Иванка Стоянова, директор на Зоопарк – Варна: Всеки може да стане част от нашето голямо семейство като осинови животно

Иванка Стоянова, директор на Зоопарк – Варна в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-жо Стоянова предстои увеличение в цените на входните билети в Зоопарка, с какво беше мотивирано Вашето искане?

Иванка Стоянова: Повишаването на цените беше мотивирано с необходимостта да се изпълняват основните функции за опазване на генофонда на дивите животни, повишаване на екологичното образование  и възпитание в уважение към природата и любов към природата, както и за нормалното функциониране на Зоопарка. След решението на Общинския съвет, за деца от 3 до 7 години цената ще е един лев. Учениците на възраст от 7 до 18 години и пенсионерите ще заплащат за билетите по 2 лева, а лицата над 18 години – по 3 лева. Новото, което се въвежда, е един пакетен билет за семейство с деца до 18 години на цена от 6 лева. За общуване с безопасни животни в контактната зона ще се заплаща такса от 2 лева за 10 минути. Най-вероятно новите цени ще влязат в сила от 1 март 2019 година. Увеличението на цените на входните билети е двойно, но последните корекции са правени през 2012 година. Т.е. след седем години цената от 50 стотинки е ниска. Все пак Зоопаркът трябва да се издържа. Смятам, че новите цени са нормални и приемливи. А и с пакетният билет, който предлагаме, няма да се усети разлика.

Фокус: В Зоопарка предстоят ремонти. Кога ще започнат дейностите и колко средства са заложени за това?

Иванка Стоянова: В бюджета за тази година са заложени 1.2 млн. лева за реконструкция и модернизация. След отпускане на сумата ще започне проектирането с разрешително за строеж. След подписване на договора, дейностите трябва да приключат до 18 месеца. С ремонтите се цели да се подобри състоянието на цялата зона на Зоопарка и по този начин той да стане по-привлекателно място за посетителите, но и да отговаря на съответните стандарти за отглеждане на животни. Ще се създаде един съвременен парк, съчетаващ в себе си различни зони за образование, отдих, научно-изследователска дейност и атракции. Инвестиционните мерки включват обновяване на средата за красив, чист, просторен Зоопарк, в който животните ще са спокойни и ще получават грижа, съответстваща на нормативите. Реконструкцията цели да промени остарялата концепция на бетона и асфалта, използвани в строителството на клетките на зоопарковете през 60-те и 70-те години. Зоопаркът има лиценз от Министерството на околната среда и водите, който изтича на 25 август тази година. Той е издаден под определени условия. Едно от тях е реконструкция на секторите с маймуни, с хищници, местообитанията на тигри, вълци и лъвове. Предвижда се и обновяване на входната зона на зоопарка, ще бъде обновена също входната зона, ще бъде реконструирана съществуващата каса. Ще има павилиони за продажба на напитки и на сувенири, както и за храна на животните. Ще се разшири детската площадка. Там ще има и зона за отдих. Ще бъдат приложени мерки за достъпна среда, ще се подменят пейки и кошчета за отпадъци.

Фокус: Вие споменахте, че бетонът вече е доста остаряла концепция, да разбираме ли, че в отделните сектори ще има повече озеленяване?

Иванка Стоянова: Да, средата ще бъде по-близка до естествената за всеки вид. Ще скрием фаянсовите плочки и бетона. Това е най-належащо за сектора с хищниците. Там не е правен ремонт от основаването на Зоопарка.

Фокус: В тази връзка, предвиждате ли увеличаване на площта на клетките в сектора за лъвове и тигри?

Иванка Стоянова: На външните местообитания на лъва и на тигъра, максимално свободното пространство ще бъде приобщено към външната територия.

Фокус: От години имате проблем с желанието на хората да хранят животните с внесени отвън опаковани храни. С новите заграждения ще има ли възможност да се ограничи този контакт с животните?

