Ивана Милева, ОДМВР-Варна: През трите летни месеца – юни, юли и август, ще има по 42-ма служители, които ще подпомагат дейността на нашите полицаи

Ивана Милева, говорител на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Г-жо Милева, какви мерки е предприела Областната дирекция на МВР за опазването на обществения ред във Варна и комплексите през летния сезон? И има ли традиционно командировани полицаи в региона?

Ивана Милева: Летния сезон на 2019 г. е в своя разгар и в тази връзка съответно, както традиционно всяка година,така и тази година Областната дирекция на МВР във Варна може да разчита на командировани от вътрешността на страната служители. Тази година за сезон 2019 г. общо те ще бъдат 126, като това означава, че през трите летни месеца – юни, юли и август, ще има по 42-ма служители, които ще подпомагат дейността на нашите полицаи. В разпределение по курортните комплекси 30 има предвидени за курортен комплекс златни пясъци, 8 за курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“  и 4-ма полицейски служители за курортния комплекс „Камчия“. Не бива да пропускаме това, че традиционно отново в нашия град пристигат командировани от Румъния полицейски служители, които са месеците юли и август, също подпомагат дейността на своите български колеги. Миналата година имахме и колега от Германия, който беше командирован и подпомага нашата дейност. Тази година колегите от Германия са 3-ма – двама за месец юли и един през месец август, като те са включени в съвместни полицейски екипи със своите колеги от Варненската полиция и осъществяват своята дейност на територията основно на курортен комплекс „Златни пясъци“, но при нужда съответно биват дислоциране там където се налага. Тук само да отбележа, че благодарение на Общината, Областната дирекция на МВР тази година има 4 електрически велосипеда, които са предоставени за работа на специално по линия на опазване на обществения ред и сигурността на гражданите и гостите на града. И всъщност тези електрически велосипеди патрулират ежедневно в Морската градина и в к.к. „Златни пясъци“ отново, което е допълнителна помощ за опазването на обществения ред. Да не пропусна само и екипите с полицейски кучета, които са включени ежедневно в дейностите по охрана на обществения ред. Говорим отново за Морската градина, където те патрулират.

Фокус: Какви са основните нарушения в курортните комплекси и във Варна и по какви случаи работят полицейските служители най-често през летния сезон?

Ивана Милева: Първо ще обърна внимание на това, като цяло какви са регистрираните престъпления до този момент, защото на база на тази статистика донякъде можем да направим  и съответният извод какви са най-честите сигнали, на които се отзовават. До настоящия момент за лято 2019 г., повтарям месеците юни и юли до този момент, са регистрирани общо 809 престъпления на територията на ОДМВР-Варна, от които са разкрити 238 т.е. над 29%. За същия период на 2018 г. регистрираните престъпления са били 1230, като разкритите от тях са били 20%. За територията на 5-о, конкретно, Районно управление, защото обърнахме внимание на комплексите, което обслужва най-големите курорти край
Варна, регистрираните престъпления за двата месеца са 75. Най-честите сигнали, на които се отзовават полицейските служители в курортите, са за загубени или откраднати документи или вещи. Всъщност, това е основното нарушение, да кажем по-скоро престъпление, върху което се работи, не само в курортните ни комплекси, а като цяло на територията на ОДМВР-Варна. Регистрирани са двойно по-малко хулигански прояви в областта, а на територията на 5 Районно управление до момента няма регистрирани такива, което също показва, че посегателствата над вещи, както и загубата на такива, са най-честите проблеми, пред които се изправят и туристите, а и ние като служители на полицията.

Фокус: В такъв случай може ли да се говори за по-спокоен туристически сезон от гледна точка на престъпността?

Ивана Милева: До този етап данните са тези, които чухте. Не бих искала да правя такова заключение, когато сме наистина в разгара на сезона. До този момент статистиката показва това, но надявам се нещата да не се променят и наистина да продължи така тенденцията.

Фокус: Ако можем да се обърнем и към пътната обстановка и трафика. Кои са най-натоварените и може би проблемни пътни участъци в областта?

