Ивайло Христов, ВиК-Петрич: Като цяло състоянието на водопреносната мрежа на територията на Община Петрич е добро

Ивайло Христов, управител на ВиК-Петрич, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-н Христов, какво е състоянието на водопреносната мрежа на територията на Община Петрич?

Ивайло Христов: За момента е добро, нямаме режими на водата. Имаме аварии, както обикновено, но се справяме за 2-3 часа и можем да кажем, че водоподаването е нормално.

Фокус: На колко години е водопреносната мрежа?

Ивайло Христов: На около 50-60 години е в старите участъци, но има и такива, в които е сменена. В старите участъци са етернитови стари тръби.

Фокус: А какво е състоянието на водохващанията?

Ивайло Христов: Състоянието на водохващанията е добро. Нямаме проблем с тях. Дезинфекцира се, пращаме проби за изследвания и т.н.

Фокус: Предвиждате ли ремонти на водопроводи?

Ивайло Христов: Да, както всяка година, така и тази предвиждаме такива. Но ремонтите на водопроводите не минават през нас, а през Община Петрич, заради обществените поръчки. Някъде и ние се включваме като подизпълнители.

Фокус: Тази година в кои райони ще бъдат ремонтирани водопроводите?

Ивайло Христов: Очакваме в град Петрич да бъда ремонтирани 9 улици, в село Първомай също трябва да бъдат ремонтирани около 10 улици. Възможно е да излязат и още райони, но всичко зависи от програмите, по които се кандидатства.

Фокус: Има ли нужда от инвестиции и очаквате ли такива?

Ивайло Христов: Разбира се, че очакваме инвестиции, още повече че в момента това е един от основните приоритети на държавата – в момента се отпускат средства за ВиК-мрежите, за пречиствателни станции, за подмяна на водопроводи. По този начин нашата община кандидатства по тези програми и това, което спечелим съответно се изпълнява.

Фокус: Има ли райони, в които се краде вода?

Ивайло Христов: Вода се краде абсолютно навсякъде, както в града, така и по селата. В малките населени места това е голям проблем, особено в летния период, защото всеки има градини. Някои дори използват тези градини за производство и за продажба и след като ги поливат с тази вода, кражбите са огромни.

Фокус: Установили ли сте нарушители до момента и те търпят ли някакви санкции?

Ивайло Христов: Хващаме нарушители и ги глобяваме, но ресурсът, с който разполагаме, е ограничен, тъй като през лятото има повече аварии и фактически средствата, с които разполагаме се съсредоточават в ремонтите на водопроводите, и затова не достигат хора, които да наблюдават за такива кражби.

Фокус: Каква е най-често срещаната схема за кражба на вода? По какъв начин се случва това?

Ивайло Христов: Начините за това са няколко. Единият от тях е чрез правене на байпас – отклонение преди водомера. Другият вариант е да манипулират самия водомер. Има много начини – някои дори правят нови пломби, връщат водомерите назад, не допускат отчетниците до самите водомерни възли и т.н.

Фокус: Каква е цената на водата в Община Петрич?

Ивайло Христов: Цената е различна, тъй като имаме помпажна и гравитачна система. За град Петрич цената с ДДС и включен канал е 1,31 лв. За селата цената е 0,81 лв.

Фокус: А кога за последно е променяна цената и предвиждате ли друга промяна?

Ивайло Христов: Промяна на цената не предвиждаме, последно сме правили такава преди 8 години. Мисля, че сме единственото ВиК-дружество в България, което не е променяло цената в продължение на 8 години. На този етап се справяме с тази цена.

Фокус: Има ли намалени дебити в някои населени места?

Ивайло Христов: Както всяка година имаме намалени дебити, поради факта, че водата не се използва по предназначение за питейно-битови нужди, а се използва за поливане. Имаме този проблем почти във всяко село.

Фокус: Какви мерки сте предприели във връзка с намалените дебити и ще има ли режими на водата някъде през лятото?

Ивайло Христов: Почти всяка година има режими на места, тази година е по-благодатна от гледна точка на това, че до момента има дъжд. Няма режими досега тази година. В село Марикостиново спираме водата от няколко дни за около 4-5 часа вечер, за да избегнем проблеми.

Фокус: В село Марикостиново не беше ли направен и сондаж?

Ивайло Христов: Да, той е изграден, но в момента текат процедури по регистрация, вземане на проби и т.н. Трябва цялата документация трябва да е готова, за да се пусне в експлоатация.

Фокус: Тоест за момента се справяте и не очаквате режими през летния сезон?

Ивайло Христов: Да, в града няма да има, миналата година също нямаше, но по селата винаги има на места, няма как да избегнем това заради кражбите на вода.

Натали СТЕФАНОВА