Зоя Начева, Държавен архив – Смолян: Навършват се 92 г. от рождението на „славея на Родопите“ Радка Кушлева

Снимка: Държавен архив - Смолян

На 12 юли се навършват 92 г. от рождението на родопската певица с емблематичен, уникален и неповторим глас Радка Кушлева, наричана „славея на Родопите“. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Зоя Начева – директор на Държавен архив – Смолян. Пътят на гласовитата родопчанка  започва от село Широка лъка, където е родена на 12 юли през 1926 г., в семейството на певци и гайдари, и още от малка е закърмена с песните на майка си и баба си, пее заедно с тях. В държавен архив – Смолян се съхранява семейния фонд на сестри Кушлеви, дарен е през 1986 г. от дъщерите на Радка Кушлева. Той съдържа 104 архивни единици. „Във фонда се съхраняват  лични документи, свидетелства за завършено образование, удостоверения, почетни дипломни и адреси, указ на Държавния съвет на Народна Република България за заслужил за званието “Заслужил артист”, юбилейни медали и ордени; публикации, очерк – “Цяла съм света огрела”, изложения, стихотворение, списък на песни записани от Радка Кушлева, сценарии от радиопредавания, лични снимки, семейни, на ансамбъл по време на концерти в България и чужбина. Фондът включва документи и снимки за целия жизнен и творчески път на Радка Кушлева – един от най-уникалните и неповторими гласове, не само на Родопите, но и на България“, поясни Начева.

Тя припомни, че първите публични изяви на Радка Кушлева са през 1942 г., когато семейството й се премества да живее в Скопие, Македония. Същата година е обявен конкурс в радио Скопие и го печели, става певица в Скопското радио и продължава да пее там до 1944 г. През месец май същата година,  семейството се завръща в Смолян. „Тук Радка Кушлева завършва средно професионално образование и става една от основателките и солистки на самодейния хор “Кирил Маджаров” под диригентството на Атанас Капитанов. В 1945 г. се омъжва за Асен Попчев също оркестрант и през 1947 г. заедно със съпруга и Асен Попчев, Христо Христов, Делчо Андонов, Атанас Пацев създават театрална група, която обикаля и най-затънтените родопски селца“, разказа Начева.

През 1948 г. Радка Кушлева заедно с хор “Кирил Маджаров” се явява на Републиканския фестивал в София, след което е поканена да участва в редовните предавания на Радио „София“. През 1950 г. прави запис на 70 родопски народни песни със съпровод на Коста Колев, Угърчинската група, Тракийска тройка, оркестъра на Иван Кавалджиев и други, по-голямата част от които са в Златния фонд на Българското национално радио.

През 1952 г. е създаден смесения ансамбъл към Окръжен народен съвет – Пловдив, Радка Кушлева и Асен Попчев са едни от първите основатели.

Заедно със сестрите си Мария, Анка и Стефка през 1954 г. сформира вокалния квартет „Сестри Кушлеви“, с който правят много записи и концерти в България и по света, отбеляза Начева. Това е първият вокален квартет в България, който изпълнява фолклорни обработки. По-късно квартетът прераства в секстет. В него вече пеят дъщерите на Радка – Соня и Диди. Секстет „Кушлеви“ гастролира с невероятен успех в много страни по света, издава няколко грамофонни плочи в „Балкантон“. Те са първите народни певици, които заедно с Емил Димитров записват модерни варианти на песните „Дилмано, дилберо“ и „Грозде“.

Начева, допълни, че във фонда на „Сестри Кушлеви“ съхраняват много нейни награди и отличия – наградена  е  с орден “Кирил и Методий”, юбилеен орден “25 години народна власт”, през 1982 година е удостоена със званието “Заслужил артист”.

Радка Кушлева умира на 17 април 1984 г., а заради красотата на тембъра ѝ, наричат Кушлева „славея на Родопите“. В нейна памет, в родното ѝ село Широка лъка се организира национален конкурс-надпяване „С песните на Радка Кушлева“, каза още Зоя Начева.

Нели ГЕРГЬОВСКА