Ивана Милева, МВР-Варна: И 60-годишни стават жертви на телефонни измами

Ивана Милева, говорител на Областната дирекция на МВР в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-жо Милева колко са случаите на телефонни измами във Варна от началото на годината?

Ивана Милева: Телефонните измами от началото на януари до средата на юни са 28. Това бележи тенденция на спад в сравнение с предходните две години. Повече от два пъти по-малко са телефонните измами, регистрирани за 2018 година. Надяваме се, че превантивната работа по това направление дава своите резултати, въпреки че телефонните измами са много специфични като цяло. Засягат силно емоционалната страна на всеки един и често пъти хора, които в нормално състояние не биха се поддали на подобен род измама в момента, в който вдигнат телефона и чуят отсреща тревожна новина, касаеща техни близки изпадат в състояние на силен стрес. Това не им помага да разсъждават трезво и адекватно в тази ситуация. Но тази борба е безспирна. Знаете, работи се в цялата страна, във всички звена на Министерството на вътрешните работи. Споделяме и опит с други дирекции.

Фокус: Коя е най-значимата сума, която е поискана от телефонни измамници и съответно жертвите са дали?

Ивана Милева: Тази година прави впечатление една по-крупна сума от 20 000 лева, дадена от възрастна дама. Парите не са дадени наведнъж, а на части, в кратък период от време. Но така или иначе тази жена не е успяла да разбере, че е жертва на измама до последно.

Фокус: В тази връзка променят ли се сценариите на телефонните измами и кои са актуалните сега?

Ивана Милева: От няколко години насам основният сценарий, по който телефонните измамници действат е обаждане от полицейски служител, който разказва тревожна история, според която жертвата е обект на наблюдение от телефонни измамници и предстои те или да се обадят, или да ги посетят. За съжаление в голяма част от случаите самите измамници успяват да убедят жертвите си, че предстои да станат обект на измами. За да подпомогнат работата на полицията и залавянето на измамниците, жертвите са подлъгвани да предоставят голяма сума пари. Тя никога не е определена според телефонните обаждания. В повечето случаи призивът е: „Съберете максимално голяма сума пари и я хвърлете през терасата!“. Това е много характерно за самия сценарий, те карат жертвите или да хвърлят парите през терасата, или да ги поставят до казан за боклук, до гума на паркиран на улицата автомобил. Като че ли в последните години сценариите, свързани с нужда от спешно лечение или претърпяно пътно-транспортно произшествие затихнаха и все по-рядко се срещат хора, които са се подлъгали по тези по-стари схеми.  Определено мнимият полицейски служител е начинът, по който биват заблуждавани възрастните хора. А и не само. Напоследък се забелязват и по-млади хора, около 60-годишни, които също стават жертви на телефонни измами. Но основно говорим за доста възрастни хора, над 70 години.

Фокус: А измамниците следят ли жертвите си или обажданията стават на произволен принцип?

Ивана Милева: В повечето случаи става въпрос за обаждания на случаен принцип. Звъни се на телефони, които са с близки числа, през едно, през две, през три. Имало е случаи за телефонни измами за опити, касаещи хора от един и същи вход. Хубавото в тези случаи е, че наистина става въпрос за опити. Има и успешни, разбира се. Но тенденцията на този етап е, че измамниците не са жители на града. Те са от друга част на България и няма как да следят своите жертви. Пробват докато стане.

Фокус: Докато попаднат на подходящата жертва?

Ивана Милева: Точно така. Защото има много случаи, в които измамниците биват отхвърляни в телефонния разговор. Има случаи, в които хората или не вдигат телефона, или започвайки подобен разговор директно казват, че са наясно, че става въпрос за измама и ги отхвърлят. Съответно опитът продължава докато на слушалката не застане човек, който реагира емоционално, който изпада в подходящо състояние и не успява да реагира трезво.

Фокус: На фона на всички тези случаи, имаше един във Варна, в който гражданин, който предотврати опит за измама.

Ивана Милева: Да, в края на май месец има случай от жилищен квартал „Чайка“, в който възрастна жена хвърля от терасата 3000 лева. Бдителен съсед забелязва тази ситуация, при което решава, че има нещо нередно. Той прибира пакета с парите, усъмнявайки се, че вероятно става въпрос за някакъв опит за телефонна измама. След което господинът беше направил всичко необходимо, беше сигнализирал и нас, върна и парите на собственика. В този случай е хубаво, че друг човек, трети за ситуацията е проявил гражданска позиция и бдителност като е предотвратил случването на една такава телефонна измама.

Фокус: Какво могат да направят хората ако се усъмнят, че някой се опитва да ги измами?

Ивана Милева: Когато говорим за телефонно обаждане хората са в безопасност ако са в дома си. Ако решат да  затворят телефона те няма да пострадат. Ако решат дори да отговорят по по-груб начин на отсрещната страна, отново няма да са в опасност. Важно е всички да разберат, че е по-добре да прекратят разговора, да изключат ако трябва телефона от розетката, за да прекъсне напълно линията. Защото има такива ситуации, при които отсрещната страна остава на линия. Да предприемат обаждане на своите близки от друг мобилен телефон. Ако нямат такъв да помолят техни съседи да се обадят на близките им, на тел. 112 или в най-близкото Управление на МВР, за да могат да сигнализират дори за това, че е направен опит да бъде извършена спрямо тях телефонна измама. Това ще помогне на нас да получим информация при правенето на анализите и при вземането на допълнителни мерки по превенция.

Диана СТОЕВА