Ивайло Калфин, АБВ: Част от сумите за втора пенсия са начислявани, но не са постъпвали в сметките на осигурителните дружества

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Ивайло Калфин, бивш министър на труда и социалната политика, в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

Водещ: От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща. Това предвижда част от пакета от мерки, които предлага управляващата коалиция. Мярката цели да намали фалшивите болнични. Най-често задаваният въпрос е защо изрядните граждани трябва да бъдат наказани за злоупотреби, самите нарушители да остават ненаказани. Г-н Калфин, какъв е вашият отговор?

Ивайло Калфин: Това е правилният въпрос и за съжаление това не е нова идея, но за съжаление сега управляващото мнозинство реши да я приложи. Точно това ще се получи – ще бъдат наказани редовните граждани. Тези, които работят и които действително имат нужда от отпуск. А тези, които злоупотребяват, ме е страх, че ще продължат да злоупотребяват, защото ако  целта е както казват някои от работодателите да отидат на море в Гърция или да си събират от градината реколтата, надали ще бъдат ощетени с 25 или 30 лв. и това ще ги спре да го правят. Така че действително това е една мярка, която показва безсилие да се направи това, което трябва да се направи – да се контролират болничните. Вместо това наказват хората, които нямат вина.

Водещ: Ще спечелят ли добросъвестните работници от тази мярка, както твърдят работодателите?

Ивайло Калфин: Не, няма как да спечелят и това е доста, търся мека дума да го определя това, което казват работодателите – това щяло да им спести 300 млн., които ще отидат в заплати. Аз съм сигурен, че на никой няма да се повиши заплатата заради тази мярка. Така че това е нещо, което е абсолютно невярно.

Водещ: А има ли нарушения на трудовите и конституционни права на работещите, тази мярка противоречи ли със законодателството, каквито твърдения също се чуха?

Ивайло Калфин: Не, тя не противоречи със законодателството, ако се промени закона. В момента законът не го позволява, но очевидно, че имат намерение да променят закона управляващите и тогава няма да има конституционни проблеми. Действително в доста страни има в ЕС така наречения период на изчакване. Само че при нас случаят е действително по-специфичен и там, където трябва да се направи нещо и има начини да се направи това нещо е там, където са злоупотребите. А не да се наказват всички. Така че проблем със закона няма да има, но отново тежестта се прехвърля върху хората, които нямат отношение. Нещо се прави, но се прави половинчато, което означава, че ще има  още по-малък ефект. Изключват се трудовите злополуки и гледането на малки деца. Очевидно е, че хора, които имат нужда да ползват болничен се поставят при различни условия, което също е проблем. Това е една недоправена мярка, с лош ефект, която няма да постигне това, което очакват, но вдига шум и наказва действително съвестните граждани.

Водещ: Най-малкото не е особено трудно, поне за онези, които имат деца до определена възраст, вместо за себе си да вземат болничен за гледане на дете.

Ивайло Калфин: Измамите ще продължат със същия размер, даже може и с по-голям, а освен това мерките са несправедливи. Дали детето ще се разболее или майка му ще се разболее от грип, защо трябва да бъдат поставяни една и съща жена примерно или баща при различни условия.

Водещ: Ако мярката така или иначе бъде одобрена, защото това не е финално решение, след какъв период от време ще стане ясно дали е ефективна?

Ивайло Калфин: За да се натрупа статистика и да се направи анализ сигурно ще трябва да мине поне година. За толкова поне НОИ дава данните си. Има и междинни данни, но точните са за година по отношение на болничните. Но отново казвам – аз не очаквам голям ефект от това нещо. Няма да намалят злоупотребите. За съжаление за пореден път се прехвърля тежестта върху тези, които не трябва да я носят.

Водещ: Казвате, че в голяма степен това е половинчата мярка. По-драстична ли смятате, че трябва да бъде? Тоест да не се плащат три дни болнични или?

Ивайло Калфин: Не, аз мисля, че не трябва да се върви в тази посока въобще. Има добри практики в страни, също ако искаме да погледнем ЕС, има такъв механизъм, че да не се злоупотребява с болничните. Примерно да може един лекар да постави диагнозата, а така наречен доверен лекар да определи за тази диагноза какви са болничните, които трябва да се ползват. Такава практика има в европейските страни и ако се въведе у нас ще намалеят злоупотребите. Но вместо тя да се направи, се прави нещо, което е най-лесно, но няма да има ефект.

