Зорка Шумарева, ОУ „Св. Климент Охридски“-Добринище: 147 деца се обучават през текущата учебна година в училището

Снимка: ОУ "Св. Климент Охридски"-Добринище

Зорка Шумарева, директор на Основно училище „Свети Климент Охридски“ в Добринище, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Каква е историята на Основно училище „Свети Климент Охридски“ в Добринище?

Зорка Шумарева: Училището има 150 годишна история. През 1854 година Стефан Палапуов и поп Тонин откриват килийно училище в селото. Пръв местен учител е даскал Михаил Попгеоргиев. Знае се, че първоначално училището се е помещавало в една къща, която е била дарена за просветно дело и след това 1933 година е построена старата сграда на училището, където и до ден днешен се помещават класни стаи. По-късно е построено още едно крило и така имаме в момента огромна училищна сграда за нуждите на училищното образование в Добринище. За съжаление, може би преди около 10 години, тук се помещаваха около 250 ученици, докато тенденцията през последните години е рязко намаляване на техния брой, като през последните няколко години децата са около 140. Демографският срив се отразява и в Добринище.

Фокус: През текущата учебна година колко точно са учениците в учебното заведение?

Зорка Шумарева: 147 деца имаме в момента.

Фокус: Колко души наброява педагогическият персонал?

Зорка Шумарева: Общо 16, заедно с директора.

Фокус: По какви проекти и програми работите?

Зорка Шумарева: Работим по абсолютно всичко, което ни се задава от Министерството на образованието. Миналата година приключихме работата по проект „Твоят час“, а преди него работихме по проект „Успех“ за извънкласни дейности. Преди това имахме един проект за общинските училища на територията на Община Банско – „За по-добро бъдеще“. В момента започваме работа по Националната програма за приобщаващо образование, която също е за занимания по интереси, като средствата се осигуряват от Министерството на образованието съвместно с Община Банско.

Фокус: Какви клубове ще създадете по заниманията по интереси?

Зорка Шумарева: В момента уточняваме броя на учениците, които ще участват. Изискването е да бъдат над 30 деца в един клуб, но при всички положения, смятам че горе-долу половината ученици от цялото училище ще се включат. Засега колегите са заявили желание да разработят около 5 клуба в различни тематични разпределения.

Ние имаме и много дейности към читалището в Добринище, където има различни танцови състави, спортни танци и т.н., така че децата са ангажирани и участват във всички тържества в града.

Фокус: Какво е състоянието на материално-техническата база?

Зорка Шумарева: Бих го определила като средно, не е високо, но това е нормално при едно малко училище. Най-добре би било всяка класна стая да е оборудвана с мултимедия, лаптоп и проектор, а като цяло сега са оборудвани половината класни стаи. Но се надявам, че до година-две ще успеем да оборудваме и останалите кабинети.

Фокус: А какво е състоянието на сградата?

Зорка Шумарева: Сградата е в перфектно състояние – санирана, с нови дограми. Нямам никакви забележки, тъй като с помощта на Община Банско, всичко е подменено. Топло е, даже повече, отколкото ни се иска, с което можем да се похвалим, тъй като училището се отоплява чрез нова австрийска технология – на дървен чипс.

Натали СТЕФАНОВА