирам върху любими не мога. Всички са ми любими. Особено, когато се наложи да се разделя с някои от картините. В зависимост от това какво място са предоставили, голям е салона, около 70 платна съм приготвила.

Фокус: Обяснете ни и идеята зад надслова на изложбата – „Море, нарисувай ми картина…“?

Златка Божилова: Заглавието на темата е „Море, нарисувай ми картина…“. Това е предизвикателството към мен. Винаги да правя картини вдъхновени от морето, от красотата, от природата. И по този начин апелирам към всички да уважават природата, да уважават това, което е красиво и ни е дадено, и да го пазим като очите си, като зениците си.

Фокус: Кога ще се състои изложбата?

Златка Божилова: На 17 юли, в сряда, от 16.00 часа ще бъде откриването на тази изложба.  То ще се състои в Археологическия музей във Варна. Всички са поканени.

Бояна АТАНАСОВА