Водещ: Пакетът от мерки, за който говорим предвижда от 1 юли следващата година минималната пенсия за стаж и възраст да стане 250 лв. Но тук идва и въпроса дали това увеличение няма да демотивира хората, които са работили и плащали по-високи осигуровки, тъй като техните пенсии ще се окажат малко по-високи от минималните?

Ивайло Калфин: Или на границата на минималните, защото има много хора, които са работили по 40 години, само че са се пенсионирали отдавна и получават минимална пенсия. Така, както и тези, които нямат пълен стаж. В момента 40% от пенсионерите получават минимална пенсия и това е проблем. С подобно решение този процент ще се увеличи и това абсолютно обезсмисля всякаква мотивация за плащане на пенсионно осигуряване, при положение, че всички ще бъдат осигурявани на минимални равнища.

Водещ: И още един социален аспект – тази седмица отново заговорихме за пенсиите от частните фондове. Оказа се, че те не могат да решат проблема с ниските пенсии, тъй като доходите от тях няма да достигнат дори и размера на пенсиите от НОИ. Не бяха ли създадени, господин Калфин, тези частни пенсионни фондове с обещанието за инвестиране на парите, така че да носят висока доходност?

Ивайло Калфин: Тези фондове бяха създадени с пенсионната реформа от 1999 г., точно преди 20 години. И аз твърдя, че още със създаването си те са зле направени. Защото и теоретично няма как да осигурят, те не дават допълнителна пенсия. Това, което се говори за две пенсии не е точно така, защото тези фондове на практика трябва да доплатят пенсията, която ще бъде намалена от НОИ. Така че, много хора ще взимат по-ниски пенсии, отколкото биха взимали в НОИ. Проблемът според мен е структуриран още със създаването на тези фондове. Това, което прави сега Министерство на труда и социалната политика заедно с фондовете е да обясни, да даде различни възможности за изплащане, но така или иначе много малко ще бъдат хората, които няма да получат намаление на пенсиите, поне от първите, които ще се пенсионират.

Водещ: Зависи ли от различните фондове как управляват тези пари или принципа е такъв, че където и да се осигуряваме няма какво да очакваме?

Ивайло Калфин: Зависи как се управляват парите, но солидарната система заедно с държавната субсидия и с евентуално преизчисляване и т.н., включително с повишаването на минималната пенсия, за това, за което говорихме сега, винаги генерира много повече ресурс от този, който е личният ресурс на осигуряване. Още повече, че държавата не си е вършила работата се оказва тези 20 години и голямата разлика от вноските в НОИ е, че в голяма част тези пенсии са начислявани, но не са плащани. Те не са и постъпвали в сметките на осигурителните дружества. И Националната агенция по приходите общо взето не се е притеснила особено от това. Така че натрупаните средства са недостатъчни.

Водещ: В чисто практичен план какъв е съветът ви към всички, които се осигуряваме, какво трябва да направим към този момент, за да се застраховаме все пак доколкото можем?

Ивайло Калфин: Вижте, в практичен план това, което трябва да направи държавата като задължително условие е да поиска от пенсионните фондове в срока, в който човек може да си смени осигуровките и да отиде изцяло към НОИ, което е 5 години преди пенсиониране, в частния пенсионен фонд да могат да му кажат ако той остане, разбира се при различни варианти, каква би му била добавката към пенсията от фонда. За да може всеки човек да знае, срокът е 5 години преди пенсиониране, дали да се премести в НОИ. 2015 г. предвидихме тази възможност и успяхме да се даде възможност на хората да изберат къде да си получат пенсията.

Водещ: И какъв беше резултатът, господин Калфин? Имаше ли много желаещи, които да прехвърлят вноските си в НОИ?

Ивайло Калфин: Има хора, които са ги прехвърлили, има хора, които не са ги прехвърлили. Сега като започнат изплащанията от тези фондове, общо взето доста хора ще им светне червената лампичка и се надявам да започнат по-внимателно да следят каква би им била пенсията. Но тук отново казвам – трябва да бъде задължение на частните пенсионни фондове да ги информират надлежно преди те да вземат решението си.

Росица АНГЕЛОВА