Зонално състезание по пожароприложен спорт се провежда във Варна

Зонално състезание по пожароприложен спорт се провежда във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Варна.

Пожароприложният спорт е фундамент в дейността на пожарникарите за работа при гасене на пожари и ликвидиране на аварии. Той възпитава в спортуващите смелост, сила и мъжество – качества, които са крайно необходими в екстремални ситуации.

Традиционно Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна и Спортен клуб по пожароприложен спорт – Варна са домакини на Зоналните състезания за определяне на отборите, които ще вземат участие в участие в Републиканския преглед по ППС Варна – 2018, който ще се проведе в началото на месец юни.

Участниците тази година са от РДПБЗН – Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, Добрич и Варна. Спортният форум ще се проведе на стадион „Локомотив”.

Съгласно регламента състезанието се проведе в четирите дисциплини:

  1. Изкачване с щурмова стълба;
  2. 100 м пътека с препятствия;
  3. Пожарна щафета 4 х 100 м с препятствия;
  4. Бойно разгръщане от мотопомпа.

Тази година предстои да стартира съвместна инициатива на Община – Варна и РДПБЗН – Варна, която има за цел да бъдат организирани юноши и девойки. С подкрепата на Общинския детски център, през лятната ваканция, те ще получат основни знания и умения по пожаро-приложен спорт и ще бъдат научени как да реагират в кризисни ситуации.