Зорница Георгиева, кмет на село Дюлево: Предстои изграждането на детокси център в селото, уличното осветление е подменено, а трансформаторите са с фотоклетка

За развитието на село Дюлево и за големите инвестиционни проекти в малкото странджанско село Дюлево, община Средец, Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с кметът на селото Зорница Георгиева.

Фокус: Г-жо Георгиева, колко са жителите на село Дюлево?

Зорница Георгиева: 314 жители с настоящ и постоянен адрес има село Дюлево, община Средец. Предимно населението е от по-възрастни – 90% от жителите на селото са около 80-годишни. С новият път, който изградихме, се наблюдават все по-млади хора да купуват къщи из селото. В началото купуваха къщи само за вили, но сега за постоянно. Има наблюдения да си търсят къщи, но предимно са такива, които работят в Бургас и пътуват всеки ден.

Фокус: Какви цели си поставихте преди за получите мандата на кмет на село Дюлево, кои предизборни обещание изпълнихте?

Зорница Георгиева: Дадох обещание, което все още не съм изпълнила, но предстои да бъде изпълнено. Това е организирането на футболно игрище, но много скоро предстои. Почистихме парка, което и инвеститорът помогна, всяка седмица имаме ден, в който жителите на селото почистват терена заедно с нас. Успяхме да сменим уличното осветление, трансформаторите не са с фотоклетка. Възродихме една традиция, наречена селски панаир, която не беше правена от много години. Сега на 13 май ще има панаир, а на 8 април от 7.00 часа ще има театър, който е със заглавие „Нужно ли е да отепваме мечка. Надяваме се да представлява голям интерес за хората, защото от години там не се е правило такова нещо. В момента усилията ми са насочени към селските чешми, защото имат нужда от оправяне. Почистихме част от най-стария гробищен парк в селото. Благодарение на кмета на Община Средец имаме и нов и ремонтиран пенсионерски клуб. Със съдействието на ОБЧ-Средец, кмета и земеделската кооперация зимният сезон мина леко, а когато хората нямаха възможност да излизат носихме хляб и ще продължаваме да го правим.

Фокус: Разкажете повече за новите съоръжения в селото.

Зорница Георгиева: Почти в цялото село са поставени нови осветителни тела, трансформаторите в селото са 4 на брой и всеки от тях е с фотоклетка. Случва се да има изгорели лампи, които постоянно се подменят. Футболното игрище е на етап търсене на терен, защото предвиденият се оказа, че е част от църковния храм и по закон не можем да изградим там игрището. Ще бъде в близост до кметството, идеята е да има осветление и да се обезопаси.

Фокус: Какво се промени през последните години в село Дюлево, има ли инвестиционни намерения?

Зорница Георгиева: Предстои един много голям проект, а именно изграждането на детокси център в селото. Той е инициатива на инвеститора Петко Георгиев а сградата е всъщност бившата сграда на училище „Христо Ботев“ . От много години е изоставена , жителите на селото и пенсионерският клуб се погрижиха помещението да е затворено и да не се разграбва. Идеята на инвеститора е да се направи детокси център, тоест детоксикация на тялото и всичко да се прави от почвата. На ползвателят на услугата е наложен  хранителен режим, който е свързан с много тренировки и спорт. Ако човек е болен от холестерол или високо кръвно налягане, може да бъде излекуван чрез и от природата. Инвестицията е много важна и голяма част от средствата се отделят и за парк. Проектът е пратен на специализиран човек, който да ще  каже къде какво да се залеси така, че всеки един сезон да има зеленина. В детокси центъра в селото ще работят диетолози, медицинска сестра, която ще бъде на разположение и за жителите на селото, ще има част, която ще е свързана с ресторантьорство. Общо служителите ще бъдат 20 души.

Силвия ДОНЧЕВА