Иванка Балтова, НЧ „Васил Левски“ в Карлово: Инициативата „Забавно лято“ позволява на децата да бъдат сред своите приятели и прекарват времето си със забавни игри

Общинска Библиотека "Д-р Иван Богоров" - Карлово"

Иванка Балтова от НЧ „Васил Левски” в Карлово , в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив по повод поредното издание на инициативата „Забавно лято“

Фокус: Г-жо, Балтова, разкажете ни за инициативата „Забавно лято“, която се провежда на територията на град Карлово?
Иванка Балтова: Това е инициатива, която ние започнахме да провеждаме в рамките един месец занимания. Впоследствие започнахме да я организираме за три месеца-от юни до август. Наскоро открихме „Забавно лято“ за 2018 година. В нея са включени занимания по актьорско майсторство, творческо ателие, изобразително изкуство, занимания по музика, забавни игри, модерни и народни танци. Ще има занимания и в библиотеката. Инициативата ще продължи до 10 август. На финала ние правим една изложба с творби на децата, които са гостували в заниманията по изобразително изкуство и предметите, които са изработени по творческо ателие. Децата, които са включени в останалите форми изнасят концерт. Имаме  и предвидена плажна фиеста. Водим ги в град Баня на басейн и там провеждаме забавни игри. В програмата има включена и рубрика „Опознай родния край“, в която посещаваме музеи в Карлово.
Фокус: Колко деца очаквате да се включат?
Иванка Балтова: В различните месеци и в различните форми така сме направили програмата, че не е задължително абсолютно през всичките месеци децата да бъдат при нас. Някои от тях идват на гости при своите баби и дядовци. Някои от децата живеят в чужбина. Имаме две близначета, които живеят в Англия. Когато са на гости или са на море през това време не посещават заниманията, а се връщат после отново. Може би около 100 деца ще се включат в „Забавно лято“ тази година.
Фокус: Всички дейности от „Забавно лято“ безплатни ли ще бъдат за децата?
Иванка Балтова: Всички дейности за един астрономически час са 2 лева, защото в заниманията сме включили професионалисти, които получават хонорари за работата си в продължение на три месеца. Това е стимул за ръководителите.
Фокус: Кое най-много им е интересно на децата?
Иванка Балтова: Във времето от 9 до 12 часа ние провеждаме три различни занимания. Много рядко има дете, което да не е включено в трите форми на деня. Повечето участват във всичките занимания. Така сме направили програмата да е разнообразна, за да може децата да посещават почти всички занимания. Те се провеждат за времето от 9 до 12 часа. Родителите споделят, че това време е удобно за тях. За децата е интересно, защото не са непрекъснато вкъщи пред компютрите. При нас те са сред своите приятели и прекарват добре времето си със забавни игри. Още в края на месец април започват да ни питат родителите дали ще се провежда „Забавно лято“ и започваме да ги записваме.
Весела КРЪСТЕВА