Ивайло Мирчев, ОП „Туризъм“-Асеновград: С годините Асеновград става все по-образцова община по отношение на пешеходния туризъм

Ивайло Мирчев, експерт в ОП „Туризъм“-Асеновград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за обезопасеността на туристическите обекти и маршрути на територията на Община Асеновград.

Фокус: Г-н Мирчев, намираме се в разгара на туристическия сезон. Знаем, че хиляди туристи посещават Асеновград и региона през летните месеци. В тази връзка, обезопасени ли туристическите обекти, които стопанисва ОП „Туризъм“ в Асеновград? Работи ли се по маркирането на туристическите маршрути?
Ивайло Мирчев: Туристическите обекти, които стопанисва ОП „Туризъм“ в Асеновград – НПК „Асенова крепост“ и пещерата „Добростански бисер“, са напълно обезопасени. Пешеходните алеи на Асеновата крепост са обезопасени с преградни съоръжения. През август тук се организират и нощни обиколки, като обектът работи с удължено работно време до 22.00 часа. Другият обект, който стопанисваме – пещерата „Добростански бисер“, също е снабдена с нужните обезопасителни съоръжения. Що се отнася до пешеходните маршрути, работим по маркирането на 20 туристически маршрута в Община Асеновград, които са с обща дължина от 111 км и които трябва да бъдат реализирани през 2018 година. Вече е положена маркировка на 6 от маршрутите, като дейностите се извършват в партньорство със Сдружение „Устремени“-Асеновград. Последният маркиран маршрут е този от село Мостова до манастир „Св. Троица“ на Кръстова гора, тъй като наближават големи християнски празници – Успение Богородично, Рождество Богородично и празника на манастира „Св. Троица“ на 14 септември – Въздвижение на Светия кръст Господен.  Използвахме времето след дъждовете, за да може да маркираме тази пътека, тъй като много поклонници използват възможността да преминат по пътеката, за да се включат в честванията по случай празника. Предстои маркирането на още 14 туристически маршрута, като поставянето на маркировка ще бъде реализирано в периода септември-ноември. Тогава времето е по-удачно, растителността е по-малка, а това спомага за по-лесното прочистване и за по-лесното маркиране на маршрутите.
Една от проблематичните зони и места за посещение в Асеновград е скалното светилище Караджов камък. Достъпът до самото скално плато се извършва единствено по стари дървени стълби. Въпреки всичко, има много питания от туристическата общност за това дали може ние по някакъв начин да съдействаме за подмяната на тези дървени стълби, за да може да се направи по-лесен достъп. Това не е възможно за жалост, защото с решение на МОСВ от август 2003 година местността Караджов камък е обявена за защитена, тъй като е местообитание на черен щъркел, скален орел, дива коза, дива котка и други защитени животински видове. Препоръчваме на туристите да спазват правилата в планината, защото все пак един защитен обект е преди всичко такъв, а чак след това е туристически атракцион. Нашата молба е туристите да превъзмогнат желанието си за гледки и за достъп до платото за сметка на своята безопасност. Все пак в природата ние сме на гости и трябва да спазваме правилата, наложени от компетентните институции.
С годините Асеновград става все по-образцова община по отношение на пешеходния туризъм. ОП „Туризъм“ надгражда своята политика в тази насока поради факта, че Община Асеновград е едно от местата в България, където природните забележителности са струпани буквално една до друга. Това е като магнит за туристите. Така че във всеки един момент, по отношение на всеки един планински пасаж или туристическа пътека, Община Асеновград има заложена идея за полагане на маркировка, на допълнителни обозначителни и информационни табели.
Фокус: В какво се състои процесът по обезопасяване на даден туристически обект и съответно на туристически маршрут?
Ивайло Мирчев:
Най-важното, като една логическа връзка, е първо прохождане на самия маршрут. Прави се ситуационен анализ от гледна точка на дефицитите по обезопасяване. Оттам нататък се прави план за действие, изискват се нужните финанси, ако са нужни такива, прави се нужната логистика и се работи на няколко етапа. Първо, прочистване на дадения маршрут, ако се касае за горска пътека, второ, обозначаване с маркировка, и трето – поставяне на информационни указателни табели, като, разбира се, всичко това е съгласувано с компетентните органи в областта на туризма. Ако се касае за пещера, ние говорим за една пещера, която е в нашия Добростански район и тя е социализирана –  това е „Добростански бисер“. Достъпът до всички други пещери става вече от хора, които имат нужната подготовка и нужните средства за влизане в пещерите. Те предварително уведомяват РИОСВ-Пловдив, тъй като голяма част от пещерите се намират в биосферен парк „Червената стена“ и достъпът до тях става само и единствено с научна цел. Наскоро имаше влизане в пещера „Иванова вода“ с цел поставяне на термометри, за да се прави мониторинг на средната годишна температура в самата пещера. Това е една от пещерите с най-голяма пещерна колония от прилепи в България – около 11 000 – 13 000, като някои от тях идват дори от Хърватия.
Фокус: Стига ли се до инциденти с туристи в планината? Има ли случаи на сериозно пострадали туристи при посещение на някои от обектите?
Ивайло Мирчев: Не. Ако трябва да сме честни, щастливи сме, че в Асеновград почти няма някакви сериозни инциденти в планината или на туристическите обекти, тъй като самият профил на планината в района около града е много привлекателен, приемлив и приятелски. Няма алпийски пасажи, няма нещо опасно по маршрутите или обектите, което да доведе до инциденти. Ние се стремим да ограмотяваме колкото се може хората, отиващи в планината, с информация за обектите и местата, които ще посетят. В крайна сметка е добре когато един турист тръгне, Общината, ОП „Туризъм“ или структурата, която се занимава с обезпечаване на туристическата информация, да я предостави максимално обективно и разумно, така че туристът да се запознае с това къде отива още преди да тръгне и да е максимално внимателен и подготвен. Именно наличие на такава информация ще предпази туристите от инциденти в планината или на конкретни туристически обекти.
Тони МИХАЙЛОВ