Зоя Мандева, доброволец към МБЧК – Варна: Децата приемат програмата „Хелфи“ с усмивка и това ни носи удовлетворение

Радио "Фокус" - Варна, Зоя Мандева, заедно с Тодор Тачев, зам.-областен координатор на БМЧК – Варна, в офиса на Червенокръстката организация

Деца от училища и детски градини във Варна приемат с голям интерес срещите с доброволците на Младежката организация на Българския Червен кръст в града в рамките на програмата „Хелфи“. Това са впечатленията на един от доброволците – 17-годишната Зоя Мандева от Хуманитарната гимназия. „Когато влезем и видим усмивките и радостта, а на тръгване ни изпращат с прегръдки, това основно ни носи удовлетворение“, обясни доброволецът в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

По думите на Зоя Мандева, програмата „Хелфи“ се изразява в открити уроци с по-малките ученици, както и с деца от детските градини. Доброволците преподават нещо като Първа долекарска помощ за деца. Те дават съвети на най-малките как да се справят сами в дадена ситуация. Друга цел на програмата е, малчуганите да могат да се запалят и след време да се присъединят към организацията на Младежкия Червен кръст.

Според Зоя Мандева, децата са свикнали да падат на площадки или от колелета, и затова обясненията как да си сложат лепенка или да си направят превръзка например, не ги плашат много. „Ние им показваме нагледно и с по-прости думи какво да направят ако си ожулят коляно, лакът. А те всъщност са доста ентусиазирани и много бързо схващат. Много е интересно за тях, искат да научат още и още“, обясни още доброволецът.

Зоя Мандева се е присъединила към младежите от БЧК преди около 2 години и от почти толкова време се занимава с програмата „Хелфи“. Води обучения на малки деца, като има първо и второ ниво по Първа долекарска помощ. Споделя, че откакто е доброволец, е научила много неща и е придобила ценен опит. Затова препоръчва на всеки, който желае същото, да не се колебае и да посети Червенокръстката организация в града.

Диана СТОЕВА