Зрители-актьори и дълбоки размисли в „Щастливия Бекет“ и „Великденско вино“

снимка: pixabay.com

Благоевград. Зрителите се превъплътиха в актьори в шестата вечер на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. На Великден поп Кръстьо Никифоров е сам в празната църква „Света Богородица“. Приготвил е свято причастие, но дори немият клисар отказва да го приеме от ръката му. Защото то може би съдържа отрова. Убийство чрез отравяне е начинът, по който ловешките граждани искат да отмъстят на свещенника, обвинен, че е предал през 1972 година на турците Васил Левски – организатора на българското национално-освободително движение. В един, минаващ през много драматични обрати, монолог поп Кръстьо разказа за трагизма на личността, поставена между императивите на революционното насилие и постулатите на християнския морал. В ролите се превъплътиха Свежен Младенов и Йордан Ръсин.

„Щастливият Бекет“ въвлече зрителите в създаването на спектакъла, който бе представен в Младежки дом. Режисьорът и актор Марий Росен, Ана Вълчанова, Петя Боюкова и Константин Тимошенко изградиха постановката със съдействието на публиката, която предварително бе избрана. Зрители и актьори станаха едно цяло, в едно пространство, обградено от емоция и усмивки.

Днес, „Тара-ра-бумбия“ продължава от 15.00 часа/ Камерна сцена на ДТ „Никола Вапцаров“/ с „Антигона“- 30 години по- късно. От 19.00 часа на Голяма сцена ще бъде представен спектакълът  „Разделям двойки по домовете“, а от 21.30 часа на Камерна сцена излиза Театър „Реплика“ с „Лоши деца“.