Иван Алексиев, кмет на Община Поморие: Задължително трябва широко да се обсъди проектозаконът за шума

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

По темата за проектозакона за шума Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с Иван Алексиев, кмет на Община Поморие. 

Фокус: Г-н Алексиев, според вас трябва ли да се отложи приемането на проектозакона за шума или той трябва да влезе в сила в разгара на туристическия сезон?

Иван Алексиев: Това е тема, която от миналата година се дискутира много сериозно и още тогава кметовете казахме, че не е добре за сезона в последния момент да се правят такива промени. Идеята беше след сезона да се коментира  и да се правят съответните промени.  За тях обаче е нужно време. Аз напълно разбирам вносителите защо сега са внесли законопроекта за шума, защото тези промени са сериозни и изискват време да бъдат обсъдени. Не виждам драма в това сега да се приеме за обсъждане и да влезе в сила с една по-късна дата, например 1 октомври.

Другият вариант е да се отложи и да бъде приет до края на годината. Тогава пък може зимните курорти да реагират. Много погрешно се разбира този закон, че е само за курортите, той важи за цялата страна. Той е и за големите градове, и за зимните курорти и не бива да се концентрираме само за Черноморските общини.

Фокус: Как ще се отрази законопроектът на вече сключените договори на заведения и хотели?

Иван Алексиев:  През последните 3 години в Община Поморие няма нито едно оплакване относно шума. Тоест дали законът ще предвижда санкции или не, за нас няма значение. Ние и досега сме спазвали действащия закон, който ясно и категорично очертаваше реда. Така че точно за Поморие няма притеснение, че ще повлияе негативно. Ние сядаме и се разбираме с ресторантьори и хотелиери, обсъждаме, че никой не трябва да пречи на другия. Никой не трябва да работи за сметка на другия.

Фокус: Смятате ли, че забраната за музика до 23.00 часа ще рефлектира положително на летния закон?

Иван Алексиев: Няма да се отрази на Поморие. Винаги сме спазвали това след 00.00 часа да няма шум. Забележката ми е само часа да не е 23. 00 часа, а 00.00 часа.

Фокус: Какво е мнението Ви – трябва ли законопроектът за шума да бъде обсъден широко с бизнеса и общините, за да се постигне обществен консенсус или е по-добре да се приеме веднага?

Иван Алексиев:  Задължително, защото той засяга пряко бизнеса. Трябва да се обсъди и с обществеността, защото засяга пряко и туристите и почиващите. Все повече български граждани почиват на нашето Черноморие и те спокойно могат да си кажат мнението. Но специално в градовете, мисля че до 00.00 часа е нормално да има музика. А след това, който иска да ходи на дискотеки. Има си специално отредени заведения., шумоизолирани, не пречат на никой.

Има си правила и няма как всеки, който иска да си прави дискотека на плажа. Особено в града. Една част от хората са работещи и на следващи ден трябва да станат за работа и да работят, да обслужват клиенти, да обгрижват туристите.

Фокус: Санкциите, предвидени за нарушаване на по-високите норми за шум ще дисциплинират ли бранша?

Иван Алексиев:  Колкото са по-строги санкциите, толкова сме по-дисциплинирани всички ние.  Мисля, че е нормално.

Фокус: Кое е по-удачно за този сезон – браншът да инвестира в шумоизолация или да се отложи приемането на проекта, за да има време да го направи през следващия сезон?

Иван Алексиев:  Когато има да се прави някаква допълнителна инвестиция, браншът винаги ще е против, защото тя не му е предвидена в разчетите. Затова казвам, че трябва да се направи широка дискусия. За да не стане като с тютюнопушенето. Браншът инвестира в две зали, после забраната стана пълна. След това може да върнем двете дали. Всяка инвестиция излиза скъпо на бранша.

Фокус: Текстовете за шума, предвидени в законопроекта се отнасят не само до курортите по Черноморието, а за цялата страна. Смятате ли, че е реално властите в големите градове да успеят да осигурят тишина след 23.00 часа?

Иван Алексиев:  В този закон има промяна и това е вменено на полицията да контролира. Тя работи 24 часа с дежурни екипи. Ако бепе вменено на местната власт щях да кажа, че е възможно. Ние нямаше физическата възможност.

Много внимателно прочетох закона. Този път местната власт няма отношение, но съм убеден, че полицията ще се справи. Всеки си знае района, заведенията, контингента.

Веселина НИКОЛОВА