Иванка Стоянова: С около 100 бебета са се увеличили обитателите на варненския зоопарк през 2019 година

Снимка - Зоопарк - Варна, мечката Свобода

Иванка Стоянова, директор на Зоопарк – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

 Фокус: Г-жо Стоянова, с всяка изминала година варненския зоопарк привлича все повече и повече посетители. Успешна ли беше 2019-та година за Вас?

Иванка Стоянова: Изминалата година беше много успешна за нас, не само откъм посещения, но и откъм мероприятие. Несъмнено, най-важното е, че успяхме да преподновим лицензът си, което означава, че ще продължим да посрещаме нашите гости. Разбира се, вече започнахме да мислим и за нови инициативи. Със сигурност месец март ще бъде посветен на мартениците, 1-ви юни на децата.

По отношение на посещаемостта, трябва да отбележа, че ежегодно зоопаркът се посещава от над 150 000 души, като броят им расте с 10 000 на година.

Фокус: А, на колко бебета се радвахте в зоологическата градина през миналата година?

Иванка Стоянова: С около 100 бебета са се увеличили обитателите на варненския зоопарк през 2019 година. Сред новите попълнения са шотландски понита, пет вълчета, три еленчета, нутрия, черни муфлони, фазани, пауни, екзотични папагали,  патици и  други птици. В зокътът се полагат грижи за над 60 вида, представени с около 400 броя животни.

Фокус: Освен бебета, какви са новите обитатели на зоопарка?

Иванка Стоянова: Най-новите обитатели на Зоопарка са два обикновени мишелова, настанени от Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Те летят много ниско и тъй като са с наранени крила, няма да могат да се върнат в дивата природа.

Наред с тях, групата от бели щъркели са се сдобили  с ново гнездо в местообитанието си. Предвижда се до пролетта гнездата да са поне четири, а да създадем най-благоприятните условия за гнездене.

Някои от птиците останаха да зимуват в Зоопарка, след като бяха намерени в много тежко състояние при есенната миграция. Силно се надяваме, че през пролетта щъркелите ще са в състояние да се върнат в природата.

Искам да обърна внимание и на едни много интересни птици. В местообитанието на мандаринките и каролинките настроението е вече пролетно – дамите оглеждат къщичките, за да си изберат най-подходящата за снасянето на яйцата си през пролетта. Обикновено тези дребни, но изпърстрени патици снасят 5 до 10 яйца, които мъти женската. През това време мъжкият лежи над гнездото или къщичката и пази дамата си. В дивата природа гнездото се прави в хралупи по дърветата на височина до 10 метра.

Фокус: Разбрахме, че очаквате скоро и лебеди?

Иванка Стоянова: О, да! Радваме се изключително много на първото яйце на лебеди, снесено от 10 години насам. Двойката черни лебеди Ромео и Жулиета са вече в размножителен период – първото снесено яйце е в тяхното гнездо. Надяваме се, че  младата двойка да успее да отгледа потомство.
Когато започне гнездовия период при лебедите, мъжките стават много териториални и никой не може да доближи гнездото им. Ромео не допуска дори персонала до неговата Жулиета.
Мътенето на яйцата започва когато бъде снесено и последното яйце на двойката и продължава малко повече от месец.

Фокус: И през тази година се провежда кампанията „Второ приложение на коледните дръвчета“. Разкажете ни за нея?

Иванка Стоянова: Да. За седма поредна година във Варненския зоопарк се провежда кампанията „Второ приложение на коледните дръвчета“.  Всеки, който иска, може да дари своята елха след празниците на зоокъта.

Там те ще се използват за храна на тревопасните животни и за игра и забавление на хищниците и маймуните.

Искам да отбележа, че тази година питомците в зоологическата градина ще бъдат зарадвани и с голямо дарение. Търговец на коледни дръвчета от Варна ще подари на животните близо 130 елхички и борчета, останали неизкупени около празниците.

Фокус: Колко елхи сте получили до момента?

Иванка Стоянова: До края на миналата седмица 480 елхи бяха дарени на зоопарка във Варна..

Нашите питомци по достойнство оценяват коледните дръвчета. За тревопасни – храна, за птици, примати и хищници – за игра и украса на техните местообитания.
Всеки, който желае да дари коледно дръвче, може да го остави на касата на зоопарка всеки ден от 09.00 ч. до 16.30 ч.

Десислава ВАСИЛЕВА