Ивайло Калфин, бивш външен министър: Неизвестността около пожара в парижката катедрала „Нотр Дам“ ще бъде храна за конспиративни теории за избухването му

Интервю с бившия външен министър Ивайло Калфин за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Катедралата „Нотр Дам“ – осем века история, в пламъците на огнената стихия. В началото на католическата Страстна седмица и на фона на протестите на „жълтите жилетки“ послание за смирение ли и пожарът в Парижката Света Богородица? Може ли той да обедини французите и какви са политическите послания след инцидента? Отговорите на тези и други въпроси търсим сега от бившия министър на външните работи Ивайло Калфин. Добро утро.

Ивайло Калфин: Добро да бъде. Здравейте.

Водещ: Не само цяла Франция замълча, но и целият свят се преклони пред изпепелената история. Какво означава тази загуба, какво е „Нотр Дам“ за парижани и християни?

Ивайло Калфин: „Нотр Дам“ е част от световната история, и за парижани, и за французи, и за тази част от историята на културата, на религията, на литературата. С „Нотр Дам“ са свързани много неща, които ние още докато растем, сме учили и от стилове, и от литературни произведения, така че надали е имало някой, който да не е чувал за Нотр Дам. Тя е от ежедневието, част от съществуването ни практика.

Водещ: Мнозина потърсиха отговор за случващото се и в символиката. Пожарът избухна в понеделник, в началото на католическата Страстна седмица. В крайна сметка обаче инцидентът вероятно е просто едно лошо стечение на обстоятелствата. Как обаче се допуска подобни нелепи обстоятелства да разрушат 8 века история?

Ивайло Калфин: Как се допуска? Тепърва ще се докаже, работят много следователи по случая, доколкото разбрах. Първите информации са, че това е случайно, вследствие на реставрацията, която се извършва върху покрива на катедралата. Едно голямо скеле имаше върху нея. Така че, ако това се запази като версия и не се намери нещо ново, това е просто едно нещастно стечение на обстоятелствата.

Водещ: Според вас може ли да се намерят следите на някаква друга намеса?

Ивайло Калфин: Веднага тръгнаха конспиративни теории, още в нощта на пожара започват да се показват информации, че това е френският „11 септември“, че това е някакъв атентат на религиозна основа. След това вчера се появиха някакви видеа с човек, който ходи на горните етажи на катедралата. Твърди си, че е малко преди пожара, с жълта жилетка. Заговори се дали пък не е отмъщение на „жълтите жилетки“, които в момента протестират във Франция със социални искания. Въобще неизвестността и докато не приключи следствието, най-вероятно това ще бъде храна за всякакви невероятни теории. Но все пак нека да вярваме на властите.

Водещ: Едно е ясно обаче, президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че „Нотр Дам“ ще бъде възстановена за пет години, като отправи призив за събиране на средства. В ситуацията сякаш силно се разгръщат лидерските качества на Макрон като държавен глава. Дали тази мобилизация може да върне така поизгубеното доверие на французите в управляващия?

Ивайло Калфин: Винаги, когато има някаква криза в обществото, тя може да бъде природна, може да бъде обществена, се вижда кога и как някой лидер има качествата. И това сме го виждали много пъти и в различни страни. Така че доколкото „Нотр Дам“ е един от символите на Франция, френският президент би трябвало да покаже лидерство в този случай. Така че това е един от тези случаи, в които политиците могат или да спечелят, или да изгубят.

Водещ: Много държави, сред които и България, предложиха помощта си на Франция. Малцина от нашите слушатели вероятно знаят, че съществува легенда, според която през 1866 г. българският майстор Кольо Фичето спасява катедралата от разрушение. С какво обаче би могла да помогне страната ни сега?

