Знеполският епископ Арсений: Нека се покаем за греховете си в Неделя Месопустна и в преддверието на Великия пост, за да получим Божията милост

снимка: Българска патриаршия

Пловдив. Нека се покаем за греховете си в Неделя Месопустна и в преддверието на Великия пост, за да получим Божията милост. Това призова Знеполският епископ Арсений събралите се десетки вярващи в митрополитския храм „Св. Марина“, след като отслужи архиерейска света Литургия за Месни Заговезни, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. В храма днес се прочетоха откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд, като по този начин Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към добродетелност и упование на Бога.
„Господ ни казва: „Ето, ида скоро! И отплатата ми е с мене, за да въздам всекиму според делата му!“. Първото Му пришествие е било тихо и смирено, а Второто ще бъде светкавично и славно, защото както светкавицата излиза от изток и се вижда чак от запад, такова ще бъде и пришествието Му. При Първото пришествие светът Го видя като страдащ и умиращ за нашите грехове, а при Второто Му пришествие ще Го видим седнал на престола на своята слава и съдещ за греховете, въздаващ на всеки според делата му“, каза Знеполският епископ Арсений.
„Още не дошъл този ден. Още Съдията дълго време ни търпи, понеже не желае никой да погине. Още очаква нашето покаяние, още не ни съди, още явява милостта си на всеки молещ и каещ се. Да се покаем и ние, за да получим от него милост, да сподобим да застанем от дясната Му страна при Неговото пришествие. Да чуем от Него благоприятните за всички нас думи: „Дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира. Амин!“, завърши словото си пред вярващите Знеполският епископ Арсений.
Тони МИХАЙЛОВ