Ивана Милева: През двата летни месеца основно натоварване се усеща по най-големите варненски булеварди. Истината е, че те традиционно са натоварени, а лятото ги прави още по натоварени поради притока на гости към нашия град. Като казвам големи булеварди разбираме бул. „Владислав Варненчик“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Сливница“, бул. „Трети март“, бул. „Христо Смирненски“. В извънградските територии и извънградските пътни артерии, които са натоварени, можем да очертаем автомагистрала „Хемус“, пътя Варна – Бургас и Варна-Дуранкулак, като част от този път е за курортен комплекс Златни пясъци и курортен комплекс Св. Св. Константин и Елена, както и пътя Варна – Добрич. Това принципно пак повтарям и през останалия период от годината, но лятото там се забелязва изключителна натовареност, пак казвам, заради потока от туристи.

Фокус: Какви мерки е предприела Областната дирекция по отношение на пътната безопасност през лятото?

Ивана Милева: Темата за пътната безопасност е от изключителна важност бих искала да подчертая за ОДМВР-Варна и задължителен елемент във всички планове и действия на полицейските служители. Специализирани операции по линия на безопасността на движението са в ход през целия летен сезон, като засилените проверки касаят шофирането след употреба на алкохол, наркотични вещества, управление на МПС без свидетелства за правоспособност и др. Акцент е поставен и върху поведението и на пешеходците на пътя, както и на водачите на МПС спрямо тях. Знаете, имахме тежки произшествия, които за съжаление бяха фатални точно за пешеходци и вече сме в сезона, така че съвсем обосновано вниманието, което се обръща от месеци насам на пешеходците, не престава.  И друго нещо, което изключително касае всички варненци – двуколесните превозни средства, чиито сезон също е сега. Непрекъснато и постоянно в летните месеци се намираме в операция по засилени проверки на двуколесни моторни превозни средства. При информация, че някъде се струпват автомобили т.е. мотори и автомобили за евентуално организиране на някакви нерегламентирани надпревари и т.н. там се изпраща незабавно екип на „Пътната полиция“ и не само, които да гарантират опазването на обществения ред и сигурността, както на водачите, така и съответно на останалите участници в движението. Така, че стараем се, важно е всички да поемем своята отговорности и апелът на Областната дирекция е наистина, сядайки зад волана, без значение на какво моторно превозно средство или пътно превозно средство, преди всичко да бъдем отговорни и да спазваме правилата за движение.

Фокус: И последно може би да кажем за какво трябва да внимават гражданите по време на лятото и къде могат да се обърнат за помощ?

Ивана Милева: Първо ще започна от втората част на въпроса. При нужда гражданите и гостите на града винаги могат да се обръщат към полицейските служители в най-близките районни управления или незабавно при спешна нужда да позвънят на телефон 112. А в сайта на Областната дирекция много е важно това и бих искала да го подчертая, има специална рубрика която е озаглавена „Important Information”, където могат бъдат намерени важни препоръки за безопасност на 10 различни езика, както и телефон указател има на сайта на дирекцията, с всички полезни телефони без значение дали касаят районните управления, пътната полиция, издаването на документи за самоличност или др. А като цяло можем да обобщим накратко, аз преди мъничко направих  препратка към поведението на всички ни зад волана, но то е валидно и като цяло за опазването на обществения ред. Наистина е важно да бъдем отговорни. Преди всичко отговорни, както към своите вещи така и към своето поведение, и от там нататък вече да се опитаме и да дадем пример на нашите деца и на останалите, ако това е възможно, разбира се. Вече в малко повече конкретика. Не бива да оставяме вещите, чантите си, мобилните си телефони, вещите си изобщо без надзор, без значение какво правим в момента – дали сме на плаж, дали сме на заведение, дали пазаруваме набързо. Не бива да оставяме, хубаво е и да не носим големи суми пари в себе си. Ако това се наложи, да ги разпределим на различни места. Важно е при теглене на пари, че трябва да се уверим, че банкоматите са в банкови клонове, там където по принцип помещенията се заключват и са затворени. И да се постараем, разбира се, да не правим достояние на всички секретните кодове, които въвеждаме. Що се отнася до поведението ни на пътя, вече направихме призив да бъдем отговорни, да спазваме правилата, да спазваме разпоредбите на пътните знаци, на вертикалната и хоризонталната маркировка и да не предприемаме рискови, действия, които биха могли да изложат не само нас на риск, но и всичко останали.

Бояна АТАНАСОВА