Иванка Делева, историк РИМ-Бургас: В Руско-турската война е участвала дъщерята на полковник Лермонтов, Александра Лермонтова, която е съпровождала армията до Сан Стефано

За историята на Освобождението на Бургас, което се чества на 6 февруари и по-интересните факти от тогава, Радио “Фокус”-Бургас разговаря с историка на Регионален исторически музей (РИМ) – Бургас Иванка Делева

 

Фокус: Г-жо Делева, припомнете ни историята на Освобождението на Бургас, което предстои да бъде отбелязано на 6 февруари с редица събития?

Иванка Делева: 6 февруари е важна дата за историята на Бургас, защото на този ден нашият град посреща своите освободители. Отрядът на полковник Лермонтов, който пристига следобед и е посрещнат много тържествено. По-интересното и любопитното за историята на освобождението в Бургас е, че тук не са се водили кръвопролитни боеве, както в много други български градове, като Плевен и Стара Загора. В Бургас всичко е преминало спокойно и въпреки това бургаските граждани много тържествено отбелязват и самия ден, в който пристига отрядът на полковник Лермонтов. 139 години след освобождението събитието продължава да се отбелязва подобаващо на мястото, където е посрещнат този отряд, където е построен паметник, който е възстановен по-късно. Има също улица в града, която носи името на полковника, както и паметна плоча. След това полковник Лермонтов е станал генерал. Хубаво е, че това събитие въпреки отдалечеността от времето се почита от бургазлии. В тази връзка Регионалния исторически музей също има своя принос и паметта се отбелязва по различен начин всяка година за тези събития свързани с Руско-турската война.

Фокус: Тази година РИМ-Бургас с какъв принос ще припомни за Освобождението на Бургас?

Иванка Делева: Тази година на 6 февруари от 17:00 часа ще бъде открита изложба в историческия музей посветена на войната с малко по-особен поглед, защото представя графики на художници-кореспонденти, които са участвали във войната, заедно с армията. Те са се придвижвали на юг от река Дунав до Сан Стефано, като някои от тях дори са стигнали. Графиките са много интересни, репортажите на тези кореспонденти са изпълнени с емоции. Това, което е хубаво да се отбележи, че в тези илюстрации към вестниците и списанията, в които те са работили, се отбелязват не просто някакви дежурни и случайни събития, а по-скоро изключения, които тези хора, като по-надарени, като художници, които имат по-точно око за нещата, са виждали героизма и ежедневието на войниците. Тези художници-кореспонденти са виждали как са се отнасяли българите спрямо руските войници и как са им помагали. Най-различни събития има илюстрирани в тези графици. Изложбата гостува от Регионалния исторически музей в Сливен и ще остане в бургаския музей до 3 март. Наистина си заслужава да бъде разгледана и всеки, който желае може да заповяда да го направи.

Фокус: Случило ли се е нещо силно отличаващо по време на пристигането на войската на полковник Лермонтов?

Иванка Делева: В Бургас тогава е имало турски гарнизон и много турци, които са живeли тук предварително са били известени за пристигането на отряда на полковника на този ден. Те са били натоварени на гемии, и са били отпратени към Цариград. Поради това, че те са знаели, че ще дойде отрядът всичко е минало мирно и тихо. Организиран е бил молебен, който се е състоял в Арменската църква. В Бургас от този момент остава само българското население. Няма загинали войници и тук е създаден лазарет, в който са се лекували ранените руски войници от прехода през Стара планина към Сан Стефано. По-любопитен факт обикновено се споменава, че в тази война участва дъщерята на полковник Лермонтов, Александра Лермонтова, която е медицинска сестра. Тя също съпровожда армията до Сан Стефано. Отрядът на полковник Лермонтов се погрижва да няма никакви издевателства над населението, въпреки че в село Българово е имало много избити от местното население, но в Бургас това не се е случило. В Айтос също е имало жертви. Турците отстъпвайки на юг към Сан Стефано, към Цариград си отмъщават и избиват доста хора. В църквата в село Българово има гробница, в която са погребани загиналите тогава местни хора.

Мария ДИМИТРОВА