Златка Петрова, историк: Навършват се 158 години от рождението на Освободителят на Родопите полк. Владимир Серафимов

За живота, военните постижения и отличия и паметниците, издигнати в прослава на Освободителя на Родопите, Радио „Фокус“ – Смолян потърси главният уредник на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян.

 

„Фокус“: Госпожо Петрова, днес на 23 август се навършват 158 години от рождението на прославения командир и Освободителят на Родопите полковник Владимир Серафимов. Бихте ли разказали повече живота и военните му постижения?

Златка Петрова: Командирът на 21-ви пехотен средногорски полк е роден в село Аджар, днешно село Свежен, Пловдивско. След завършване на класното училище заминава за Измир, където се обучава в местната гимназия. След края на Руско-Турската война, Серафимов се връща в България и известно време работи в адвокатската кантора на брат си Константин в София и се самообразова. От есента на 1880 г. Серафимов е юнкер в четвъртия випуск на Военното училище в София. За показани отлични знания и умения при завършването си, той е награден със сребърна казашка сабя, с която не се разделя през дългите години на офицерския си път. През 1883 г със звание подпоручик, той е назначен за командир на пристанищната рота в Русе. В Сръбско-Българската война той получава първото си бойно кръщение. При отбраната на Сливница в боевете при Пирот проявява храброст и високи командирски качества, за които е награден с орден за храброст IV-та степен. Следват 27 години военна кариера в редовете на Българската армия – той служи в 22-ри Тракийски полк, Портовата морска рота, Пети резервен полк, Десетки родопски и 28-ми пехотен стремски полк. В навечерието на Първата балканска война е назначен за командир на 21-ви Пехотен средногорски полк. Той умело и далновидно командва полка и изпълнява възложените му задачи. Освободителят на Средните Родопи полк Владимир Серафимов участва в четири войни – Сръбско-Българската, двете Балкански и Първата световна война. Във всяка от тях доблестният български офицер е награждаван с орден за храброст. Той е носител и на други български и чуждестранни отличия. Полковник Владимир Серафимов – героят освободител на Средните Родопи умира на 7 април 1934 г. на 74-годишна възраст в София.

„Фокус“: Кои от тези многобройни отличия се пазят в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян?

Златка Петрова: В продължение на десетилетия Регионален исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян целенасочено събира и обогатява колекции и сбирки от символи, свързани с освободителната Балканска война. Безспорно в нея важно място заемат ордените и медалите на командира на 21-ви Пехотен Средногорски полк, полковник Владимир Серафимов, олицетворяващ освободителят в представите на родопското население. Благодарение на дарителския жест на неговата дъщеря Лиляна Тотева през 1963 година в Смолянския музей постъпват голяма част от военните му отличия, което прави колекцията значима като свидетелство за военните му подвизи и кариера. Сред тях е и първият му орден за храброст IV-та степен, връчен с грамота № 220 от 21 април 1886 г. за участието му в Сръбско-Българската война. Следващият му орден за храброст е за участието му в следващите войни. Във фонда на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян се съхранява почти цялата колекция с негови наградни отличия. Освен тези български отличия, много значими в колекцията са и чуждестранните му отличия – руският „Свети Станислав“ III-та степен, австрийският военен кръст за заслуги, подарен на полк. Серафимов от император Франц-Йосиф за участието му в Първата световна война и иранският орден „Лъв и слънце“  III-та степен, подарен на полковника от персийския шах по време на посещението му в България, към който е бил аташиран като преводач. Това са ценни бойни реликви, които наистина съхраняват паметта за този велик и прославен командир и Освободител на Родопите.

„Фокус“: Символът на героизма и така жадуваната свобода на родопчани е паметника на връх Средногорец. Кои са другите паметници, издигнати в прослава на полковник Владимир Серафимов в Родопите?

Златка Петрова: Родопчани пазят в сърцата си и тачат паметта на полковника и в знак на признателност, издигат редица паметници, посветени на него и на Балканската война. Освен с известният паметник на връх Средногорец, така наречената Родопска Шипка, през 1992 г. в ниша до жертвеника на този паметник е поставен скулптурен портрет на полк. Владимир Серафимов с автор Константин Камбарев. По повод на 80-годишнината от Балканската война в Новия център на Смолян се открива нов паметник на героя-освободител. При неговото откриване на 23 октомври, авторът – скулптора Владимир Гиновски и Лиляна Тотева – последната все още жива дъщеря на полк Серафимов и други негови родственици. През същата година още един бюст-паметник на полк. Серафимов се открива и в Рудозем по проект на проф. Ненко Маров. Тези два паметника, посветени на прославения командир на славния 21-ви Пехотен Средногорски полк, освободил Средните Родопи през 1912 г., са едни от най-новите войнишки паметници на територията на Средните Родопи. Така родопчани и много поколения родолюбиви граждани показват и до днес почитта и признателността към Освободителя на Родопите полк. Серафимов – командирът доказал безспорните си командни качества на талантлив военачалник и на човек, защитил достойно целия си живот.

Нели ГЕРГЬОВСКА