Ивайло Славков, СБА: Увеличението на таксата за шофьорските курсове ще доведе до това хората от малките градове да започнат нелегално да шофират

Увеличението на таксата за шофьорските курсове ще доведе до това хората от малките градчета да започнат нелегално да шофират. Това каза управителят на Съюз на българските автомобилисти (СБА)-Лозенец Ивайло Славков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод гласуваното в сряда от Министерство на образованието увеличение на часовете за кормуване.
„Министерство на образованието гласува в сряда часовете за кормуване да се увеличат от 31 на 45. Ние, от Съюза на българските автомобилисти, сме на мнение, че тези 45 часа са прекалено много. Ако наистина се приеме и одобри тази промяна, според мен часовете ще бъдат ненужно завишени“, заяви Ивайло Славков. Той посочи, че допълнителните часове ще доведат до финансово натоварване за курсистите, като особено в малките градчета увеличението ще се усети наистина много. „Увеличението се предвижда да е с около 1/3, ако се увеличи броят на часовете за шофьорските курсове. По първоначални изчисления, това прави около 1000 лв. да стане един шофьорски курс. Може би не навсякъде хората ще могат да си го позволят“, посочи Славков. Той подчерта, че увеличението на таксата ще доведе до това хората от малките градчета да не се записват на шофьорски курсове и нелегално да започнат да се движат с автомобили по пътя. „По този начин, вместо да се повиши качеството на обучението, то ще спадне, защото много хора все още шофират без книжки, защото им е скъпо, но тогава съвсем ще се откажат“, каза Славков. Той изтъкна, че желанието на Съюза на българските автомобилисти е, ако има повишение на часовете за кормуване, то да не е повече от 35-36 часа. „В целия Европейски съюз в 97% от държавите обучението на бъдещите шофьори е около 30 учебни часа. Изключение прави Германия, където задължителните часове са 36. Дори да го направим като в Германия и часовете се вдигнат на 36 ще е добре, но над тях вече ще е прекалено“, посочи Ивайло Славков. Според него, въвеждането на допълнителни часове за шофиране по магистрала и при трудни условия с натоварено движение е изпълнимо за столицата, но за много от населените места е неприложимо. „За София е изпълнимо, но например във Видин няма къде да се създадат тези условия и курсистът да шофира по магистрала и при интензивно движение. Изведнъж се оказва, че наредбата ще важи за някои хора, а за други не, защото на практика, няма как да се изпълни. В момента също е препоръчително да се шофира по автомагистрала и извън града, но ако се направят задължителни тогава те ще станат неизпълними за една голяма част от България“, подчерта Славков.
Ирина ИВАНОВА