Ивайло Мирчев, ОП „Туризъм“-Асеновград: Очаква се пещерата „Добростански бисер“ да попадне в списъка на 100-те национални туристически обекта в страната

снимка: Туристически информационен център- Община Асеновград

Експертът в ОП „Туризъм“ в Асеновград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за предстоящия форум „Планинарско кино“ и за пещерата „Добростански бисер“, която от месец април става част от туристическите атракции на Асеновград и ще посреща посетители.

Фокус: Г-н Мирчев, предстои провеждането на форум „Планинарско кино“ в Асеновград. Какво ще представлява той и какво е съдържанието на подготвената програма?
Ивайло Мирчев: Всъщност, инициативата „Планинарско кино“ беше предвидена още за края на миналата година във връзка с честванията на Световния ден на туризма, но поради лошото време решихме да го направим като първо събитие в годишния календар на ОП „Туризъм“ за 2018 година. Форумът ще представлява излъчване на няколко филма, свързани със спелеологията, туризма и въобще с всички неща, които касаят пряко нашата община като възможности за развитието на туризма. Събитието ще бъде с участието на пещерен клуб „Черни връх“ – София и сдружение „Устремени“, които ще представят своите филми. Ще проведем дискусия във връзка с тези възможности за туризъм, ще отправим и поглед към случилото се през миналата година. Вашите читатели и слушатели знаят, че миналата година реализирахме няколко събития в биосферен парк „Червената стена“. Общо взето, ще обърнем внимание на всички дейности, които могат да се извършват там, а именно експедиции в пещерите в Добростанския карстов район, преходите в красивите места на Добростанския рид  и всичко, свързано с възможностите на туризъм и увеличаване на туристопотока в нашата община, по-специално с пешеходния туризъм. Събитието ще се проведе на 27 януари, събота, от 14.00 до 21.00 часа, като цели 5 часа ще бъдат излъчвани филми. ОП „Туризъм“ ще представи своите нови филми във връзка с популяризирането на маршрут „Свещената утроба на Родопа“ – манастир „Св. Троица“ – Кръстова гора, Караджов камък, Белинташ. Ще представим и три чудесни филма, заснети от дрон. Общо взето, ще насочим вниманието на присъстващите към тези чудесни места. В тази връзка ще анонсираме и стопанисването на пещера „Добростански бисер“. От месец април пещерата вече ще бъде стопанисвана от ОП „Туризъм“-Асеновград. Това е една от най-красивите пещери в Родопите. Тя не е голяма като площ, но е изключително красива като пещерни образувания. Напълно социализирана е и е напълно адаптирана за посещения – с осветление и с изградени парапети. Маршрутът до нея е изключително красив. В рамките на 500 метра се преминава през чудесни гледки от хижа „Марциганица“ до самата пещера. В непосредствена близост до нея се намира изключително панорамния връх „Попа“. В близост до нея е и връх „Червената стена“. Ще опитаме да насочим вниманието си към популяризиране именно на този район на биосферен парк „Червената стена“. Направили сме постъпки пред МОСВ, за да съгласуваме с тях нашата кандидатура, за да може пещерата да бъде част от „100-те национални туристически обекта“. Към момента 3 обекта от Община Асеновград са в тази национална кампания – Исторически музей-Асеновград, Бачковския манастир и Асеновата крепост. Считаме, че пещерата „Добростански бисер“ отговаря на всички условия, за да бъде част от тези 100 национални туристически обекта.
На този предстоящ форум ще обърнем внимание и на едно екологично-педагогическо събитие – „Училище сред природата“. Това е нещо, което направихме на 15 септември миналата година, а именно един открит урок, прекрасен следобед за децата от района, който се проведе на поляните пред хижа „Марциганица“. Там направихме игри за децата, алпийски тролей, презентации, касаещи биологичното разнообразие и хармоничното съжителство между човека и природата. Продължаваме целенасочената си политика към гражданите и туристите за грамотност в планината и опазване на биологичното разнообразие в Община Асеновград.
Фокус: Колко години пещерата „Добростански бисер“ остана необитаема и затворена за посетители?
Ивайло Мирчев: Близо 20 години. През 80-те години тя се социализира, а впоследствие от средата на 90-те години в нея не се допускаха хора, металните ограждения и решетките за безопасност бяха изкъртени и изпочупени. Сега вече пещерата отговаря на всички условия, за да може да се влиза безпрепятствено в нея, има и осветление. Над самата пещера се изгради туристически център, който да посреща туристите. Ще имаме на разположение екскурзовод, също всички нужни артикули и сувенири, които туристите могат да си закупят. Общо взето, 2018 година ще бъде белязана от сериозна рекламна кампания, целяща да популяризираме това прекрасно място.
Фокус: При последния ни разговор анонсирахте издаването на специална книжка за събиране на печати от 25 туристически обекта на територията на Асеновград. Докъде стигна този процес?
Ивайло Мирчев: Голяма част от миналата година премина под цялостното прецизиране на нещата. Ще издадем книжка за печати от 25 туристически обекта на територията на Община Асеновград, която е едно локално подобие на книжката със 100-те национални туристически обекта. Разбира се, основната ни цел е не само да покажем и не толкова популярни обекти в нашата община, колкото да може да привлечем вниманието на хората и те да остават за повече време тук, като потребители на туристическата услуга, да стимулираме местната икономика и местата за настаняване. На този, който събере 25 печата, ние ще предоставим специална значка, удостоверяваща посещенията на всички обекти. Направили сме така, че печатите да се взимат от места за настаняване в съседство. Идеята ни е да направим една връзка между местата за настаняване, между обектите и туриста, за да бъде всячески обгърнат от внимание. Първо да види обекта, след това в близост да има място за настаняване, където може да хапне и да си вземе печат. Целта е нещата да са навързани и да са в полза на всички. Самата логистика по утвърждаване на местата, откъдето ще се взимат печати, ни отне доста време. Най-накрая вече всичко е регламентирано и уточнено. Спокойно можем да реализираме тази кампания на базата на много добре преценени детайли.
Тони МИХАЙЛОВ