Иванка Чакалска, кмет на Крупник: Извършихме подмяна на водопроводната мрежа, а сега предстои ѝ цялостното благоустрояване на улица „Гоце Делчев“, която не е ремонтирана 20 г.

Иванка Чакалска, кмет на село Крупник в интервю за предаването Симитли – минало, настояще и бъдеще“ на Радио „Фокус“ – Пирин и  Община Симитли. 

Фокус: В началото на месец август в село Крупник се разрази голям пожар, който самата Вие, г-жо Чакалска, определихте като тежка трагедия за пострадалото семейство. Каква е обстановката към днешна дата? Споменахте, че обмисляте кампания за подпомагане на пострадалото семейство. До къде стигнахте с тази идея?

Иванка Чакалска: Още на следващия ден започнаха дейностите по почистването и възстановяването на селскостопанския обект. Хората се отзоваха веднага, като бяха дарени материали за изграждането на изгорялата покривна конструкция. Има и такива, които се включват с доброволен труд в помощ на пострадалото семейство. Доволна съм ѝ от служителите от Дирекция „Социално подпомагане“ – Симитли, които в първия работен ден след пожара дойдоха и направиха оценка на щетите, като стана ясно, че ще отпуснат еднократна помощ за пострадалото семейство. Освен това е взето решение от всички животновъди в общината, даже в момента те вече събират средства за закупуването на храна за животните, защото знаете, че около 30 тона  сено изгоря при пожара. В общи линии хората се отзовават кой  с каквото може. От семейството разбрах, че към момента имат затруднения единствено с пускането на електрозахранването, но там просто процедурата е по-бавна и тромава. Вярвам, че в близките дни този проблем също ще бъде отстранен.

Фокус: Да поговорим ѝ за актуалното положение в село Крупник. Какво се случва при Вас и работите ли по някакви интересни проекти?

Иванка Чакалска: Да, работим усилено. Към момента продължаваме цялостното благоустрояване на селото. През 2017 година завършихме ремонта на улица „Средолек“, а тази работихме по улица „Васил Коларов“. Бих искала да се похваля, но и със задоволство да отбележа, че в момента тече усилена работа на улица „Гоце Делчев“. На нея първо се подмени водопроводната мрежа. От 20 години живущите на тази улица чакат с нетърпение тя да бъде ремонтирана, защото това бе най-лошият пътен участък в нашето село. Сега използвам случая – от мое име, но и от името на доволните жители да изкажа благодарността си към кмета на Община Симитли Апостол Апостолов, директора на ВиК – Благоевград г-жа Росица Димитрова и на нашият депутат Стефан Апостолов за спазеното обещания и мечтания ремонт от две десетилетия. В най-скоро време ще бъде подменена и водопроводната мрежа на улица „Георги Димитров“, която след това ще бъде благоустроена. Предстои да реализираме и спечелен проект за Спортна зала в училището ни. Имаме готови проекти за парка, за дерето в края на селото и за площадното пространство, но те все още чакат одобрение. Бих искала също да отбележа, че предстои изграждането на параклис в святата местност „Св. Георги“, чието построяване ще бъде главно на доброволни нещата от жителите на селото. За сега това са нещата, с които бих могла да се похваля.

Фокус: Г-жо Чакалска, а ще ни кажете ли защо всяка година Крупник празнува в последната събота от месец август?

Иванка Чакалска: От незапомнени времена този празник се празнува винаги последната събота на месец август. Счита се, че по това време хората са приключвали със събирането на селскостопанската продукция и са намирали време и за веселие. Някога Младежкия събор, който се провежда в селото съвпадал и с професионалния празник на миньора. Така през деня, долу, в началото на селото на поляните, миньорите от цялата община се събирали да празнуват, а вечерта – младежи „огрявали“ площада на селото със своята хубост. Така ѝ до днес традицията е жива и в последната събота от месец август, която тази година се пада на 25 август, село Крупник посреща своите гости от близо и далеч.

Фокус: Какво приготвяте за празника тази година?

Иванка Чакалска: По случаи празника сме подготвили доста богата музикална програма, в която участие ще вземат наши ученици от училище СУ „Св. св. Кирил и Методий“, мажоретен състав „Дъгица“ и балет „Дъга“ с ръководител Мария Дюлгерска, танцовият състав към читалище „Владимир Маяковски“ – село Крупник с ръководител Мария Золянска, женска фолклорна група от селото, фолклорна група „Надежда“ от Благоевград с ръководител Надежда Стоицова. Също така наши гости ще бъдат народния певец Карамфил Божиков и танцова формация „Македонска хубост“, Малин Домозетски, Румяна Попова и фолк певицата Даяна.

Фокус: Кога започва празничната програма?

Иванка Чакалска: Празника винаги започва в 10.00 часа със станалата вече традиционна футболна среща между отборите на ветераните от „Левски“ – Крупник и „Миньор“ – Брежани. А вечерта от 20.00 часа ще започне и музикалната програма.

Фокус: Какво искате да пожелаете на нашите слушатели по повод празника?

Иванка Чакалска: По повод празника на селото искам да пожелая на всички жители на село Крупник преди всичко много здраве, благополучие, дълголетие, оптимизъм и хармония по между ни. Нека всички обединим усилия за просперитета на нашето село, създавайки по-добри условия за живеене. Нека съхраняваме нашите хубави местни традиции, защото те са нашето истинско богатство и да ги предаваме на своите деца и внуци.

Ливия НИНОВА