Ивайло Мирчев, ОП „Туризъм“-Асеновград: Очаква се пещерата „Добростански бисер“ да попадне в списъка на 100-те национални туристически обекта в страната

снимка: Туристически информационен център- Община Асеновград

Асеновград. Очаква се пещерата „Добростански бисер“ в Асеновград да попадне в списъка  на 100-те национални туристически обекта в страната. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив експертът в ОП „Туризъм“ в Асеновград Ивайло Мирчев. По думите му, вече са направени Направили постъпки пред МОСВ, за да се съгласува с тях въпросната кандидатура и пещерата да получи място в следващите тиражи на книжката с национални обекти. „Към момента 3 обекта от Община Асеновград са в тази национална кампания – Исторически музей-Асеновград, Бачковския манастир и Асеновата крепост. Считаме, че пещерата „Добростански бисер“ отговаря на всички условия, за да бъде част от тези 100 национални туристически обекта“, посочи Мирчев. Той отбеляза, че от месец април пещерата „Добростански бисер“ в Асеновград вече ще бъде стопанисвана от ОП „Туризъм“. „Това е една от най-красивите пещери в Родопите. Тя не е голяма като площ, но е изключително красива като пещерни образувания. Напълно социализирана е и е напълно адаптирана за посещения – с осветление и с изградени парапети. Маршрутът до нея е изключително красив. В рамките на 500 метра се преминава през чудесни гледки от хижа „Марциганица“ до самата пещера. В непосредствена близост до нея се намира изключително панорамния връх „Попа“. В близост до нея е и връх „Червената стена“. Ще опитаме да насочим вниманието си към популяризиране именно на този район на биосферен парк „Червената стена“, коментира експертът.
Ивайло Мирчев разказа, че пещерата „Добростански бисер“ е останала необитаема и затворена за посетители близо 20 години. „През 80-те години тя се социализира, а впоследствие от средата на 90-те години в нея не се допускаха хора, металните ограждения и решетките за безопасност бяха изкъртени и изпочупени. Сега вече пещерата отговаря на всички условия, за да може да се влиза безпрепятствено в нея, има и осветление. Над самата пещера се изгради туристически център, който да посреща туристите. Ще имаме на разположение екскурзовод, също всички нужни артикули и сувенири, които туристите могат да си закупят“, обясни той и добави, че 2018 година ще бъде белязана от сериозна рекламна кампания, целяща да популяризира атрактивния обект.
Тони МИХАЙЛОВ