Ивайло Пешков, Музеен комплекс- Берковица: Берковица се нарежда сред четирите града оказали въздействие на поета Иван Вазов

Снимка: Министерство на културата

София. Берковица се нарежда сред четирите града оказали въздействие на поета Иван Вазов .Това каза за предаването „Легенди за България“ на Радио „Фокус“ директорът на Музеен комплекс – Берковица Ивайло Пешков. Други такива населени места са родният му град Сопот, Пловдив и София, обясни той. Най-популярното му произведение написано в Берковица е „Грамада“, както и стиховете „На Ком“, „На детето“ и стихотворението „Малини“, което по-късно се превръща в песен и химн на Берковица, каза още Пешков. Освен това в града, зад часовниковата кула, е построена чешма от розов мрамор, наречена „Малинарка“, която е вдъхновена от стихотворението.
Тя е изградена през 1967 г., уточни той. Нородният поет Иван Вазов е наричал Берковица с името Бреговец, каза още директорът. „Това е така, защото градът се намира на двата бряга на едноименната река. С името Бреговец, Вазов описва града и в романа си „Нова земя““, разказа той. „Писателят идва в града, по здравословни причини и работи тук като съдия. Вазов председателства окръжният съд от 7 март 1879 г. до 18 септември 1880 г. Този период съвпада с един от най-плодовитите творчески периоди на поета“, разказа Пешков.
В града е открит културен център на името на писателя Йордан Радичков на 24 май 2019 г., каза още Ивайло Пешков и обясни, че писателят завършва средното си образование в Берковица. „Радичков е роден в село Калиманица, което за жалост вече не съществува“, уточни той.
Берковица привлича благодарение на природните си дадености, но има възможност за доразвиване на качествата на града. „Не всичко е развито по начина, по който трябва“, каза той и допълни, че „на връх Ком има ски писта, но могат да се направят още много неща по отношение на зимния туризъм.“ През 1965 г. на върха е изграден барелеф на Иван Вазов, за който се знае, че е обичал да се разхожда в планината, разказа още той. Гордост за града са музеите. В тях могат да се видят над 15 000 интересни артефакта. В къщата музей на Иван Вазов се съхранява негов портрет, на който поета е на 29 г. По думите на директора на Музеен комплекс – Берковица този образ на Вазов е почти непознат за по-голямата част от обществото. В Етнографския музей могат да се видят занаятите на берковчани, които се състоят в бубарство, копринарство, медни съдове, грънчарство и килимарство. „В Берковица в миналото са произвежда около 6 000 оки коприна годишно, което никак не е малко“, уточни той. Чипровските килими, които от 2014 г. са под егидата на ЮНЕСКО като нематериално световно културно наследство, също могат да бъдат видени в музея, чиято сбирка от този вид килими е може би най-голямата, коментира той. В музеят се съхранява котленски килим датиращ от 1810 г. Той е в изключително добро състояние, заради факта, че освен вълна в основата му е втъкан памук, обясни той.
В музеят има и каракачански костюми, както и женска булченска носия, която тежи около 17 кг. В града и до днес има организации, в които берковските каракачани членуват, каза още Пешков. Той припомни, че туристическият преход Ком- Емине е основан от писателя Алеко Константинов (Щастливеца) през 1929 г., но самият той умира преди походът да се осъществи.
Гордост за града е и Берковският духов оркестър, който прославя града не само у нас, но и в чужбина. От две години на празника на града, 8 септември, се провежда фестивал на духовата музика, каза още той.
Първите данни за Берковица са от римско време. По тези земи са живеели тракийските племена мизи и трибали, разказа той. След като ромеите превземат местността я наричат Берквитис, което в превод означава хълмове на победата. В града днес има четири основни училища и една гимназия, но както във всички малки градове се наблюдава отлив на населението, добави той.

Биляна БОЗИНАРЕВА