Златко Димитров, изпълнителен директор на „Слънчев бряг“ АД: Трябва да има дългосрочни стратегии от бизнеса и държавата, с цел привличане на устойчиви групи туристи

Златко Димитров, изпълнителен директор на „Слънчев бряг“ АД, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Г-н Димитров, изготвихте ли вече проектобюджета за дейността през тази година?

Златко Димитров: Вече сме започнали планирането и подготовката за настоящия летен сезон в „Слънчев бряг“. Правим оценка и до броени дни ще стартираме реално дейностите. Вие знаете, че дружеството „Слънчев бряг“ като собственик на инфраструктурата трябва да извърши редица ремонти и инвестиция на територията на комплекса, за да обезпечи добрата почивка и на българите, и на чуждите туристи, които, разбира се, очакваме да ни посетят и през лятото на 2019 година.

Водещ: Господин Димитров, какви инвестиции предвиждате? Обмисляте ли нововъведения през новия туристически сезон?

Златко Димитров: Всичко е свързано с постъпленията. Вие знаете, че ние сме акционерно дружество, разчитаме изключително и само на собствени приходи. Така че инвестициите, които правим обикновено са свързани с добрия разчет и баланс между приходите и разходите, които трябва да осъществим. Предвидени са и инвестиции, може би ще бъдат в следните основни направления: озеленяване на зоните на север и на юг; поддръжката и ремонтът на осветлението в комплекса; ремонт на тротоарни настилки; канализационни шахти, отводняване на улици. Разбира се, както всяка година и тази година за нас най-съществено е осигуряване на сигурността на нашите гости. Това ще бъде и нашият приоритет в това отношение. Предвидили сме подмяна на видеокамери, инфраструктурни съоръжения, подмяна на бариери, за да обезпечим и контролния режим. През миналия туристически сезон, знаете, внедрихме и едно онлайн приложение, което работи на територията на „Слънчев бряг“, и което осигурява бърз и удобен начин за ориентиране на туристите, както и бърза връзка с институциите, бизнеса, развлеченията. Тази година мислим да надграждаме това приложение, още повече, че нашите партньори, които го развиват, след като успяха да го внедрят в „Слънчев бряг“ и Община Бургас, и други население места в страната, го приеха като добра иновация в тази посока.

Водещ: Онлайн връзката с институциите или т. нар. единна система за туристическа информация, която ще обвърже в реално време хотелите, контролните институции като Агенцията за приходите, МВР, общините се очаква да заработи. Какво е вашето мнение по този въпрос? Очаквате ли, че тази мярка ще има положителен оттенък към бизнеса?

Златко Димитров: Разбира се, много дълго беше чакано приемането на тази единна система за туристическа информация. Моето мнение по този въпрос е, че обратна връзка от страна на туристическия бизнес трябва да има. Както казах, системата е дългоочаквана и е положен сериозен труд за реализирането. Благодарение, може би, на системата или на това нововъведение ще има достоверна информация за случващото в ресора. Вие знаете, че достоверната информация е много важна, за да могат да се вземат правилните управленски решения. Аз, мисля че и положителният оттенък, който и експертите очакват ще е и по-прозрачен начин за правене на бизнес, което е безспорно в интерес на всички.

Водещ: Господин Димитров, неведнъж с вас сме обсъждали един от основните проблеми на „Слънчев бряг“, той е свързан с незаконните преместваеми обекти. Каква е ситуацията сега? И намери ли се трайно решение на този проблем?

Златко Димитров: Мисля че в последните години много усилено се работеше по решаването на този проблем и считам, че имаме сериозни успехи в премахването на незаконните обекти. Мисля че този проблем излезе на светло, което е положително. И мисля че това е трайно решение. Има много добра връзка между служителите на „Слънчев бряг“, между Министерство на туризма, между органите, които РДНСК, ДНСК. Имаме освен много добра връзка, много добра комуникация, също така с концесионерите на плажа. Вие знаете, че има нови концесионери, които въведоха доста положителни тенденции в разполагането на обектите. Много добрата комуникация, премахването на много обекти, мисля че даде трайни решения. Всъщност трябва да е ясно, че „Слънчев бряг“ не е институцията, която може да предприеме законови мерки за премахването на подобен вид нарушения. Ние можем да следим само като добър стопанин и да сигнализираме, разбира се, ресорните институции, което правим постоянно.

Водещ: Кои обаче, остават предизвикателствата пред бранша?

Златко Димитров: Може би, основното предизвикателство пред бранша е да бъде гъвкав, защото обстановката всяка следваща година изисква все по-големи усилия за приспособяване. Задържането на ръста на чужденците, въпреки усложнената международна обстановка, безспорно, е предизвикателство. Знаете, че английските туристи, които са важни за нашия бранш, също в тази връзка се следи изкъсо Брекзит внимателно. Хубавото е обаче, да има дългосрочни стратегии от страна на бизнеса, не само от държавата с цел привличане на устойчиви групи туристи, в това число, разбира се, и родни. Като казвам, че в тази връзка се надявам „Слънчев бряг“ да бъде посетен от повече български туристи в сравнение с миналата година.

Водещ: Започнахте подготовката вече, да разбираме, за летния сезон и посрещането на първите туристи.

Златко Димитров: Разбира се.

Водещ: Кога очаквате първите туристи?

Златко Димитров: Обикновено в края на месец април, първата седмица на месец май идват първите туристи.

Водещ: Господин Димитров, пожелаваме ви успех и до нови срещи.

Златко Димитров: Благодаря.

Йоланда ПЕЛОВА