Ивана Милева, говорител на ОД на МВР – Варна: В дните около 8-ми декември Пътна полиция ще следи стриктно за нарушители

снимка: pixabay.com

Говорителят на ОД на МВР  Ивана Милева, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо Милева, какви мерки са взети от ОД на МВР във Варна, във връзка с безпроблемното протичане на Студентския празник – 8-ми декември?

Ивана Милева: От Областната дирекция на МВР във Варна и тази година се постарахме да вземем всички необходими мерки за спокойното протичане на празника. Преди тази дата са извършени множество проверки на всички питейни и увеселителни заведения, в които се очакват празнуващи, както за 8-ми декември, така и за дните около него, тъй като се пада в неделя. В деня преди това също очакваме да има празненства на различни места. На самия празник е предвидено да има засилено полицейско присъствие в районите около тези заведения, където има информация, че ще има студенти. Важно е да отбележим, че са проведени срещи с представителите на местната власт, както и с управителите и охраната на питейните и увеселителни заведения. Дадени са инструкции за различни ситуации и съответно за безопасното протичане на самия празник. Младите хора е важно да знаят, че могат да се обръщат за помощ към силите на реда, които в празничната нощ и дните около нея, ще бъдат на тяхно разположение.

Фокус: Всяка година за празника се засилва и контролът по пътищата, в това направление какво се предвижда?

Ивана Милева: Така е, при всички случаи празникът е свързан със събиране на много хора, млади хора, естествено употреба на алкохол. Пътната полиция, в периода до девети декември, ще проведе специализирана операция, като основно екипите ще следят за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества, за неправоспособни водачи, както и за превишена скорост. Ще се следи за това да бъдат добре технически изрядни автомобилите, да бъдат подготвени за зимни условия, което също е нещо важно. Знаете, че през месец ноември започнахме Акция „Зима“, но така или иначе, през целия зимен сезон, е актуална. Екипите на Пътната полиция ще бъдат безкомпромисни към онези участници в движението, които грубо нарушават Закона за движението по пътищата, без значение дали те са празнуващи или не.

Фокус: Дайте няколко основни съвета към онези, които ще дойдат с личните си автомобили за празника? Очаква се в града да пристигнат студенти от вътрешността на страната.

Ивана Милева: Много е важно първо да започнем от там, че не е подходящо, когато се предполага употребата на алкохол, да не се отива с личен автомобил на празника. Ако все пак настояваме или смятаме, че това е най-удобният вариант, то тогава трябва да осигурим водач, който не употребява алкохол през вечерта, или ние самите да поемем тази отговорност. Никога не бива да се сяда зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества. Това е важен съвет, който всеки път повтаряме, но никога няма да загуби своята стойност. Надяваме се, че превенцията рано или късно ще даде резултати. През предишни години, не е имало тежки инциденти, които да са белязали тези дни. Надяваме се и този път да е така. На сайта на Областната дирекция на МВР – Варна са публикувани по-подробни препоръки за това какво трябва да се подготви, когато се тръгва на път с моторно превозно средство.

Диана СТОЕВА