Златка Петрова, РИМ – Смолян: 116 години от Илинденско-Преображенското въстание и 115 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов ще бъдат отбелязани на 3 и 4 август в село Славейно

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

116 години от паметното Илинденско-преображенското въстание и 115 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов ще бъдат отбелязани на 3 и 4 август в комитското село Славейно. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Златка Петрова – главен уредник на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. От 15.30 часа на 3 август ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание, която ще бъде в храма „Свети пророк Илия“ в селото. От 16 часа ще има тържествен митинг, от 17 часа тържествен концерт, а от 20.30 часа е тържествената заря. На следващият ден, 4 август традиционно в местността „Хайдушки поляни“ ще бъдат поднесени венци на гробовете на Пею и Кольо Шишманови и на Паметника на преображенци. Организатори на това събитие са община Смолян, Съюза на тракийските дружества в България, кметството, читалището и църковното настоятелство в село Славейно, неправителствени организации и патриоти, поясни Златка Петрова.

„116 г от това паметно събитие са добър повод да се върнем назад във времето и да припомним за онези паметни дни, които се случват на територията на Смолянския край. В това въстание достойно място имат и българите от нашия Среднородопски край. Българското население в земите на юг от Рожен не остава чуждо на националните тежнения за присъединяване към свободните предели на отечеството, създават се революционни комитети, съберат се средства за оръжие и муниции, набират се нови членове. В селищата Славено, Чокманово, Устово, Райково, Петково, Златоград има много активни комитети, които спазват правилата на революционната организация и имат силно влияние сред населението. Те се ръководят от най-авторитетните личности в отделните селища. Не можем да посочим такива дейци като Илия Хаджитошев, Атанас Шапарданов, Дечо Стоев, Атанас Келпетков, Владимир Бочуков, Вълко и Пею Шишвманови, Таньо Стоев, Христо Караманджуков, Никола Данаилов, Георги Попанастасов и други“, припомни още Златка Петрова.

Нели ГЕРГЬОВСКА