Иванка Стоянова: С всяка изминала година интересът към осиновяване на животни от варненския зоопарк се увеличава

Снимка: Зоопарк - Варна

Иванка Стоянова, директор на зоопарка във Варна в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

 Фокус: Какъв сезон изпращате във варненския зоопарк?

Иванка Стоянова: За зоопарка това беше поредната година, в която посещаемостта и интереса към нас нараства. През 2019 година се отчита ръст не само на посетителите като цяло, но и интереса към развлекателните събития, които организираме всеки месец. Все повече варненци ни посещават специално за първи юни, когато в рамките на няколко часа предлагаме на децата забавни игри, песни, танци и награди. Много посетители проявяват интерес и към организираните специални дни, в които раздаваме ледени близалки и плодове на животните, а тази година имаше и много желаещи да изработят мартенички за животните на първи март. Освен това расте и интересът към Контактната зона, където деца и родители се радват на дружелюбни животни и научават повече за живота и навиците на нашите питомци. Контактната зона работи всеки ден от 13.00 ди 14.00 часа, като в нея под наблюдението на персонала – децата могат да нахранят с предоставената от нас храна и  могат да галят животните, както и да се снимат с тях. За много от децата това е първа среща с животно, което е различно от куче и коте, и се стараем да им покажем, че всички животни са добри и че трябва да се отнасят с внимание и любов към тях.

Фокус:  Какви са новите обитатели в зоокъта?

Иванка Стоянова: През 2019—та година при нас пристигнаха двойка бяло нанду, което е щраусоподобна птица. Животните са взети на размножителен заем от зоопарка в гр. Павликени и се надяваме през следващите две години да създадат потомство. През пролетта се сдобихме и с три нови вида фазани: диамантен, жълто-златен и колхидски фазани, които в момента са в експозиция, а посетителите могат да видят общо шест вида фазани. За момента нямаме планове за нови видове едри животни, защото всеки вид има специфични изисквания за площ на местообитанието.   Затова пък тази година децата имаха възможност да видят много бебета при нас, както и в момента при птиците имаме подрастващи пиленца. През тази година са родени – 27 бозайника и 460 птици. Най-интересните за посетителите са бебета кенгуру, 5 лъвчета, едно от които бяло, шотландско пони, нутрия и елен лопатар.

Фокус: Как премина тридневната работна среща на зоопарковете в България,  на която варненския кът бе домакин?

Иванка Стоянова: Срещата на БАЗБ/ Българска асоциация на зоопарковете в България/ беше изключително полезна среща за всички зоопаркове в страната, поради факта, че на него се обсъдиха важни въпроси относно дейността и функцията на БАЗБ. Правата и задълженията ни като институция, както и на промените, с които се сблъсква всеки зоопарк в процеса на работата си, както и каква е ролята ни в опазването на биологичното разнообразие, дейността ни като спасителни центрове за защитени видове животни.

Все повече от зоопарковете в България наблягат и на образователни дейности, в които включват и посетителите на зоопарка, като с това целим повишаване нивото на екологичното образование на населението. На срещата имахме възможност да обсъдим насоките, в които да развиваме тези образователни дейности и да споделим резултатите от тях.

Присъстващите представители на зоопарковете се запознаха с последните изисквания за лицензиране на зоопарковете в България, както и на специфичните документи и сертификати, от които се нуждаят някои от защитените видове животни, за да бъдат изглани пред публика. Специални гости на срещата бяха Валери Георгиев, началник отдел „Биологично разнообразие“ в МОСВ, както и Иво Иванчев, управител на Спасителен център „Защита на костенурки“ в с. Баня.

Фокус: Какво предвижда предстоящият ремонт във варненския зоокът?

Иванка Стоянова: За първи път зоопарк в България финансира ремонтни дейности, чрез фонд за „Градско развитие“ за Северна България на стойност 1,2 млн. лв. Предвижда се реконструкция и разширяване на местообитания на лъвове, вълци и тигри. Освен това ще бъде направена реконструкция на входа на зоопарка, детска площадка, както и преместване и разширяване на сектор маймуни. Главната цел на проекта е подобряване на средата на живот на животните в сектор „хищници“ и „маймуни“, както и модернизиране на визията на целия сектор. Такъв мащабен ремонт в нашия зоопарк не е имало от момента на основаването му. Намерението ни е ремонтът да се осъществява на етапи, като ще затваряме само сектора, в който има строителна дейност, за да могат посетителите да разглеждат останалата част от експозицията.

Фокус:  Кажете ни малко повече за предстоящата залесителна кампания?

Иванка Стоянова:  Засаждането на дървета и храсти в зоопарка се проведе на 8-ми октомври, като освен това доброволците имаха възможност да се включат в почистването и освежаването на част от зоопарка и детската площадка.  Дръвчета от вида обикновена липа и ацер бяха засадени в местообитанията на птици и тревопасни, като основната цел е озеленяването на пространствата при животните и осигуряване на сянка през лятото.В кампанията се включиха над 40 доброволци, повече от които млади хора, приятели на зоопарка. Дръвчетата са дарение от фондация „Европейска музикална академия“, на които сме изключително благодарни за инициативата.

Фокус: Какви предстоящи инициативи предвиждате до края на годината във варненския зоопарк?

Иванка Стоянова:  В края на месец октомври по традиция отбелязваме празника на Хелоуин, като раздаваме тикви и лакомства, скрити в малки тикви разположени в клетките на нашите животни. Целта е да популяризираме не самия празник, а тиквата като храна, защото малко хора знаят колко е полезна тя. В миналото в България се е използвала основно, като сочен фураж за изхранване на животните през зимата, а в последните години все повече навлиза в менюто на най-изисканите ресторанти. Освен това е изключително диетична и богата на вит. C, а семената й на аминокиселини. Последното мероприятие за годината ще е по традиция – посрещането на Дядо Коледа и раздаване на лакомства за посетителите и животните.

Фокус: Как ще работи зоокътът през зимата?

Иванка Стоянова: Зоопаркът вече работи със зимно работно време, всеки ден от 9.00 до 16.30 ч. и всеки желаещ може да закупи билет на касата, а престоят на посетителите е до 17.30 ч. Единственият ни почивен ден е 1-ви януари.

Фокус:  Има ли интерес към осиновяванията на животни от зоопарка?

Иванка Стоянова: Както всяка година ние непрекъснато търсим осиновители за нашите животни и до момента се радваме на голям интерес към маймунките, някои видове птици, зайчета, лъвът Симба и кенгуруто. Най-голям интерес има естествено има към маймуните и лъвовете, като миналата година и кенгуруто се сдоби с осиновител. През различните години интересът е различен, но като цяло маймунките винаги си намират бързо осиновители. Стараем се да намерим осиновители на новородените бебета, особено на по-интересните.

Фокус: Разкажете ни повече и за работата на Спасителният център, както и за спасените животни, които са били доведени при Вас?

Иванка Стоянова: Нашият зоопарк е също така дом на много живот, чийто травми не позволяват пускането им в дивата природа. Например: сърна, 23 бели щъркела, сокол скитник, мишелов, чухал, черношипа ветрушка, червен ангъч, малка белочела гъска, поен лебед, къдроглав и розов пеликан и др. Само за 2019-та година наши пациенти са били 43 диви животни, най-вече защитени видове птици- около половината от тях са излекувани и освободени обратно в дивата природа. През зимните месеци очакваме да имаме нови пациенти, главно пеликани.

Десислава ВАСИЛЕВА