Иванка Василева, Община Перник: Духът на Сурва е буден непрекъснато

Духът на Сурва е буден непрекъснато. Това каза Иванка Василева, главен експерт в Община Перник в предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“.    По традиция всяка година на 13 и 14-ти януари се провежда  местна Сурва, която е елемент, вписан на 2 декември 2015 година в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, припомни Иванка Василева.

„Организирането на фестивала и на местна Сурва е ритуал за перничани. Те обичат тази традиция, защото се събират всички. Голяма част от хората живеят извън нашата страна и си идват по това време. Селата се изпълват, както казват старите хора, „с мъжка сила, с женска хубост“.  Разговарях с едно младо семейство и те казаха, че тяхното детенце, което е на две годинки, си поръчало звънчета от Дядо Коледа, защото иска да се включи в Сурва заедно с мъжете. Какво по-хубаво от това, духът на Сурва в Пернишко е жив непрекъснато“, разказа Иванка Василева.

Тя уточни, че се очаква тази година в над 50 села да има маскарадна обредност на така наречената Местна Сурва, която предшества международния  фестивал „Сурва“.

„Имаме си традиция, хората си гостуват, това е едно нережисирано събитие. Събират се, усеща се пречистващата сила на огъня, усещаме звънците и се чувстваме по-добри. Това е една традиция, която хората трябва да видят и чуят. Преди години тези сурвакари са били само мъже. В днешно време, когато обредността е отстъпила място на празника, не само мъже се маскират, но и по-възрастни дядовци, жени и деца. Защото тази маскарадна обредност осъществява прехода ни от старата към новата година. Посещението на маскарадните групи във всеки дом е една задължителна норма. Задължително на 12-ти се запалват кладите и огньовете, но на 14-ти групите обхождат къщите, има традиция да се посети всеки дом“, разказа Иванка Василева.

Тя уточни, че графикът на маскарадната обредност в различните селища ще бъде обявен на сайта на общината в близките дни.

Росица АНГЕЛОВА