Иван Алексиев, кмет на Поморие: Духът от 1878 година, когато Поморие се събужда за нов живот, все още е жив

На днешната дата се навършват 141 година от освобождението на Поморие. За събитието на 7 февруари и почитането на паметната дата днес. Разговаряме в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с Иван Алексиев, кмет на Община Поморие

Водещ: Господин Алексиев, тържествено, както всяка година, ще отбележите този ден, какви събития сте предвидили днес?

Иван Алексиев: Днес се навършват 141 г. от освобождението на град Поморие. Това е паметна дата в нашата история. Знаете, всеки град си има значими дати. Това е една от тях. На 6 февруари, първо, отряд предвождан от полковник Лермонтов влиза в Бургас и освобождава град Бургас. И от там вече се насочват няколко отряда към по-малките градчета и на 7 февруари Втори ескадрон на 13-ти Драгунски полк на Военния орден, начело с командира на ескадрона майор Калантаевский  освобождават гр. Поморие. Самото пристигане на руските войници въодушевява много местните жители, освободителите помагат също за провеждане, за създаване на ново гражданско управление. И тогава се учредява Анхиалско-Месемврийското окръжие. Взети са допълнителни мерки за охрана на складове и крайбрежните ивици. По-интересно обаче е нещо друго, свързано с тази дата, че в края на Руско-турската война прехвърлянето на голяма част от руските войски се извършва от пристанища точно в Бургас и Поморие. Анхиало тогава е голям, важен търговски център. Търговията със сол и вино се осъществява точно през двата пристана, които е имало тогавашно Поморие. Имало е два дървени пристана и от тях също така е имало и в наличие 40-50 плавателни съда и чрез тези плавателни съдове руската армия е извозвана до корабите, които не могат да акустират до самото крайбрежие. Така че това е важна дата не само за нашата история, но и като факти от Руско-турската освободителна война, защото се оказва че наистина Поморие и в тази връзка между другото снощи направихме премиера на най-новия филм за Поморие „Поморие скритата перла“, това е историко-документален филм, който показва важното икономическо, търговско и духовно значение на Поморие по цялото Черноморие. И неслучайно този филм е включен в поредицата документални филми на БНТ „Световните градове на България“. Тържествата днес ще започнат след час може би, като първо ще бъде отслужен тържествен благодарствен молебен за просперитета на нашия град. Той ще отслужен лично от викария на Сливенската митрополия епископ Йеротей заедно с духовенството от гр. Поморие. След това ще има поднасяне на цветя, на венци, отдаване почит на признателност. Искам да кажа за вашите слушатели, че Поморие също е дал свидни жертви в тази Руско-турска освободителна война. Имаме опълченци, които са участвали в боевете на Шипка, загинали са и в тяхна памет сме издигнали един монумент, където ще поднесем цветя и венци. Така че Поморие  много уважава и почита тази дата и аз ви благодаря, че на този ден сте се сетили за нас, за нашия град, за да представим всичко това на вашите слушатели.

Водещ: Господин Алексиев, какъв е отзвукът от подобни събития? Честването на паметната дата 7 февруари –  какъв е духът в Общината? Как приемат гражданите тези тържества?

Иван Алексиев: Тези тържества се приемат много добре, защото ние поморийци сме научени да уважаваме. Ние почитаме традициите. Само един факт – Трифон Зарезан навсякъде се тръби, че е на 1 февруари, тук специално при нас се чества на 14 февруари. Навсякъде честват Свети Валентин, ние си честваме Трифон Зарезан. Зарязване на лозята. Това е радостно, че почитаме традициите, почитаме историята и я уважаваме. И е факт, че на такива дати, включително и днес, макар че времето при нас в момента е облачно, духа, малко е студено, хубаво е, че наистина идват много хора, които отдават почит и уважение. Това което ми прави впечатление, че много млади хора участват в тези мероприятия. Ние правим всичко възможно тази информация да достигне до повече хора, за да има наистина присъствие и усещам как този дух, който още тогава в далечните години, включително и през 1878 г., когато градът просто се е събудил за един нов живот, този дух го има все още в Поморие. И това ме радва, че духът на нашите предци, древните анхиалци все още е жив.

Водещ: Господин Алексиев, кои ще бъдат официалните гости на тържествата?

Иван Алексиев: Официални гости, първо, най-важното е, че владиката, който е викарий на Сливенската митрополия ще уважи тези тържества, отделно общински съветници, председатели на Общински съвет, общественици, директори на училищата. Мисля че всички хора, които са отговорни за обществения и икономически живот на територията на Поморие ще уважат това събитие. Официални покани не сме изпращали, защото мисля че това е дата, която трябва всеки да я усети и да отдаде нужната помощ. Така че убеден съм, че гости много ще има. Пак казвам, видни общественици на нашия град и на Общината.

Водещ: Какво предвижда културната програма на вашата Община през месец февруари?

Иван Алексиев: През месец февруари най-големият акцент ще бъде Трифон Зарезан. Както всяка година се отива на лозята. На територията на Община Поморие вече имаме няколко частни изби, освен най-голямата, която е „Черноморско злато“. Задължително се зарязват лозята – вали, гърми се излиза вънка на лозята, слиза се по редовете, зарязва се, поливат се лозите. Отново поморийското духовенство прави молебен за берекет, за плодородие. След това нормално е да има малко песни, малко танци и най-добрите винари да представят своята продукция. И в тази връзка пък се прави така наречената „дамаджан-вечеринка“. Това е събитие, което се прави единствено в Поморие с традиция повече от 70 г. може би. Най-добрите лозари и винари, производители на вино и ракия, предоставят анонимни проби, които се изследват във Винпрома и се определя най-добрият винар, който е за годината. Общо взето празненствата, които предвиждаме през февруари са свързани най-вече с Трифон Зарезан, защото искам да ви кажа, че Поморие или древно Анхиало е бил толкова развит търговски център благодарене на три дейности, които е развивал – столарство, рибарство и лозаро-винарство.

Водещ: А сега развивате ли ги все още?

Иван Алексиев: За жалост соларството вече и солта, бялото злато, за която са водили битки и войни, соларството вече остана в историята. Имаме само Музей на солта. Рибарството по-скоро вече е хоби, отколкото основен поминък. Но за радост лозарството и производството на вино и известната Поморийска гроздова все още продължават да се развиват. Имаме изключително големи масиви, насадени с млади лозя, които се отглеждат. Имаме пет-шест изби бутикови, които произвеждат невероятни вина – бели и червени. Така че това е основен поминък в нашата община, наред с туризма естествено. Но затова почитаме и толкова много Трифон Зарезан и му отдаваме такова голямо значение. Празненствата основно са насочени в тази посока и тази седмица преди и след Трифон Зарезан са свързани с този празник.

Йоланда ПЕЛОВА