Златко Златанов, хотелиер: Хотелите и ресторантите в курорта Велинград имат традиция в провеждането на Новогодишните празници

Снимка: Галакси Инвестмънт Груп

Във връзка с настъпващите Новогодишни празници разговаряме със Златко  Златанов от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинградско за готовността на хотелите и местата за хранене, както и за предпочитанията на туристите и условията за спа туризъм.

 

Фокус: В навечерието на Новогодишни е празници готови ли са туристическите бази във Велинград да посрещнат своите гости и на какви цени са кувертите?

Златко Златанов:  Всички хотели в курорта са готови за Новогодишните празници, като капацитетът им е напълно запълнен. Около 1500 лева излиза посрещането на Нова година в спа хотелите във Велинград. Четиризвездните хотели в курортния град предлагат тридневни и петдневни Новогодишни пакети, като престоят включва използването на закрити минерални басейни, спа и рехабилитационни процедури, безплатен интернет и празнична вечеря, придружена с музикално-артистична програма. Тридневният престой е от 900 до 1700 лева, като условието е предварително да бъде заплатен 50% депозит. Празничното меню в хотелите е изключително богато и включва освен празнична вечеря, много деликатеси, предястия, маркови вина и алкохол, безалкохолни напитки и шоколадови лакомства. Тризвездните хотели предлагат пакети на цени от 600 до 800 лева за 5 дни, като посетителите също могат да ползват спа процедурите и да се насладят на богата Новогодишна нощ.

Фокус: Какви туристи най-често посещават хотелите във Велинград по празниците?

Златко Златанов: Тенденцията през годините показва, че българите, а и голяма част от чуждите туристи, предпочитат морския туризъм през лятото и балнеоложкия през есента и зимата. Наблюдава се навлизане на турски туристи в нашите планински курорти и по-специално във Велинград, който е и Спа столица на Балканите. Към момента се радваме на малък процент турски туристи, които още проучват условията, които се предлагат в България. Правят се обаче много запитвания от турци, които искат да летуват при нас. Очакваме и да осъществим контакти с турски туроператори и туристически асоциации, които да рекламират нашите хотели. Засега най-постоянните и сигурни туристи са руснаците, които през годините се увеличават. Българите целогодишно посещават планинските курорти и в частност хотелите във Велинград. На второ място са руснаците, които имат традиция да летуват при нас. След това следват сърби, македонци, гърци и турци. В момента има нашествие от руски евреи, които са предпочели балканският туризъм. Има и единични бройки румънци и македонци.

Фокус: Каква Новогодишна програма  предлагат хотелите и ресторантите в курорта?

Златко Златанов: Имаме традиция в провеждането на Новогодишните празници във Велинград. Всички резервации са направени в курортния град. Във всеки хотел има съответната програма и ангажирани изпълнители и оркестри.  Залага се на актуални музикални изпълнители и групи, най-често фолк и поп изпълнители.  Техните хонорари са високи, затова и цените на кувертите са по-високи.  За най-малките гости са предвидени аниматори, както и детски изпълнители и илюзионисти. Нощните заведения и ресторантите са в очакване на празнуващите, като са подготвени с атракционна програма и много добри оферти. Улиците са почистени  и готови да посрещнат гостите. Община Велинград е подготвила и разнообразна и интересна празнична програма в нощта на 31 декември на централния площад в курорта.

Фокус: Вие сте член и на Консултативният съвет по туризъм във Велинград. Каква е равносметката от изминалата година?

Златко Златанов: Консултативният съвет по туризъм във Велинград отчете сериозен напредък в общите си дейности с браншовите организации. Висока оценка бе дадена за съвместната организация и провеждането на честванията по случай 70 години от създаването на Велинград и 10 години от връчване на приза СПА столица на Балканите. Добрата комуникация между Общината и Сдружението позволи да се случат много от дейностите, залегнали в Стратегията за устойчиво развитие на туризма в община Велинград. След 10 годишни усилия вече е факт статуята – символ на града. Озеленяването, поддържането на зелените площи и паркове през тази година е на изключително добро ниво. Поставени са указателните табели на местата за настаняване, изготвени са рекламен каталог и безплатни карти за туристите, факт е и рекламния филм за Велинград. Гордост е и международно изложение „Ваканция – СПА&ЕКСПО 2019“ през февруари.  Отново през годината бе повдигнат  и въпроса центъра на кв.Чепино да бъде обособен като зона за отдих без автомобили.

Албена ЖИЛЕКОВА