Ивайло Христов, ВиК – Петрич: Общината инвестира не малко средства в подобряване на ВиК мрежата в града и малките населени места

Снимка: Pixabay.com

Ивайло Христов, управител на ВиК – Петрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Христов, как се стигна до това – Петрич да излезе от Асоциацията по ВиК за област Благоевград?

Ивайло Христов: Причините за това решение са няколко. Една от тях е свързана с това, че не всички общини в област Благоевград успяха да се консолидират, а това беше необходимо, за да може да получаваме европейско финансиране за смяна и поддръжка на ВиК мрежата. Като втора причина може да посочим, че ВиК – Петрич изтегли един заем, за който гарант стана Община Петрич. Така след преминаването на Общината към Асоциацията по ВиК, заемът остана за Община Петрич. Третото, което според мен е най-важното е, че при по-ниска цена на водата от тази, която е на ВиК – Благоевград може да развиваме дружеството, а потребителите да бъдат по-доволни.

Фокус: Какво следва, след като Петрич излезе от Асоциацията по ВиК? Какви промени да очакват потребителите?

Ивайло Христов: Не мисля, че те трябва да очакват някакви промени, тъй като ВиК – Петрич си работи и до момента. Тоест на този етап някакви промени не би следвало да се очакват. Може би на по-късен етап е възможно да има промяна в цената на водата, защото тя не е покачване от 12 години, когато минималната заплата е била 220 лв. Така, че е възможно повишаване на цената, но тя със сигурност няма да е такава, каквато е в Благоевград.

Фокус: Вноската, която сега се плащаше за членство в Асоциацията по ВиК къде ще бъде пренасочена? И да очакваме ли още подобрения във ВиК мрежата в града и малките населени места?

Ивайло Христов: По отношение на вноската, то не мога да отговоря. Това по-скоро е въпрос, който може да зададете на Община Петрич и на председателят на Общински съвет – Петрич. Нека вашите слушатели знаят, че Община Петрич направи не малко инвестиции във ВиК мрежата. Също така ВиК – Петрич се стабилизира като миналата година приключихме с 300 хил. лв. печалба, а за това деветмесечие сме с печалба 400 хил. лв. и то на цена на водата от преди 12 години. Тоест, ако след финансов анализи, преценим леко да повишим цената, ще може ВиК – Петрич да инвестира в собствената си мрежа. Разбира се, заедно с Община Петрич.

Фокус: Тоест може да кажем, че дори леко повишение на цените на ВиК услугите в Петрич в крайна сметка ще е само и единствено в полза на петричани?

Ивайло Христов: Разбира се. Пак казвам – ние имаме възможности да развиваме дружество със собствени средства с цени на водата по-ниски от тези на Благоевград. Ще подчертая и още нещо, а то е, че всяка една стотинка в повече, която получим от потребителите, ще бъде да благоустрояването на ВиК мрежата.

Ливия НИНОВА