Ивайло Мирчев, ОП „Туризъм“-Асеновград: Пещерата Добростански бисер е готова да посреща туристи и тепърва да бъде опознавана от масовия туризъм в България

снимка: Туристически информационен център- Община Асеновград

Ивайло Мирчев, експерт от ОП „Туризъм“ в Асеновград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив:

Фокус: Г-н Мирчев, от месец май пещерата Добростански бисер край Асеновград вече ще бъде достъпна за посетители. Готова ли е да посреща туристи, създадени ли са всички необходими условия за тази цел?
Ивайло Мирчев: Пещерата Добростански бисер е напълно готова да посреща туристи. Тя се намира на около 5 км от село Добростан и до нея може лесно да се стигне както пеша, така и с автомобил. Пешеходният маршрут до самата пещера е в рамките на 500-600 метра, като е положена туристическа маркировка, има указателни табели и теренът е почти равен. Пещерата Добростански бисер е открита през 70-те години на миналия век, докато хижа Марциганица все още е била функционираща и е приемала туристи. През последните 20 години осветлението бе разбито и укрепителните съоръжения в самата пещера бяха много сериозно компрометирани. Благодарение на проект, реализиран от РИОСВ-Пловдив, пещерата отново бе социализирана и адаптирана за посещение на обикновени туристи. Пещерата не е голяма – тя е между 500 и 1000 кв. метра, като 15 метра е височината на входния отвес. Благодарение на осъществения проект, пещерата бе отново осветена, бяха поставени метални парапети, беше изграден туристически център над самия вход, където всъщност ще се обслужват бъдещите туристи, които ще идват. В момента ОП „Туризъм“ – Асеновград е входирало докладна-записка до Общинския съвет, в която искаме решение за уточняване на цените за входните такси за самата пещера, която от май ще започне да приема туристи. Самият район около пещерата Добростански бисер е изключително красив и предлага панорамни маршрути до връх „Червената стена“, до връх „Попа“ и до няколко панорамни площадки, които са обезопасени и са в непосредствена близост до хижа Марциганица.  Пещерата няма да посреща туристи през зимата. Това се налага заради малката колония от прилепи, която зимува в пещерата и не трябва да смущаваме. Пещерата Добростански бисер е една от трите в района, в които има пещерна колония. Другите две пещери са Гаргина дупка до село Мостово и пещера Иванова вода с много голяма колония от прилепи, някои от които долитат чак от Хърватия. Пещерата е подходяща като температурни условия и затова тези малки същества зимуват там.
Трябва да се отбележи, че първоначално посещението на пещерата Добростански бисер ще става само по заявка. Първата една-две години ще заложим изключително много на рекламна кампания, която да популяризира пещерата, защото през тези години, в които тя не е била функционираща, малко или много хората са забравили за нея. А голяма част от любителите на туризма дори въобще не са я чували. Ние правим постъпки към Българския туристически съюз тази пещера да стане част от 100-те национални туристически обекта. Ако това се случи – ще е голям успех за нас. Без съмнение, пещерата Добростански бисер е една от най-красивите в района. Районът около Добростан е вторият по наситеност и богатство на пещери в България след Карлуковския карстов комплекс. В района има над 200 пещери, като голяма част  от тях са пропастни и отвесни. Ние ще се опитваме да популяризираме твърдението и тезата, че човек не трябва да се отделя от туристическите пътеки, защото районът там е стръмен и опасен. С цел безопасност на туристите, ние ще ги запознаваме с красотата, но и с опасностите на района, защото това е едно място, което тепърва ще бъде опознавано от масовия туризъм в България.
Фокус: Успяхте ли да осъществите идеята си за издаването на специални книжки за събиране на печати от 25 туристически обекта в Асеновград?
Ивайло Мирчев: Вече са издадени специалните книжки. Те са по подобие на „100-те национални туристически обекта“, като обхващат 25 обекта в Община Асеновград. Освен класически и разпознаваеми обекти като НПК „Асенова крепост“ и Бачковския манастир, ние сме заложили още много интересни неща като музеи, защитени местности, върхове, водопади и скални светилища. Пещерата Добростански бисер също попада в тази книжка. Идеята ни е когато туристът дойде в Асеновград, той да не е само приходящ, а да го накараме да остане и да започне да събира печатите, да види всичко непознати и красиви кътчета в района на Асеновград. Когато туристите съберат всички 25 печата от обектите, те ще получат значка, удостоверяващ това.
Фокус: Ако приемем, че някой за първи път посещава Асеновград и иска да види пещерата Добростански бисер, какви красоти ще му предложи района? Каква програма ще го очаква?
Ивайло Мирчев: Класическата обиколка, която ние ще предлагаме е посещение на пещерата Добростански бисер, плюс посещение на панорамния връх Попа или на панорамния връх Червената стена, който е един от най-високите в Добростанския рид с надморска височина 1500 метра. Там туристите ще се намират в сърцевината зона на биосферен парк „Червената стена“ и наистина ще могат да уплътнят времето си по един чудесен начин. Още повече, че скално светилище Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора, които са част от така наречения маршрут „Свещената утроба на Родопа“, са само на 15 километра от пещерата Добростански бисер. Така че, ще се опитаме да създадем в района културно-познавателен маршрут. На всеки един турист, посещаващ района, ще се раздават безплатни рекламни брошури, които целят популяризиране на всички туристически обекти на територията на Община Асеновград. Предстои поставянето на информационни табели за посещение на пещерата на нашите туристическите центрове – в центъра на града и при този, който обслужва туристите на НПК „Асенова крепост“. Тази година сме заложили много участия в туристически журнали и медии, свързани с туризма. Имаме близо 10 участия на туристически борси, като основният  акцент в работата ни тази година ще бъде популяризирането на пещерата и включването й в туровете на туроператорите, посещаващи нашия район.
Фокус: Районът около пещерата Добростански бисер продължава да се развива.
Ивайло Мирчев: Със сигурност. Определено има какво да предложим на туристите. Тази година сме заложили изключително амбициозни цели в своя годишен план. Предстои да създадем и утвърдим нови туристически маршрути в цялата община и особено в нейния югоизточен край – там, където са непознатите села като Три могили, Бор, различните малки махали, връх Чиляка, скалния феномен Саръ кая. Стари туристически маршрути ще бъдат подновени. Районът е подходящ и за велообиколки. Затова ние ще подготвим и няколко веломаршрута. Нещата се развиват в пълнота, за да може Асеновград да стане една постоянна дестинация за туризъм. Целта е да се заплени вниманието на приходящите през Асеновград, за да останат тук, да разгледат красотите на общината и да чуят интересни истории за нашия край.
Тони МИХАЙЛОВ