Ивайло Мирчев, Български планинарски съюз (БПС): В много малка степен туристическата инфраструктура в страната отговаря на очакванията на туристите

снимка: Български планинарски съюз (БПС)

Ивайло Мирчев, експерт от ОП „Туризъм“ в Асеновград и част от новоучреденото национално движение Български планинарски съюз (БПС), в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив за същността, целите и задачите, които си поставя новата структура, както и за нуждата от създаването на регистър на туристическите маршрути в страната.

Фокус: Г-н Мирчев, съвсем наскоро бе учредена нова национална организация в името на по-доброто бъдеще на туризма в България, а именно Български планинарски съюз. Разкажете ни какво всъщност представлява това обединение, какви са целите, които то си поставя?
Ивайло Мирчев: БПС е обединение на няколко организации, всяка представляваща различен регион и различна планина на България. Български планинарски съюз изначално е роден от желанието на хората да подобрят туристическата инфраструктура в България. Както всички знаем, трите преминаващи през България международни маршрута, включително и локалните маршрути през различните планини, са в доста тежко състояние. Без да казвам нещо ново, българската организирана администрация е в някакъв колапс през последните 10-15 години. Български туристически съюз не е функция на това, което трябва да бъде. Голяма част от хижите са нефункциониращи, разграбени и пред разрушаване. И всичко това накара тези хора да се заемат с подобряване на туристическата инфраструктура – с маркиране, с поставяне на указателни и информационни табели, с всичко, което може да се оправи с доброволен труд. Впоследствие, тези организации се откриха една друга чрез социалните мрежи и решиха да направят следваща стъпка – обединение в името на по-доброто бъдеще на туризма. На 20 октомври, в местността „Узана“ в Централен Балкан, се състоя учредително събрание, в което взеха участие 20 учредителя – представители на различни туристически сдружения от цяла България.
Основната идея на Българския планинарски съюз е именно в диалог с държавата да се подобряват все повече и повече възможностите и сигурността на туристите в планината. Не на последно място стои, разбира се, и въпросът с базата на настаняване. Всички знаем, че има възможности голяма част от хижите и заслоните да бъдат възстановени и стопанисвани значително по-добре. За никого не е тайна, ако кажа, че много голяма част от хижите, строени със съвсем други намерения преди повече от половин век, вече са се превърнали в частни търговски дружества, което не създава добър имидж на българския туризъм като цяло.
На 2 декември в София, от 13.00 часа в Дома на културата „Искър“ – концертна зала , Българският планинарски съюз организира кръгла маса по въпросите на планинския туризъм, дейности и спортове. На тази среща ще запознаем хората с членовете на новата организация, с идеите ни за развитие.  Българският планинарски съюз ще търси подкрепата и на държава, и на паркови дирекции, и на туристически дружества, и на неорганизирани туристи-физически лица от цяла България. Акцентът тук не е само пешеходният туризъм, а и алпинизма, колоезденето и т.н. Изобщо, всички хора, които са в планината трябва да осъзнаят, че една нова национална туристическа структура би работила значително по-добре. И това е така, защото хората, които са я създали, са активни планинари, хора, които умеят да създават около себе си общности от хора, отдадени на планината. Идеята тук е не да се противопоставят, а да работят заедно и в една посока с всички институции и организации за бъдещето на туризма в България.
Фокус: Каузата е ясна, но какви са очакванията ви? Смятате ли, че държава и институциите ще ви подкрепят?
Ивайло Мирчев: Искрено се надявам на съдействие от държавата, тъй като всички знаем че в Народното събрание бе гласуван Закона за физическото възпитание и спорта. Там преди поправките бе изрично казано, че националният туристически орган е само един и той е Български туристически съюз (БТС). Вече абревиатурата не фигурира вътре. Така държавата прагматично е отворила вратите за конкурентоспособност в тази ниша. Естествено, и за държавата е много по-добре да знае, че базите и местата за настаняване са стопанисвани значително по-отговорно . На този принцип вече вратите са отворени за всеки да докаже себе си чрез работа, чрез популяризиране на своите идеи и най-важното нещо – чрез диалог. Нито една организация няма да бъде успешна, ако тя е капсулована в себе си и в своите идеи.
По време на кръглата маса на 2 декември в София ще се проведе дискусия върху наболелите проблеми, известни на всички – разрушените хижи, обраслите пътеки, несигурността за туристите в планината. Чужденците и българите, които предпочитат България като дестинация за туризъм се увеличават с всяка година, постъпленията в бюджета от туризъм се увеличават с всяка година, а в същото време пешеходният туризъм се сгромолясва. Това е заради недалновидно управление и нежелание за работа по възстановяване и поддръжка на туристическата инфраструктура.
Фокус: В каква степен туристическата инфраструктура в страната отговаря на очакванията на туристите?
