Ивайло Калфин: Ресорът, който получаваме в ЕК, е важен, но има малко отношение към България

 

Ивайло Калфин, евродепутат в периода 2009 – 2014 , член на комисията по бюджета, основен участник в изготвянето на 7-годишния бюджет на ЕС, както и специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Новоизбраният председател на ЕК представи тази седмица своя екип и новата структура на комисията. Страната ни получава ресор  „Иновации и младеж“. За заявките, които прави с номинациите си новият председател на ЕК ще говорим с Ивайло Калфин, който е на пряката ни телефонна линия, добър ден.

Ивайло Калфин: Здравейте.

Водещ: Трябва ли да бъдем доволни от ресора, който получаваме – „Иновации и младеж“?

Ивайло Калфин: Не знам дали трябва да бъдем доволни. Ресорът е важен, той има малко отношение обаче към България. Там силната част е наука и образование. България не е най-силна в кандидатстването по тези програми и това си има обяснение. Те са свързани по-скоро с вътрешната политика по отношение на науката, отколкото с ЕС. Така че ресорът е важен, дали за България е полезен, не вярвам да стане по-полезен, ако не се промени отношението по принцип към научните изследвания в България.

Водещ: Но нали образованието е приоритет за правителството?

Ивайло Калфин: Образованието за правителството вероятно е приоритет, защото се увеличават заплати, само че ЕС почти няма правомощия в областта на образованието. Там най-известната програма е „Еразъм“, която е много хубава, тя се увеличава, позната ни е, тя си работи, в която позволява студенти, млади научни работници да прекарат известно време в друга страна. Но по отношение на самото образование, ЕС няма особена функция. Те са национални политики.

Водещ:  Ще даде ли новата структура на комисията някакъв различен нов тласък, ще стане ли Европа по-силна, каквато е заявката на новия председател?

Ивайло Калфин: Това предстои да го видим. Естествено е, че новият председател с новата комисия създава нови надежди, винаги е така. Предстои да видим. Нека да минат изслушванията, гласуванията на комисарите. И общо взето заявките са до края на годината, че много важни неща ще бъдат подготвени и предложени от комисията, нека да видим.

Водещ:  Следващият бюджет на ЕС ще се изчислява без Великобритания. Да очакваме ли някакви сериозни сътресения в бюджетите по отделните политики?

Ивайло Калфин: Основните сътресения ще бъдат, ако Великобритания излезе без споразумение и откажа да си плаща, така или иначе дължимите вноски, които вече е поела ангажимент и по настоящия бюджет. Следващият бюджет ще бъде по-малък заради излизането на Великобритания. Това, което комисията е предложила, предстои да видим къде ще бъде съгласието между парламента и страните членки, но комисията е предложила цялото намаление от Великобритания да се компенсира частично с увеличаване на вноските, частично с преструктуриране.

Водещ: Страните членки обаче не са особено ентусиазирани от идеята за увеличаване на вноските, нали така?

Ивайло Калфин:  Това е така. Затова има и предложения, които също мисля, че са много разумни, за осигуряване на допълнителни ресурси за европейския бюджет. Трябва да разберат правителствените ръководители, че всички имаме интерес ЕС да работи в тези теми, където е по-добре на европейско, отколкото на национално равнище – и климат, и отбрана, и общ пазар. Нито една страна с националната си политика не може да постигне толкова, колкото постига ЕС.

Водещ:  Темата за Общата селскостопанска политика беше дискусионна и в края на предишния европейски парламент. Очаквате ли, че недостатъчното финансиране ще рефлектира именно върху този ресор?

Ивайло Калфин:  Той е много чувствителен. Знаете, че средствата за селскостопанска политика до голяма степен са свързани с преки субсидии откъм земеделците. И ако те бъдат намалени, до голяма степен ще се загуби конкурентоспособността на европейското земеделие като цяло. Така че там действително има много чувствителни теми. Но при всички случаи ще има известно намаление. Аз коментирам нещата, които е предложила комисията. Има малко намаление  в селскостопанските средства и известно намаление в средствата за кохезионна политика. За сметка на това пък има увеличение в средствата за това, което споменахме, ресора на госпожа Габриел, за научни изследвания и за програмата „Еразъм“. Има увеличение на средствата за охрана на границите. Така че традиционните големи политики селскостопанска и кохезионна може би ще отстъпят известно място на общи европейски политики, като научни изследвания, опазване на границите и т.н. Тук е много важно вече България как участва в тях. Защото при тях средствата се разпределят от Брюксел. Трябва да кандидатстват тези, които искат да получат, а не принципът, както е досега, дават се на държавата и тя си ги харчи.

Водещ: Остра критика получи новият ресор, натоварен със задачата за защита на европейския начин на живот. Чухме през седмицата много мнения, ще има ли някакви сътресения в тази посока?

Ивайло Калфин:  Аз лично очаквам да се смени наименованието на този ресор. Първо, че е много неясен. Ако питате различни европейци, ще ви кажат различни неща какъв е начинът на живот. Няма дефиниция. И освен това звучи, както много правилно отбелязаха, малко ксенофобско. Така че мисля, че е някаква грешка, комисията ще смени името. Но това не е най-важното. В смисъл г-н Схинас, гръцкият комисар, който е предложен за това, също ще се занимава с миграция и охрана на границите, така че как ще му се кръсти ресорът, не е толкова важно. Важното е как ще си върши работата.

Водещ: Миграцията ли ще остане основно предизвикателство пред новата комисия?

Ивайло Калфин: Засега това е едно от основните предизвикателства. Не бих казал единственото. Но нещата са променливи. Когато се приемаше предишният бюджет преди седем години, тоест сегашният, който в момента работи, за миграция въобще не ставаше дума. Така че виждаме, че се появяват нови теми. Затова европейският бюджет трябва да бъде малко по-гъвкав, за да може да отговори на тези теми. Иначе като се появи проблемът, няма средства, които да подкрепят всички заявки на правителствените ръководители, че се борят с проблемите. И миграцията е такъв пример. И миналият бюджет не беше проблем. Сега съм сигурен, че към края на следващия бюджет също няма да бъде проблем миграцията. Но се очаква забавяне на  икономическия ръст, сигурно ще има увеличаване на безработицата и т.н. Така че икономическите и социални теми за мен са едни от най-важните и за следващата комисия.

Водещ:  Раздялата с Лондон ще зададе ли нови посоки, ще бъде ли  предизвикателство за новата комисия?

Ивайло Калфин: О, да, въпреки че решението на Великобритания да излезе от ЕС е най-силният обединителен фактор за останалата част от ЕС. Аз отдавна не съм виждал по друга тема важна европейските лидери да бъдат толкова консолидирани. Така че решението тук изцяло е в полето на Лондон.

Росица АНГЕЛОВА