Ивайло Калфин: И това е част от легендата. Сега се чу тази легенда, аз поне не бях чул за нея преди това. Не знам дали е истина, но звучи много приятно за българския слух как сме спасили преди два века „Нотр Дам“ от разрушаване. Получиха се от целия свят предложения за помощ и мисля, че това е добре, това е оценка, че „Нотр Дам“ е действително част от световната история. Надали всеки ще може да помогне. Премиерът Бойко Борисов обеща реставратори, обеща хора, които да работят по възстановяване на катедралата. Аз лично се съмнявам, че ще се стигне до реставраторите от България. Франция е една страна с много мощна култура и институции, но прави добро впечатление. Мисля, че такова едно предложение оказва съпричастност в действително един трагичен момент.

Водещ: 21 поредни съботи „жълтите жилетки“, огън, а след това мълчание от болка. Очакваше в понеделник, в часа на избухването на пожара президентът Макрон да обяви първите конкретни мерки за решаване на проблема с „жълтите жилетки“. Ще спрат ли протестите след случилото се с катедралата?

Ивайло Калфин: Не вярвам да спрат протестите. Президентът Макрон доста отдавна да води диалог с „жълтите жилетки“. Включително поводът, си спомняте преди месеци, за появата на тези протести бяха негови промени в законодателството. След това той значително промени първоначалните си планове и смекчи тези промени в законодателството. „Жълтите жилетки“ и протестиращите хора казаха, че не са достатъчно доволни и започна един дълъг, продължил много седмици диалог. Вярно е, че той отложи обръщение към нацията в същата тази вечер на пожара заради самия пожар и се очаква той да предложи нови мерки. Но мисля, че това е един епизод от диалога между френските власти и хората, които протестират. Сред протестиращите действително има такива, които търсят анархия. Те са готови да разрушат всичко съществуващо, нямам предвид и не правя алюзия за „Нотр Дам“ и за катедралата, но става дума за обществения ред, и да търсят нещо ново, по-справедливо. Между другото включително и президентът Макрон още в първите прояви протестите изрази готовност да ги чуе, да вникне в предложенията им. Той изрази разбиране, потвърди, че тези хора имат повод да протестират и ги призова да потърсят решението заедно. Така че надявам се, че ще се стигне до този диалог. Все пак не трябва да се подценяват протестите на хора, които са против всичко, което е свързано със сегашната политика и с начина, по който тя се прави.

Водещ: Да, защото в понеделник видяхме едни наистина обединени, единни французи, пеещи „Аве Мария“ за спасението на „Нотр Дам“. Какво точно обедини нацията? Трагедията, историята, вярата или пък нещо съвсем  друго?

Ивайло Калфин: Ами, всички тези неща, които вие казвате. Аз бих поставил разграничение между трагедията, свързана с пожара в катедралата, и социалните протести. Да, пожарът, тази национална трагедия, видяхме, че светът се обедини в нея, и то светът действително във всички свои краища, включително не само християнският свят, но и мюсюлманският, и международни организации. И се надявам да има ефект това обединение. Но социалните протести са съвсем на друга основа и най-вероятно след шока от това, което се случи, те ще продължат.

Водещ: А ние, българите, дали умеем да се обединяваме така и защо сякаш е по-лесно да постигаме това обединение по време на трагедии?

Ивайло Калфин: Ние сме се обединявали и сме показвали, че българите са много силни тогава, когато се обединят и сме заедно в една кауза. Трагедиите като че ли повече сплотяват. Когато няма трагедия, всеки има свое мнение и път. Тогава, когато има трагедия, хората се консолидират. Но се надявам все пак това сплотяване да не бъде само предизвикано от трагедии. Това не е добре за обществото.

Водещ: И да завършим нашия разговор – Пожарът в „Нотр Дам“, лошо стечение на обстоятелствата, което може би трябва да ни послужи като урок.

Ивайло Калфин: Така е. Осем века и половина все пак съществува тази катедрала и в 21-и век, във века на технологиите, на всичко, което мислим, че можем да контролираме, виждаме какви огромни поражения нанасят стихиите. Така че трябва малко по-реалистично, по-смирено и по-упорито да се опитваме да налагаме действия, политики, които са правилни. Не да се сещаме за тях след трагедии.

Веселка ИВАНОВА