Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград: Имаме пълна готовност да посрещнем гостите на Велинград за предстоящите празници

Снимка: pixabay.com

По повод наближаващите студентски и новогодишни празници и готовността на Велинградските хотели да посрещнат гости, Радио „Фокус“-Пазарджик потърси за коментар Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград

Фокус: В готовност ли са хотелите за наближаващия празник на студентите -8 декември ?

Златко Златанов: Във Велинград очакваме  наближаващия празник на студентите -8 декември . Всички резервации са направени в курортния град. Във всеки хотел има съответната програма и ангажирани изпълнители и оркестри. Понеже 8-ми декември се пада тази година в петък и събота, градът обичайно е пълен с гости. Цените са в широк диапазон, като започват от 60 лева за стая на вечер (без включена празнична вечеря) до 320 лв. Улиците са почистени  и готови да посрещнат гостите. По отношение на украсата, в момента тече акция. Целта е на 1 декември 2017 година всички хотели да светнат с празнична украса. Тече такава акция и в град Велинград, допълни Златанов.

Фокус: Как поддържате пътищата чисти, има ли достъп до хотелите през зимния сезон?

Златко Златанов: Пътищата са напълно чисти, благодарим на фирмата, която се е заела с почистването.Всички хотели са достъпни, улиците са чисти, всичко е нормално.

Фокус: Кажете ни какво предвиждате за украсата на курорта?

Златко Златанов: В момента тече акция във всички хотели на 1 декември ще светнат красивите светлинни украси. Такава акция по украсата има и в град Велинград.

Фокус: За Коледа и Нова Година какви събития  подготвяте?

Златко Златанов: За Коледа и Нова година започват велинградските тържества. Имаме традиция в провеждането им. По моя инициатива ще се проведе акцията „Нека да няма гладни на Коледа“. Това е социална и благотворителна инициатива да нахраним абсолютно всички, без изключение, с топла храна, съчетана с коледна музика, песни и танци. От обяд на 26 декември 2017 започва приготвянето на курбан, ще има храна и питие за всеки, който е дошъл, независимо от социалния статус. Трапезата ще е богата на месо, плодове и зелнчуци, с цел да не остане гладен човек по време на най-светлите празници. Всичко ще бъде абсолютно безплатно. Ще има музикално озвучаване с голяма и хубава апаратура. Ще се пеят песни и ще се играят хора, за да е пълен празника. Това го правим заради най-ниския социален слой хора, които не могат да си го позволят със свои средства.

Фокус: А чужденци посещават ли Велинград?

Златко Златанов: Да, имаме много гърци.Те се включват и в други тържества като например „Старобългарска коледа“. Те участват в приготвянето на коледнто прасе, като им се обясняват традициите, имат възможността сами да участват в обработката на месото и дегустациите. От Варвара идва група от 25 човека, които са коледари. Така, чужденците се въвличат в нашите родни обичаи и кулинарни традиции. Хотелите са на 90%пълни, а повече от 60% от хотелите са вече пълни на 100%.

Фокус: Какъв процент от гостите са софиянци и какъв от провинцията и чужбина?

Златко Златанов: 70% близо от всички гости на Велинград са софиянци. В 30% се включват останалите гости- от провинцията и от чужбина. Софиянци не само здраво работят, но и когато празнуват, празнуват с размах. Има една тенденция в туризма от последните години, че първо се разпродават  най-скъпите хотелски места и услуги, свързани с тях. Благодаря ви за интереса, проявен към курортния ни град.

Светлана ЕЛЕНКИНА