Иванка Стоянова: На територията на Зоопарка има изградено видеонаблюдение. Чрез него се наблюдават всички посетители, защото понякога хора тормозят животните. Карат ги да ядат храни, които  не са подходящи за тях. И тъй като посетителите винаги са имали желание да хранят животните, сме обособили тази контактна зона. Тя ще работи в определени часове и всеки, който желае ще може да ги нахрани. Там ще показваме кое е полезното за нашите питомци. Например не е добре да им се дават солети или други подобни храни.

Фокус: Какви животни могат да бъдат видени в контактната зона?

Иванка Стоянова: Там има най-много представители от птиците, но посетителите могат да видят ламата Президент, а също и камерунски козички. Това са въобще животни, които могат да общуват и не са опасни за хората. Но искам да уточня, че няма маймуни,  защото те са много социални и близки до нас, но често могат да бъдат и опасни в по-близък контакт. В зоната един от най-дружелюбните ни питомци е ламата Президент. Но и той си избира, усеща колко сме добрички и какво е отношението ни към животните.

Фокус: А планирате ли през тази година закупуване на нови животни? Също така колко бебенца ще се родят в Зоопарка през пролетта?

Иванка Стоянова: Тъй като предстои ремонт, нови животни няма да купуваме. В момента имаме нови птици – каролинки, мандаринки, фазани. По традиция около март месец очакваме появата на първите бебета в Зоокъта. Тази година очакваме потомство на европейския муфлон. Бебе в края на февруари ще има и малкото конче Виолет.  Вече започна размножителният период при птиците. В езерата вече се чуват брачни песни. Надяваме се тази година да имаме и потомство от по-интересните птици, като фазани, пауни и папагали. През лятото се раждат маймунки и еленчета. През зимата най-често се излюпват папагали и гугутки. Така че, всяка година имаме много бебета. Но като друг вид животни, не планираме да купуваме. Нека да приключат ремонтите през тази и следващата година. А и пространството е 23 декара. Всяко ново животно идва с определени изисквания, трябва да се съобразяваме с наредбите за местообитания. Смятам, че имаме доста животни – около 400 от 60 вида. На тази територия са достатъчно. Варненският Зоопарк има уникално съчетание на флората и фауната. Намира се в Морската градина и това дава възможност да общуваме с природата. Защото мисля, че в последните години се ограничихме, с таблети и телефончета, и все по-често забравяме за връзката с природата, а не бива. Нашият Зоопарк е един от най-посещаваните в страната. Отчетохме 166 000 посетители за миналата година, което не е никак малко.

Фокус: Кога реално се очаква да започнат ремонтите и модернизацията в Зоокъта?

Иванка Стоянова: Много са дълги процедурите и тъй като варненският Зоопарк попада в историческото ядро на Морската градина, се налага допълнително вадене на документи. Трябва да се съгласуват и с Министерството на културата. Това, което ще се постараем да стане през тази година е, поне да набавим всички необходими документи, за да може през 2020 година да стартират ремонтите. Имаме огромно желание да се случват нещата по най-бързият начин.

Фокус: В Зоопарка предстои и интересно събитие за 14 февруари…

Иванка Стоянова: Да, от 11 часа в Деня на влюбените предвиждаме беседа за посетителите, чрез която те да се запознаят с поведението на животните през техния размножителен период – кои от тях образуват двойки за цял живот и кои мъжки всяка година имат харем от женски. Ще запознаем посетителите навръх празника и с бебетата на 2018 година, птиците в контактната зона, както и петте носати мечета, които се родиха през миналото лято. Ще покажем на хората, че когато се грижим с любов и отговорност за животните от самото им раждане, те стават контактни и социални и ще им покажем хранене от ръка.

Фокус: Продължава и Вашата кампания за осиновяване на животни в Зоопарка?

Иванка Стоянова: Да, тя продължава през цялата година и аз винаги съм казвала, че когато си купувате животно, Вие го вземате за цял живот вкъщи. После, децата често имат алергии, а тук идвате, осиновявате си животно и това е чисто финансов ангажимент. Но по този начин всеки може да стане част от нашето голямо семейство. Животните, които могат да бъдат осиновени са представени на сайта на Зоопарка. Там са приложени и сумите, необходими за издръжка.

Диана СТОЕВА