Иванка Маринова, кметски наместник в с. Кичево, Община Аксаково: Всички магазини са заредени с провизии от първа необходимост във връзка с предстоящите студове

Всички магазини в аксаковското село Кичево са заредени с провизии от първа необходимост във връзка с предстоящите студове. Това каза за Радио „Фокус” – Варна кметският наместник в село Кичево, Община Аксаково Иванка Маринова. Тя допълни, че търговските обекти в селото разполагат с хлебни продукти, макаронени изделия, мая и други. „Имаме готовност да посрещнем лошото време. Хората се осведомяват, все пак от една седмица назад се говори за това. Имаме машини, но при нас ветровете са много стихийни и дори и да имаме техника, работата се обезсмисля. На 3 – 4 места се образуват много големи преспи. И миналата година беше така. Дано само температурите да не са толкова ниски. Заредила съм с хляб, брашно, но знам ли колко ще изкупуват хората? Просто се молим да не спират тока и водата. Това са несгодите на зимата, посрещаме ги, но затвори ли се горния път, който се чисти от варненска фирма и от който сме зависими, оставаме с вързани ръце”, каза Иванка Маринова.

Село Кичево бе едно от селата в Община Аксаково, което се оказа в капана на влошената зимна обстановка, която наложи затварянето на пътищата  в района, в края на миналата седмица. В тази връзка кметският наместник коментира, че положението действително е било доста затруднено, но не е имало проблеми, които да доведат до сериозни и непоправими последствия. Иванка Маринова каза още, че прекъсването на електрозахранването в село Куманово е предизвикало авария във водопроводимостта за село Кичево, тъй като тя се задвижва с помпи от там. „Когато спре електрозахранването в Куманово, при нас спира водата. Иначе нямахме проблеми с тока, пътят бе затворен, но както е известно той се обслужва от фирма, която е назначена от Община Варна, съгласно сключен договор. Фактически на 6-ти и на 7 януари бе затворено движението, а на 8-ми започнаха да го отварят”, отбеляза Иванка Маринова. Тя подчерта, че по време на обявеното бедствено положение за Община Аксаково, магазините в Кичево са били напълно заредени с провизии, от които по думите й, са се ползвали и жители от съседните села.

Деница НИКОЛОВА