Ивайло Найденов, адвокат на Бенчо Бенчев: По никакъв начин той не е извършил деянието – публично укривателство и смятам, че ще излязат с един достоен акт.

Бургас. За първото обвинение в медийното пространство достатъчно дълго беше обяснявано, че ще бъде повдигнато такова обвинение. Даже доколкото си спомням зам.-главният прокурор Гешев преди една седмица каза, че може би ще бъде повдигнато обвинение за лично укривателство. Обвинението по 339 не смятам, че има доказателства. Най-малкото г-н Бенчев има законно притежавано оръжие. Твърди се за едни боеприпаси. Ще докажем, че няма как той има две оръжия. Това са боеприпасите за двете оръжия и няма извършено престъпление. Но то е по-тежката квалификация. По всяка вероятност Прокуратурата е преценила, че това трябва да повдигне, за да може да наложи и забрана и са се мотивирали, че на базата на това обвинение налагат и забрана за напускане пределите на Република България. Аз не виждам г-н Бенчев с какво е опасен и какво трябва да притеснява и защо се притеснява Прокуратурата. Той няма и най-малко намерение да се укрива. Така че разчитам, че тази мярка е наложителна и задължителна в настоящия случай. В крайна сметка смятам, че емоциите ще отминат, тъй като в момента на гърба на нашия защитен, нашият доверител се упражняват страшно много хора. Прокуратурата ще изясни какво се е случило. Съпричастен ли е Бенчо Бенчев, аз смятам, че не е. По никакъв начин той не е извършил деянието – публично укривателство и смятам, че ще излязат с един достоен акт. А то е именно до прекратяване на до съдебното производство. нека да не слагаме каруцата пред коня, но лично аз се надявам, че ще бъдат събрани всички възможни доказателства, за да се изчисти името на нашия доверител.

На въпроса дали ще може да докаже, че е нелепа случайност срещата му с Димитър Желязков. Той отговори, че срещата на хората не означава, че е извършено престъпление. Между впрочем държавното обвинение се дразни, когато си разказваме делата пред медиите. Ще съберем достатъчно доказателства, от които ще е видно или се надявам да се съберат поне досъдебното производство, ако не в Съда, ако влезе в съда ще се съберат достатъчно доказателства и ще се убедите, процесът е публичен, че няма извършено престъпление от страна на г-н Бенчев.

Ивайло Найденов, адвокат на Бенчо Бенчев