Иванка Чакалска, кмет: Църквата „Св. Архангел Михайл“ в село Крупник е уникална

Снимка: Община Симитли

Иванка Чакалска, кмет на село Крупник в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Чакалска, в село Крупник са съхранени много вековни традиции. Кои са най-интересните от тях?

Иванка Чакалска: Освен с богата история и красиви забележителности, в Крупник са съхранени традиции и обичаи, които се предават от поколение на поколение. Повече от 100 години в селото ни, ежегодно на 1 януари се провежда кукерски карнавал, а крупничани са всеизвестни с това, че са ненадминати бабугери не само в нашата община, но и в цялата страна. Мога да кажа, че доста са и хората по света, които знаят за крупнишките бабугери. След празника на селото, който всяка година се отбелязва в края на месец август и след отбелязването на „Св. Архангел Михайл“, сурвата е най-големият празник за нас. Сурвакарите се готвят с много голям ентусиазъм за този празник и впечатляват с изключително красиви традиционни кукерски костюми, които са изработени от кози кожи и са дело на самите бабугери. Традиционно в Крупник всяка година се провеждат и конни надбягвания. В последните няколко години, състезателите са не само от Крупник, но и от цялата община, така че с всяка изминала година този празник придобива все по-голяма популярност и мога да кажа, че той става общински вече. Радваме и факта, че младите хора в село Крупник спазват обичаите, които са им завещани от техните баби и дядовци. Така например преди около месец, младоженци от нашето село преди сватбата си извършиха ритуала „Засевка“, който е завещан от бабата на булката. Така, че мога да се гордея с това, че толкова години сме успели да съхраним и запазим традиции и обичаи, заложени от нашите предци и съм сигурна, че те ще бъдат съхранени още векове наред, защото виждам ентусиазъм на цялото население. Радващо е, че дори най-малките проявяват интерес и активно взимат участие в традиционните мероприятия и обичаи, защото всички знаем, че младото поколение е нашето бъдеще и тези, които ще продължат историята ни.

Фокус: Разкажете ни малко повече и за храмовете на територията на Крупник, които от години привличат хора, интересуващи се от религиозен туризъм?

Иванка Чакалска: Църквата „Св. Архангел Михайл“ в село Крупник е уникална с това, че е единствената в България, която е едновременно куполна, кръстокуполна и корабна. Строителството ѝ е започнало още през 1932 година, а през 1935 година е осветена и от тогава функционира. Църквата ни е изключително красива и не го казвам, само аз, защото си е наша – казват го много хора. Преди броени дни дори видях, че един от сайтовете за пътуване предлага храма като „… чудесно място за разходка“. Това е още едно доказателство, че църквата в селото е едно невероятно място, което заслужава да бъде посетено. На територията на Крупник се намира и параклиса „Св. Троица“, който е разположен в непосредствена близост до старата Епископска църква. Църквата е катедрала на Крупнишката епископия, по-късно  митрополия. Разрушена е  с потурчването на селото и на нейно място е издигната джамия, която се срутва през 1904 година от Крупнишкото земетресение, като и до днес там личат основите на минарето. Всяка година на празника „Св. Троица“ на този параклис се прави водосвет и курбан за здравето на всички жители на село Крупник. Сред храмовете на територията на Крупник е и параклисът „Св. Иван Рилски“, който е разположен в местността „Градище“.

Фокус: Как бихте приканили нашите слушатели и читатели да дойдат в Крупник и защо трябва да го направят?

Иванка Чакалска: Знаете ли, няма посетител било то страната или света, който да не е останал възхитен от село Крупник. Доказателство за това е, че голяма част от тях казват, че с радост биха живели тук и не случайно се връщат повторно в Крупник. Наскоро при нас снимаха клип за една детска песен. Няма да забрава как се смях дни преди заснемането на клипа, когато продуцента му ми се обади, за да ме попита има ли къде да се нахранят или трябва да си носят храна и вода от София. Притесняваха се също дали ще открият подходящ терен за снимките, които изискваха наличието на богата и красива природа. Не мога да Ви опиша с думи възхищението на тези хора, когато посетиха Крупник. Още на влизане в селото казаха, че им е направило впечатление колко чисто и китно е всичко наоколо, а когато ги разведох из забележителностите ни, те просто останаха без думи. Бяха очаровани от природата, чистия въздух и величието на Крупник и околността. Прекараха дълги часове в разходки из обектите на нашето село, стремейки се да заснемат целия разкош и възвишеност около тях. Преди да си тръгнат ми споделиха, че преди идването си са били скептично настроени и в известна степен притеснени, а сега нямат думи да опишат впечатлението си от видяното. Казаха, че си тръгват запленени от природата и красотата на Крупник и със сигурност ще посетят отново това приказно кътче на България. Искам да кажа на Вашите слушатели и читатели, че Крупник пленява с красива природа, богата и интригуваща история и разнообразие от забележителности. Свежият въздух, спокойният живот, планините  и цялата красота наоколо превръщат Крупник в харесвано и търсено място за отдих и почивка. Така, че всеки, който е любител на туризма, било то религиозен или не, или който просто иска да се наслади на прекрасната природа, то трябва да ни посети, защото Крупник е част от природното богатство на България, което безспорно си заслужава да бъде видяно.

Ливия НИНОВА