Ивайло Мирчев: В много малка степен туристическата инфраструктура в страната отговаря на очакванията на туристите. Туристическите очаквания биват оправдани само в сравнително най-популярните части на българските планини – Витоша, Рила с Рилските езера, най-лесните и достъпни части на Пирин, също Централен Балкан с красивите гледки и Родопите с изумителните пещери и ждрела. Като цяло, това е една много малка част от старите туристически маршрути които са се използвали навремето. В община Асеновград, ОП „Туризъм“ заедно със сдружение „Устремени“, работят като партньори по възстановяване на туристическата инфраструктура вече втора година. За две години са маркирани близо 140 км маршрути, като остават още 45 км до края на годината. Това са информационни и указателни табели, това е човешки ресурс за почистване на пътеките, това е изключително много административен ресурс за взимане на разрешително от различните институции. Въобще всичко това е свързано с изключително голям труд, който реално, ако човек си зададе въпроса защо се е получило така, ще си даде един много елементарен отговор – защото не е било поддържано през годините. Това е само част от огромния пъзел, който трябва да се нареди в България.
Ние имаме една идея, която мислим, че е добра като инициатива и като бъдещо развитие. В Министерството на туризма няма регистър, с изключение за екопътеките и трите международни маршрута, който да обхваща обикновените туристически маршрути, маркирани и утвърдени като такива през годините. Предлагаме всяка една община, заедно с туристическото си дружество, да работят в синхрон, и всяка една година, в началото на календарната година или в края на предходната, Общинският съвет да гласува утвърждаване на пътеките. Ако през годината се е направила една пътека, то  с решение на Общинския съвет тази пътека да се утвърждава като официална пътека в съответната община. И така да се създаде един регистър към Министерството на туризма, който постоянно да се обогатява с информация от общините. Така на първо място няма да има злоупотреби, на второ място – сигурността на туристите ще е обезпечена, защото маршрутите в този регистър ще се маркират с различни цветове. Знаем, че лошата маркировка е предпоставка за изключително големи инциденти в планината. Не един или два пъти сме чували за случаи на нелепи инциденти, когато маркировката я няма или когато е положена неправилно. Надявам се, че тази дългосрочна визия на Български планинарски съюз ще намери поддръжници не само сред съмишлениците ни в цяла България, а и сред институциите. Тези неща, които предлагаме са преживени от нас, считаме, че са полезни и ще бъдат една основа за по-нататъшно развитие на туризма. Пешеходният туризъм трябва да бъде огледало и реплика на всички отрасли на туризма, които наистина създават печеливш продукт. Само пешеходният туризъм е ретрограден като управление и без визия за развитие.
Фокус: Говорейки за туристически маршрути, какво успя да свърши напоследък ОП „Туризъм“ в Асеновград заедно със сдружение „Устремени“ по облагородяване на туристическата инфраструктура?
Ивайло Мирчев:
През последните няколко седмици дейностите по възстановяване на туристическите маршрути са изключително интензивни, заради благоприятното време. Тази година имаме един период от около 50 сухи дни, подходящи за почистване на пътеки, подходящи за маркиране, за поставяне на информационни табели и т.н. В момента работим в източната част на община Асеновград- там, където са най-дивите и красиви места, а именно в най-северните  части на „Синивръхски рид“. Там, където всъщност е преминавал „Арпа гидик“, така наречения „Тополовски проход“, който е тръгвал от село Тополово и през тази красива част на Средните Родопи е продължавал своя път за Беломорието. Това са прекрасни маршрути, които навремето са посрещали десетки екскурзионни летувания. За съжаление, в момента всичко е обрасло. Но ние заедно със сдружение „Устремени“, малко по малко, километър по километър, се опитваме да разширим периметъра на социализираните маршрути и успяваме. През последната седмица бяха положени около 25-30 указателни табели, опреснен бе и един пасаж от около 4 километра от международен маршрут Е-8, който преминава през общината. Този маршрут започва от Рила, от Боровец, и през целите Родопи той излиза от държавната ни граница при Мезек. Маршрутът е изключително красив, но иска още много работа по него. Когато той бъде завършен, тогава вече ние наистина, с най-голяма отговорност, ще може да каним туристи да посетят това красиво място. В момента това е една от най-проблемните отсечки по международен маршрут Е-8, заради недалновидна политика и недостатъчно ангажименти по маркировката. На места маркировката по маршрута Рила-Родопи е кошмарна. По този начин един от най-красивите преходи в България е почти загърбен. Хората не го предприемат, защото знаят, че ще имат проблеми по пътя с маркировката, а един турист не може да бъде уплашен от нищо друго, освен от неизвестното по пътя. Така че, работим по тези маршрути.
За 10 ноември сме обявили една голяма кампания. Събираме доброволци за маркирането на три туристически пътеки около връх Сини връх и ловна хижа „Аква тепе“ край Асеновград. Кампанията ще започне още от 08.00 часа сутринта, като сборният пункт е на изхода на града, в посока Кърджали. Бихме се радвали всички, които имат интерес, да посетят страницата или групата в социалните мрежи, както и сайта на сдружение „Устремени“, където ще открият подробна информация за инициативата, също форма за записване на доброволците. ОП „Туризъм“ в Асеновград ще осигури всички необходими материали за маркирането на туристическите пътеки, в това число четки, бои, разредители, ръкавици, информационни табели и други. Въпросът е само да има хора с желание да се включат в тази така благородна акция. Призовавам всички желаещи да заповядат на изхода на Асеновград, в посока Кърджали, на 10 ноември, за да се отправим към красиви кътчета и да маркираме тези три чудесни туристически пътеки.
Тони МИХАЙЛОВ